Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jedzenie lodów zamraża mózg...

• Please log in to reply
5 replies to this topic

Aequitas.
  • Tematów: 13
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zdjęcie 1

W wyniku zjedzenia lub wypicia bardzo zimnego produktu u wielu osób pojawia się silny ból głowy. Zjawisko to nazwano efektem zamarzającego mózgu. Dotychczas nie wiadomo było skąd dokładnie bierze się ten ból, jednak najnowsze badania rzucają nieco światła na tę medyczną zagadkę.

Grupa naukowców z National University of Ireland oraz z Harvard Medical School postanowiła zbadać efekt zamarzającego mózgu. W tym celu zebrali grupę 13 ochotników cierpiących na tę dolegliwość. Badani dostawali najpierw do wypicia bardzo zimne napoje, a następnie takie o temperaturze pokojowej.

Podczas eksperymentu obserwowano przepływ krwi w organizmie. Naukowcy zauważyli, że ból głowy pojawiał się, gdy u ochotników wzrastała ilość przepływającej krwi w tętnicy mózgowej przedniej. Powodowało to rozszerzenie się tego naczynia krwionośnego i uruchomienie w mózgu mechanizmu, który polegał na wymuszeniu ponownego ściśnięcia się tętnicy. W tym właśnie momencie pojawiał się ból głowy, który znikał wraz ze spadkiem ilości przepływającej krwi. Taki sam efekt otrzymać można zjadając coś zimnego, na przykład lody.

Dlaczego mózg zamarza?

Naukowcy uważają, że takie nagłe rozszerzenie się i skurczenie naczyń krwionośnych jest swego rodzaju mechanizmem obronnym. Mózg to jeden z najważniejszych organów naszego ciała, który musi pracować bez przerwy. Dodatkowo jest bardzo wrażliwy na nawet niewielkie zmiany temperatury. Po zjedzeniu np. lodów do mózgu dopływa nieco więcej chłodniejszej krewi, więc nasz organizm wytworzył mechanizm obrony przed uszkodzeniem. Dzięki zmianom średnicy naczyń krwionośnych, mózg reguluje ciśnienie krwi, która go „zasila” i broni się przed zmianą temperatury. Niestety efektem ubocznym jest pojawiający się ból głowy.

Zamarzający mózg i migreny

Jak dotąd, podczas badań bólu głowy podawano pacjentom różne medykamenty, które mogły wpłynąć na wyniki. Eksperyment naukowców z Irlandii i Stanów Zjednoczonych jest pierwszym podczas, którego nie wykorzystano żadnych leków.

Być może najnowsze badania pozwolą opracować skuteczny lek na migrenowe bóle głowy. Jak wykazały wcześniejsze analizy – efekt zamarzającego mózgu występuje dużo częściej u osób cierpiących właśnie na te wyjątkowo uciążliwe bóle.

Najnowsze odkrycie najprawdopodobniej zapoczątkuje serię badań nad wpływem rozszerzania się i kurczenia naczyń krwionośnych mózgu również na inne typy bólu głowy, m.in. pourazowe. Być może już niedługo wynaleziony zostanie uniwersalny lek na te dolegliwości.

Źródło: odkrywcy.pl

Zdanie ode mnie.
To zjawisko można zaliczyć do zagadek dzieciństwa kiedy to za duży gryz loda rozrywał nam głowę, czy Wy też wyobrażaliście to sobie inaczej? :D

Dołączona grafika

Użytkownik Rewolwerowiec edytował ten post 26.04.2012 - 09:06

• 4

666.
  • Tematów: 36
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zdanie ode mnie.
To zjawisko można zaliczyć do zagadek dzieciństwa kiedy to za duży gryz loda rozrywał nam głowę, czy Wy też wyobrażaliście to sobie inaczej? :D

Mi rozrywał zęby, ewent. hydrolizował sok żołądkowy. Ból zębów przypominał na tyle kaca, ze od złej strony zjedzone pare min. faktycznie miałem niechęć do wszystkiego zimnego, a np. na spacerze z lodem na patyku było b. ciezko.
W tym roku lodów nie jadłem, ale ów bólu nie przypominam sobie, za to teraz okłady zimno-wodne działają bardziej skutecznie przeciwbólowo niz NLPZ, oczywiscie leżąc 5-15min w bezruchu i wentylowanym pomieszczeniu, ale raczej to zmienia ból w pośredni ból związ. z sennością.

Użytkownik 666 edytował ten post 27.04.2012 - 10:36

• 0

Paweł.
  • Tematów: 22
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dosłownie przed chwilą pochłonąłem prawie litr lodów, popijając to zimnym piwkiem i nie odczułem żadnego bólu.
  • 0

erebeuzet.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dosłownie przed chwilą pochłonąłem prawie litr lodów, popijając to zimnym piwkiem i nie odczułem żadnego bólu.

Bo zamarzł Ci mózg :rotfl:
  • 1

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

spoko jeszcze trochę takich serii i poczujesz ból.. no może nie koniecznie głowy :>
  • 0

zuzin.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po zjedzeniu np. lodów do mózgu dopływa nieco więcej chłodniejszej krewi, więc nasz organizm wytworzył mechanizm obrony przed uszkodzeniem. Dzięki zmianom średnicy naczyń krwionośnych, mózg reguluje ciśnienie krwi, która go „zasila” i broni się przed zmianą temperatury. Niestety efektem ubocznym jest pojawiający się ból głowy.

Czyli organizm broni się regulując ciśnienie krwi co skutkuje bólem głowy...
Z zamarzaniem mózgu nie ma to nic wspólnego, prawda? :mrgreen:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych