Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jajko w Meteorycie z Marsa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

MrOsamaful.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Dołączona grafika

Naukowcy po odnalezieniu tego jajo-kształtnego obiektu na na powierzchni meteorytu z Czerwonej Planety twierdzą, że jest to ostateczny dowód na istnienie na niej życia.

Profesor Chandra Wickramasinghe mówi, że kuleczka z tego meteoru nazwanego Tissint jest bogata w węgiel i tlen oraz zapewnia, że mogła zostać wytworzona tylko, przez żywy organizm.

Dodał również, że nie mogła powstać na skutek kontaktu z Ziemią.

Całość:
http://www.abovetops...hread838803/pg1
  • 22

antietam.
  • Tematów: 114
  • Artykułów: 34
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Cytując oryginał:

Meteoryt Tissint, zidentyfikowany jako meteoryt z Marsa, spadł na marokańską pustynię 18 czerwca 2011 roku, około 30 mil na południe od wioski Tissint

Rozrzucone fragmenty meteorytu odkryto w październiku 2011 roku, i właśnie zaczęto je analizować i badać. Gruba powłoka pokrywająca fragmenty meteorytu daje pewność ze wewnętrzny materiał jest czysty i nieskażony. Charakterystyka mineralogiczna wskazuje na oliwinowo - porfiryczny szergotyt marsjański, najprawdopodobniej pochodzący ze względnie młodej lawy regolitowej zastygłej około 400 - 500 milionów lat temu.
Meteoryt zawiera również kieszenie z atmosferą marsjańską, która potwierdza jego pochodzenie.

Poniżej obrazy z mikroskopu elektronowego (proszę zwrócić uwagę na skalę - mikrony):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Sferyczne struktury znalezione na pierwszej świeżej frakcji

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Podobne struktury znalezione w drugiej świeżej frakcji meteorytu oraz na jego powierzchni

Oraz najważniejsze

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Powiększona struktura, pokryta zlotem

Ostatnie zdjęcie ukazuje "jajo" - pustą strukturę bogatą w tlen i węgiel

Spektrum radiologiczne meteorytu Tissint:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Źródło
  • 15

Dexter.
  • Tematów: 11
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zobaczyłem ten artykuł rano. Myślałem, ze jak wrocę z roboty to będzie już kilka stron komentarzy 0.o
Może ludzi aż tak zatkało, że nie mogli odpisywac, ale dlaczego tak o tym cicho? przecież można powiedzieć, że odkryliśmy przeszłe życie w kosmosie i to calkiem blisko, to powoli ukazje nam, ze własnie tak mogło powstać życie u nas, na Ziemii. Ciągle będe czekał na nowe informacje o tym niezwykłym znalezisku. Jednak mam trochę wątpliwości (jak zawsze) i boję się, że to może nie być prawda lub coś jajopodobnego, ale nie pochodzenia organicznego.
  • 0

Fumiaki.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może po prostu nie wiadomo co jeszcze napisać. W gruncie rzeczy to "jajo" niczego nie dowodzi. Jest cała masa zjawisk naturalnych które są niezwykłe i ciężko je wytłumaczyć, jednak wcześniej czy później tak się dzieje.

Ja bym nie robił z tego sensacji dopóki ktoś nie weźmie tego dokładniej pod lupę.
  • 0

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

• Tematów: 280
  • Artykułów: 39
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

a czym tu się szczycić? 10-mikrometrowym jajem? to już bakterie na Ziemi sięgają kilkudziesięciu mikronów.
  • -6

Luke.
  • Tematów: 9
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Mam takie głupie pytanie... jak z Marsa mogło coś do nas dolecieć? W sensie, czy to jest możliwe też w drugą stronę - że jakiś kamyk na Ziemii nagle wyskoczy i poleci na Marsa? Nie rozumiem... :/
  • 0

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Luke, kiedyś w przeszłości jakiś większy kamień przypierniczył w marsa z taką siłą, że sporo jego powierzchni się oderwało i zostało wyrzucone z dużą prędkością w przestrzeń kosmiczną. te kawałki krążyły w kosmosie setki tysięcy lat by trafić w końcu na Ziemię ;) takie rarytasy sporo kosztują, fragmenty odpadów księżycowych kosztują ponad tysiąc dolarów za gram (a ważą często kilkadziesiąt), marsjańskie – choć mniej liczne – od 300 dolarów za gram.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No tak, mikroskopijne bakterie 500 milionów lat temu złożyły sobie jaja w marsjańskiej lawie a teraz ludzie mają radochę. :roll:

Osobiście uważam, że to nie są żadne jaja tylko drobinki substancji chemicznych (tlen i węgiel, też mi coś, te pierwiastki są na tyle powszechne, że nawet na Marsie występują).
W takim powiększeniu wszystko wygląda niesamowicie, dla przykładu płatek śniegu przypomina jakiś skomplikowany mechanizm: http://gadzetomania....5/galeria#photo
  • 1

Nerubis.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czytałem książkę człowieka, który zajmował się Postrzeganiem Pozazmysłowym, i jego zdolności były naukowo udowodnione - zysykał je po śmieci klinicznej. Było to ze dwa lata temu, tytułu nie pamiętam, ale te książkę nadal ma mój kumpel więc jak tylko uda mi się z nim skontaktować podam ten tytuł. W każdym razie do sedna - w jednym z eksperymentów dostał, o ile dobrze pamiętam, fragment meteorytu z Marsa ( bądź próbkę ziemi z tej planety). Oczywiście, nie powiedziano mu tego, żeby eksperyment był wiarygodny i aby niczego mu nie sugerować. Korzystając ze swoich zdolności zobaczył umierającą humanoidalną istotę, która potrafiła go zobaczyć (i wyglądała na przestraszoną). Opowiedziała mu o kataklizmie wywołanym przez meteoryt, i o tym że wielu z nich uciekło z planety.

"Wędrujący Umysł" autorstwa Josepha McMoneagle

Użytkownik Nerubis edytował ten post 11.05.2012 - 16:09

• 1

Lime.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

No tak, mikroskopijne bakterie 500 milionów lat temu złożyły sobie jaja w marsjańskiej lawie a teraz ludzie mają radochę. :roll:

Osobiście uważam, że to nie są żadne jaja tylko drobinki substancji chemicznych (tlen i węgiel, też mi coś, te pierwiastki są na tyle powszechne, że nawet na Marsie występują).
W takim powiększeniu wszystko wygląda niesamowicie, dla przykładu płatek śniegu przypomina jakiś skomplikowany mechanizm: http://gadzetomania....5/galeria#photo

Wegiel kojarzy mi sie z chemia organiczna, a to juz jakis postep odkryc ten pierwiastek w obcym ciele niebieskim.
  • 0

Seleroo.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Węgiel kojarzy też się z dwutlenkiem węgla, który do chemii organicznej nie należy. Najprawdopodobniej to po prostu drobiny, które przybrały tak ciekawy i regularny kształt. A do tego

Ostatnie zdjęcie ukazuje "jajo" - pustą strukturę bogatą w tlen i węgiel

Skoro jest pusta w środku, to ja przychylam się do wersji z drobinami. Poza tym, w tak zwanych gęstych obłokach materii międzygwiazdowej powszechnie dochodzi do syntezy związków organicznych i nieorganicznych, indukowanej przez promieniowanie. Pierwiastki składające się na taki aldehyd glikolowy czy glicynę muszą się skądś wziąć, więc teoria o drobinach wydaje mi się bardziej prawdopodobna niż twór istoty żywej.
  • 0

#12 Gość_mroova

Gość_mroova.
  • Tematów: 0

Napisano

na discovery showcase leci " łowcy meteorytów" hmm, może warto obejrzeć...:roll:
  • 0

PiXel.
  • Tematów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Nie wszystko złoto co się świeci a więc również nie wszystko co ma jajowaty kształt i zawiera tlen oraz węgiel musi być jajem pochodzenia organicznego dlatego uważam, że należałoby szczegółowo porównać to znalezisko z podobnymi pochodzenia ziemskiego.
Porównać nie tylko pod względem kształtu i obecności kilku podstawowych pierwiastków, ale też struktury (bo chyba da się zrobić większe powiększenie i zaobserwować jakieś charakterystyczne spękania czy coś w tym rodzaju...) oraz innych substancji jakie można spotkać w jajach pochodzących do organizmów tego rozmiaru.
  • 0

tybysh.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja zadam trochę inne pytanie - czemu fragment z powierzchni Marsa jest tańszy od kamieni z Księżyca? Ktoś tak wcześniej napisał i się zacząłem zastanawiać gdzie tu sens, przecież zdobycie czegoś z Księżyca jest tańsze.
  • 0

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

o kurcze -5? ludzie no dajcie spokój.
tybysh, może dlatego, ze księżyc jest 4 razy mniejszy od Marsa, mniejsza powierzchnia = mniejsze szanse na trafienie asteroidą. Mars był częściej bombardowany to więcej kawałków w przestrzeni kosmicznej krąży. to moja hipoteza, a jak jest naprawdę to nie wiem :P :D

Użytkownik dżekson edytował ten post 11.05.2012 - 21:51

• -2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych