Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kosmiczny czat

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

xSzyneKx.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Program SETI przez wiele lat dawał nadzieję na nawiązanie kontaktu z kosmitami. Niestety, wciąż nie wiemy, czy po ciemnej stronie księżyca mieszka jakaś obca cywilizacja. Niedługo może się to zmienić.
Już wkrótce będziesz mógł wysłać obcym, oddalonym od nas o 22 lata świetlne, krótką wiadomość tekstową. Dwójka szalonych wynalazców, Scott Kidall oraz Nathaniel Stern, pracują nad Tweets in Space, systemem umożliwiającym wysłanie prostych Tweetów w przestrzeń międzygwiezdną. Projekt TiS zakłada stworzenie silnego nadajnika radiowego bądź laserowego wystrzeliwującego wiadomości tryliony kilometrów w kosmos, wprost do GJ667Cc, najbliższej nam planety przypominającej rodzimą Ziemię.
Pionierzy gwiezdnego chatu poprosili użytkowników sieci o wsparcie finansowe. Za pośrednictwem serwisu RocketHubNa udało się im uzbierać 2,5 tys. dolarów z 8,5 tys. potrzebnych do zrealizowania projektu.

http://www.youtube.com/watch?v=OgDWfADcwJo

źródło: techtrendy.pl

Jeżeli zły dział - nie wiedziałem gdzie to umieścić.

Użytkownik xSzyneKx edytował ten post 11.05.2012 - 20:57

• 3

Smok.
  • Tematów: 11
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czego to ludzie nie wymyślą, żeby zarobić trochę pieniędzy...
  • 1

Arctur V..
  • Tematów: 9
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Gdzie tu chęć zarobku? Jeśliby panowie chcieli wycyganić kasę, to by nie poprzestali na 8 tys. zielonych a przede wszystkim by się tak nie rozgłaszali. Ponadto z tego co rozumiem, wiadomości będą bezpłatne, fundusze potrzeba na budowę tego kosmicznego megalasera, który chyba trochę kosztuje?
  • 0

ptaq.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Bezpłatne to moze będą na początku:) jak Panowie zobaczą rachunki za prąd, to zaraz sie pojawi odpowiednia opłata:)

Ale inicjatywa bardzo ciekawa

Użytkownik ptaq edytował ten post 12.05.2012 - 05:53

• 0

Mischakel.

Ataman

• Tematów: 17
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jasne, że ciekawa inicjatywa. Przyjemna i bardzo pozytywna :)

Tylko zastanawia mnie, że wystarczy im tylko 8,5 tys. dolarów... Przecież za tyle oni najwyżej samochód jakiś kupią :D
  • 0

Pisaq.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja nie wiem czemu wszyscy zakładają, że ewentualni obcy będą pokojowo nastawieni. Mało to było Adolfów na ziemi walczących o przestrzeń życiową dla swych ras?
  • 0

Mika’el.
  • Tematów: 34
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Ja nie wiem czemu wszyscy zakładają, że ewentualni obcy będą pokojowo nastawieni. Mało to było Adolfów na ziemi walczących o przestrzeń życiową dla swych ras?

Masz w 100% rację, ja dodam swe czy grosze. Nie wiem, dlaczego by w ogóle chcieli mieć cokolwiek chcieć od was, muszę pisać was,
....bo o sobie mam wyjątkowe mniemanie i po prostu mi nie wypada inaczej.
  • -2

Olbrzym.
  • Tematów: 40
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

hehe dobre... tylko ciekawe czy kosmici będą chcieli tyle słuchać
  • 0

SirTibio.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Żeby nie było tak jak w filmie Battleship. Nie chce spojlowac ale jak ktoś widzial to wie o czym mówię.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych