Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jajko w Meteorycie z Marsa

• Please log in to reply
18 replies to this topic

PiXel.
  • Tematów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ja zadam trochę inne pytanie - czemu fragment z powierzchni Marsa jest tańszy od kamieni z Księżyca? Ktoś tak wcześniej napisał i się zacząłem zastanawiać gdzie tu sens, przecież zdobycie czegoś z Księżyca jest tańsze.

Też nie wiem dlaczego tak jest, ale raczej nie decyduje o tym koszt "zdobycia czegoś z..." bo gdybyś tak policzył ile kosztowałaby wyprawa nawet na nasz księżyc po skały (nawet bezzałogowa) to wyszłoby Ci wielokrotnie więcej niż ten tysiąc dolarów za gram.
  • 0

tybysh.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jedynym wytłumaczeniem byłaby bardzo duża obecność marsjańskich odłamków w pobliżu naszej planety, tylko w taki sposób może być to tańsze niż kamienie z Księżyca, chyba że w jedynym znanym ludzkości przypadku o wartości czegoś nie świadczy unikalność i koszt pozyskania.

Chyba, że skały z Księżyca mają jakieś wartościowe pierwiastki, bez bicia przyznam się, że nie znam składu:(

Użytkownik tybysh edytował ten post 11.05.2012 - 22:06

• 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A ja myślę, że fragmenty Księżyca są droższe od fragmentów Marsa (o ile faktycznie tak jest) właśnie dlatego, że Księżyc jest bliżej nas. Przenieśmy to na skalę Ziemi. Bardziej nas zainteresuje to, że np. złoże złota odkryto 100km od naszego domu czy gdzieś w Ameryce?

Księżyc jest dość blisko więc chcemy go jak najlepiej poznać. Jeżeli odkryjemy na nim np. jakieś rzadkie pierwiastki możemy śmiało zacząć urządzać wyprawy wydobywcze (tak, to kosztowne ale nie przekracza naszych możliwości technicznych, w pewnych przypadkach byłoby to nawet opłacalne). A co nam z tego, że odkryjemy obecność takich samych pierwiastków na odległym Marsie? I tak nie będziemy w stanie tego wykorzystać bo wyprawa byłaby absolutnie nieopłacalna. Chyba jedynym sposobem wykorzystania byłby lot na Marsa w jedną stronę i użycie owych pierwiastków "na nowej Ziemi". A tym jak na razie mało kto jest zainteresowany.
  • 0

tybysh.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ana Mert - podoba mi się Twój tok myślenia, może coś w tym faktycznie być.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych