Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zakup trumny w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

Phiaas De'Sarlan.
  • Tematów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Sprawa wygląda następująco. Wiem, że może zabrzmi to głupio ale zastanawiałem się nad zakupem trumny, jako gadżetu, który mógłbym sobie postawić w kącie, żeby ładnie wyglądało. Nieważne. W każdym razie szukając jakichś internetowych ofert natknąłem się na stronę, gdzie ktoś pytał czy to prawda, że w Polsce trumnę kupić można jedynie po okazaniu aktu zgonu (wtf?). I tu pojawia się moje pytanie. Czy to prawda? A jeśli tak (co biorąc pod uwagę jak bardzo niedorzeczne by to było, w Polsce może być prawdziwe) to czy jest jakiś przepis prawny, który to reguluje, czy to po prostu wewnętrzny wymysł (zmowa?) zakładów pogrzebowych, czy nie wiem kto tam się tym zajmuje, co notabene, w razie, gdybym chciał takową nabyć, podchodziłoby pod wykroczenie odmówienia sprzedaży etc. (nie znam się na tych prawnych zagadnieniach, ale coś takiego chyba jest?).

Cannabinol.
  • Tematów: 19
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja też nie wiem jak to jest ale wątpię by do zakupu trumny potrzebny był akt zgonu. Musiałaby istnieć jakaś regulacja, co jest trumną a co skrzynią, pudłem itp. Równie dobrze mógłbyś kupić jakąś atrapę lub znaleźć stolarza który ją dla Ciebie wykona. Zorientuj się w kosztach, popytaj stolarzy a myślę że nie będzie z tym problemu.

Phiaas De'Sarlan.
Reputacja

Napisano

No ja wiem, że to byłoby bez sensu ale niestety to wcale nie znaczy, że to nieprawda. To, że stolarz mógłby mi zrobić, to ja wiem, lecz gorzej byłoby z takim ładnym wnętrzem (no wiecie - poduszki, czy co tam się wkłada dla wygody do środka). Chciałem sobie zamówić przez internet i ew. odebrać osobiście, a z tego co szukałem w sieci, to sprzedają je tylko zakłady pogrzebowe i co najśmieszniejsze nawet nie podają cen danych modeli (!).

Użytkownik Phiaas De'Sarlan edytował ten post 08.05.2012 - 07:14

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zamów sobie z Chin.

#5 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.
  • Tematów: 0

Napisano

Phiaas De'Sarlan a nie lepiej zadzwonić najzwyczajniej w świecie do takiego zakładu pogrzebowego i się zapytać?

edit: ale wydaje mi się, że nie jest to wymagane. Karta zgonu wymagana jest za to przy zamawianiu organizacji pogrzebu

Użytkownik coś_innego edytował ten post 08.05.2012 - 07:46

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Phiaas De'Sarlan a nie lepiej zadzwonić najzwyczajniej w świecie do takiego zakładu pogrzebowego i się zapytać?

edit: ale wydaje mi się, że nie jest to wymagane. Karta zgonu wymagana jest za to przy zamawianiu organizacji pogrzebu

Dokładnie . Idziesz płacisz i masz. Znajoma babci kupiła sobie trumnę jeszcze za zycia i co jakiś czas sie przymierzała. A wiem to stąd bo była przygłucha i nie zamykała drzwi wejściowych-kiedys sasiadka(po długim dzwonieniu do dzwonka u drzwi) ją przyłapała w czasie przymiarki.Kobiecina mało z wrażenia nie dostała zawału a właścicielka trumny była pośmiewiskiem osiedla przez parę tygodni.

Phiaas De'Sarlan.
Reputacja

Napisano

Cóż, w takim razie dzięki za informację :mrgreen: .

@coś_innego
Myślałem nad tym ale stwierdziłem, że lepiej najpierw zapytać się w sieci, żeby ewentualnie nie kłócić się, nie mając racji.

Użytkownik Phiaas De'Sarlan edytował ten post 08.05.2012 - 09:02

Chaffee.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może chodzi o to żeby mieć baczenie na morderców albo ktoś nieumyślnie spowodował śmierć podczas awantury i teraz chcę upchnąć na cmentarzu swojego domownika na legalu. Czy jakbyście wy mieli zakład stolarski i ktoś wypytywał się o małe trumny to nie zdziwiło by to was? Ale z drugiej strony, który morderca kupuje trumny dla swoich ofiar?

Użytkownik Chaffee edytował ten post 08.05.2012 - 12:27

Phiaas De'Sarlan.
Reputacja

Napisano

@Chaffee
Ja rozumiem i popieram, że nie da się zrobić pogrzebu bez aktu zgonu. Ale zakup samej trumny to zupełnie inna sprawa. No chyba, że zakładamy, że ktoś wsadzi swoją ofiarę do trumny i sam pogrzebie na cmentarzu ale w tym wypadku po co trumna?

Ksiądz Cerber.

Siostra Zakonna

• Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Powiem Tobie tak, zakład pogrzebowy zamawia trumny. Chcesz trumnę po cenie producenta idziesz i pytasz w zakładzie skąd zamawiają, bierzesz namiar, robią Tobie trumnę nawet wedle upodobania :) Mam znajomą co ma taki zakład, więc myślę że problemu by nie robili. Nie ma zmowy między zakładami pogrzebowymi, bo dla nich to czysty zysk :) Wiem, że to brzmi chamsko, ale tak to już jest, że zakłady pogrzebowe trzepią niezłą kasę na cudzym nieszczęściu :]

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wyślesz mi foto, żebym zobaczył jak się komponuje? Jakiś kolor chcesz, czy standardowy jasno-brązowy? :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych