Skocz do zawartości

Zdjęcie

Obserwacja Lublin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Witam. Przed chwilą czyli o 21:32 obserwowałem przelot nol'a. Obserwacja miała miejsce w mieszkaniu na ulicy faraona. Tor lotu - równolegle do ul. Zana, w kierunku od media w stronę posterunku policji. Obiekt jasny, pomarańczowy, około 2-3 razy jaśniejszy od księżyca, 3/4 - 1/2 wielkości księżyca w pełni. Tor lotu zmienny, przyśpieszanie oraz zwalnianie niemal całkowicie do zatrzymania, lekko "zygzakowaty" tz. nagłe skręcanie w lewo lub w prawo nie zmieniając przy tym prędkości. Obserwacja trwała kilka-kilkanaście sekund po czym obiekt znikł z pola widzenia (ponad blokiem, oglądałem to zza zamkniętego okna)

Czy ktoś jeszcze to widział ? Może ktoś obserwował obiekt dłużej, z innej perspektywy.

Jedyne wyjaśnienie to chiński lampion ale okropnie oklepany już jest ten temat (co nie zmienia faktu częstego ich używania).
  • 3

MrOsamaful.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Opis lotu obiektu wskazuje na to, że nie jest to żaden ludzki produkt (a przynajmniej, żaden ludzki produkt, który został dopuszczony do opinii publicznej ;)).
Mieszkam w Bełżycach czyli 15min drogi od Lublina, w okolicach właśnie godziny 21:30 coś mnie wzięło, żeby wyjrzeć na dwór, więc wyszedł sobie i tak patrzyłem się na niebo. Niestety nie w stronę Lublina a w stronę Nałęczowa, szkoda bo wtedy byłoby 2 świadków :/
  • 0

Aequitas.
  • Tematów: 13
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Opis wiarygodny, lecz nie wypowiem się bo się nie orientuję w temacie nol'i, trzeba poczekać na sceptyków to zobaczysz ile jest "racjonalnych" wyjaśnień :D
  • 0

Ladd.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W Lublinie często „coś” widać w większości są to lampiony trzeba wziąć pod uwagę również to że w Świdniku jest lotnisko.

Jednak ja sam zaobserwowałem kilka lat temu UFO (parę razy zresztą o tym wspominałem na forum) w okolicach Majdanka obiekt sporych rozmiarów jakby chmura i tak z początku zakładałem mimo że nie wyglądało do końca jak chmura i był to jedyny obiekt na niebie poza słońcem (brak chmur, czyste niebo dlatego zwróciło moją uwagę), określenie chmura jest z braku lepszego określenia tego obiektu ponieważ nie był z pewnością z metalu, nie odbijał światła, tylko jakby je emitował całą swoją strukturą, mocniej w centrum obiektu i słabiej na obrzeżach. Kształt jakby dysku wisiał nieruchomo przez około 5 min mimo dość silnego wiatru, potem zniknął w ułamku sekundy z pola widzenia na bezchmurnym niebie na obszarze niemal niezabudowanym. Od tamtej pory wiem że UFO to fakt, bo szczerze mówiąc po dziś dzień nie mam na to wyjaśnienia, a temat zgłębiłem chyba jak się tylko da.

Trochę mi szkoda że dzisiaj nie miałem okazji zobaczyć tego co ty, nie było mnie w mieście. Jednak wiele z tego co się widzi na niebie to jest coś normalnego lampiony, samoloty, helikoptery, satelity czasem nawet flary, także lepiej podejść sceptycznie do tematu, jednak nie wykluczam że mogłeś widzieć coś równie dziwnego jak ja miałem okazję zobaczyć parę lat temu, szczególnie uwzględniając sposób w jaki poruszał się zaobserwowany przez ciebie obiekt. To co widziałem również emitowało pomarańczowe światło, kto wie.
Warto czasem spojrzeć co lata nam nad głowami :).
  • 0

unwanted.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Od razu powiem że żadne satelity , iss , flary iridium , po prostu Nic na niebie nie było bo od ostatniego weekendu szczegółowo śledzę tego rodzaju obiekty nad Lublinem. Ciekawy opis . helikoptery można wykluczyć bo leciał by w moją stronę a po 20 jeszcze siedziałem na balkonie i nic nie latało . co do obiektu Ciekawy ;p sam widziałem coś nad lbn i zrobiłem zdjęcie nawet :P ale sprawa jak każda inna ucichła ;p

Użytkownik unwanted edytował ten post 25.04.2012 - 22:20

• 0

#6 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.
  • Tematów: 0

Napisano

Tak, ciekawy. Znowu będę miała wątpliwości przed zaśnięciem bo mieszkam praktycznie na początku trasy rzekomego NOLa;) Żałuję, ale nie miałam możliwości obserwacji. Ten obiekt znajdował się wysoko na niebie czy na wysokości bloków?
Chińsie lampiony? W lublinie? może nie udzielam się zbytnio na imprezach miejskich, ale jak do tej pory nie natknęłam się na żadnego z nich- przypadek albo nie są w użytku po prostu
  • 0

Ladd.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Chińsie lampiony? W lublinie? może nie udzielam się zbytnio na imprezach miejskich, ale jak do tej pory nie natknęłam się na żadnego z nich- przypadek albo nie są w użytku po prostu

Pierwsze z brzegu http://www.kurierlubelski.pl/artykul/127174,jak-chinskie-lampiony-staly-sie-ufo,id,t.html. Sam parę razy miałem okazje je zaobserwować.

Użytkownik Ladd edytował ten post 26.04.2012 - 10:30

• 0

#8 Gość_mroova

Gość_mroova.

Napisano

Ladd@

W Lublinie często „coś” widać w większości są to lampiony trzeba wziąć pod uwagę również to że w Świdniku jest lotnisko.

No właśnie jak jest blisko lotnisko, to nie powinno być za dużo pozwoleń na lampiony...jak jest rozpoczęcie sezonu w Gdyni i puszczają to dziadostwo, to wala się potem po całym parkingu, pełno tego na ulicach i balkonach...maskara jakaś osobiście widziałam wracając z bulwaru do domu ten śmietnik.

A jeśli chodzi o pomylenie ich z UFO, to faktycznie można, na dużych wysokościach nie widać jak migają, do tego każdy rozwiewa się w inną stronę, przynajmniej ja tak widziałam,
całej eskadry to raczej nie da się pomylić, bo one tylko na początku trzymają się razem, a potem każde leci jak chce.

Użytkownik mroova edytował ten post 26.04.2012 - 12:11

• 0

Ladd.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No cóż, coś za coś, podobno w dużych ilościach robią wrażenie.

Jeszcze tutaj z Lublina parę nagrań lampionów.
Zakończenie festiwalu Inne Brzmienia 2011 - Lublin

Urodziny Józefa Czechowicza- Lublin

Rzekome UFO nad Lublinem

Okazja zawsze się znajdzie szczególnie w miastach nastawionych na rozwój kultury. Ciągle jakieś uroczystości, rocznice, koncerty.
  • 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co do wysokości to dokładnie nie mogę powiedzieć, ale powiedzmy "na oko", że na środku pomiędzy wysokością lotów samolotów a dachami bloków.
Gdyby obiekt "migał" nie miałbym najmniejszych wątpliwości co do lampionu (które już kilkukrotnie widziałem). Jeszcze przez kilka minut patrzyłem dookoła lecz nie widziałem go ponownie czy też nie widziałem kolejnych. Zawsze jak widziałem lampiony to latały w "grupkach" po kilka lampionów, tutaj był tylko jeden.
  • 0

#11 Gość_mroova

Gość_mroova.

Napisano

Przypomniało mi się, że kiedyś nad swoim domem w Gdyni też widziałam obiekt pomarańczowy, ale innym razem to było hmm, w lipcu 2011 roku wracaliśmy w rodzinne strony na Lublin :mrgreen: przy wlotowej do Warszawy od strony Gdańska widzieliśmy coś dziwnego na niebie, ale to wyglądało mniej więcej tak, jakby jakiś meteoryt spadł w atmosferę ziemską, tylko różnica polegała na tym, że poświata jego była na początku żółta, a z każdą sekundą zmieniała barwę w czerwoną, fioletową, i jakąś taką zielonkawą, w sumie to miało kolor siniaka :mrgreen:, szukałam na internecie co to mogło być, ale nie znalazłam nic na ten temat...może ktoś wie ???
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych