Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak twój głos brzmiałby na Wenus?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

Aequitas.
  • Tematów: 13
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

W grubej i gęstej atmosferze Wenus ludzkie struny głosowe wibrowałyby wolniej niż normalnie, a głos byłby niższy. Naukowcy opracowali program, który pokazuje, jak różne dźwięki brzmiałyby w atmosferze innych planet.

Zapewne mało kto zastanawia się, jak nasz głos i inne dźwięki brzmiałyby na innych planetach. Teoretycznie można się tego dowiedzieć, ponieważ część statków kosmicznych jest zaopatrzona w mikrofony. Jednak w rzeczywistości nie zdarzyło się jeszcze wiarygodne nagranie głosu, dokonane w obcej atmosferze.

Naszą ciekawość w tym względzie pozwala zaspokoić symulacja autorstwa Tima Leightona z brytyjskiego University of Southampton i jego zespołu. Stworzyli oni program, który pozwala posłuchać różnych odgłosów brzmiących tak, jak gdyby rozbrzmiewały poza Ziemią. Dźwięków wodospadu, gromu i ludzkiego głosu, rozbrzmiewających na Marsie, Wenus czy Tytanie (księżycu Saturna), można posłuchać na stronie newscientist.com

W swojej pracy Leighton wykorzystał modele fizyczne, które pozwalają odtworzyć dźwięk pioruna i wodospadu w atmosferach o różnej gęstości, grubości i składzie. Ludzki głos uzyskano dzięki manipulacji normalnego nagrania.
- Na Wenus atmosfera jest gruba i gęsta. Struny głosowe wibrowałyby tam wolniej, niż na Ziemi - tłumaczy Leighton, cytowany przez serwis "New Scientist". - W efekcie głos zyska niższą tonację.

Oprócz tego, że zmieni się częstotliwość drgania strun głosowych, atmosfery inne niż ziemska wpływałyby też na prędkość rozchodzenia się w nich samych dźwięków. Na Wenus dźwięk wędruje szybciej, co powoduje powstawanie delikatnych, szybko się przemieszczających ech w tchawicy mówiącego. Taki efekt specjalny może zbijać słuchaczy z tropu i sprawiać wrażenie, że mówiący posiada krótszą tchawicę, i w ogóle jest mniejszy.
- Mógłby brzmieć jak Smurf mówiący basem - sugeruje Leighton.

Symulacje nieziemskich odgłosów miały swoją premierę w brytyjskim planetarium Intech w Winchesterze. Takie prace nie są jednak domeną pouczającej rozrywki. Wbrew pozorom wykorzystywanie tych modeli pomaga inżynierom przewidywać, jeszcze na etapie testów, jak w przyszłości będą wibrować (lub reagować na zużycie) łopaty turbin czy budowlane elementy podporowe. Symulacje można też wykorzystać do projektowania instrumentów akustycznych skalibrowanych tak, by działały w atmosferach konkretnych planet.

Źródło: odkrywcy.pl

Użytkownik Aequitas edytował ten post 10.04.2012 - 15:28

• 6

trele12.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Po pierwsze to nie dało by się mówić, bo nie można by się było "zaciągnąć powietrzem" z Wenus. To tyle w tym temacie :>

@

Symulacje można też wykorzystać do projektowania instrumentów akustycznych skalibrowanych tak, by działały w atmosferach konkretnych planet.

A to ci dopiero :D Pierwszą rzeczą jaka wyląduje na Marsie nie będzie flaga tylko gitara ^.^ Może jakiś hymnik :D?

@

by działały w atmosferach konkretnych planet.

Mars, wenus jedna planeta więcej mniej :D

@@Dzięki za - ... Nie rozumiecie ironii :D?

Użytkownik trele12 edytował ten post 11.04.2012 - 13:07

• 0

zabusia3.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A to ci dopiero :D Pierwszą rzeczą jaka wyląduje na Marsie nie będzie flaga tylko gitara ^.^ Może jakiś hymnik :D?

Nie na Marsie, tylko na Wenus.
  • 0

Cactus.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Faktycznej odpowiedzi na to pytanie raczej nigdy nie poznamy ;)

Użytkownik Cactus edytował ten post 11.04.2012 - 08:38

• 0

Aequitas.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Widzę zamieszanie się tutaj zrobiło.

Po pierwsze to nie dało by się mówić, bo nie można by się było "zaciągnąć powietrzem" z Wenus. To tyle w tym temacie :>

Zawsze możesz zaciągnąć się "ziemską" mieszanką z butli i coś powiedzieć.

Z tego co wiem to ludzie dążą do kolonizacji innych planet, ale czy im się uda to już nie o tym temat :)

Mars, wenus jedna planeta więcej mniej

Chodzi Ci o tytuł artykułu? Skopiowałem żywcem, żeby nic nie zmieniać i podałem źródło. :)
  • 0

trele12.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dobra odpowiem tu :P

Zawsze możesz zaciągnąć się "ziemską" mieszanką z butli i coś powiedzieć.

Ale dzwięk powstaje poprzez drganie w krtani, dlatego jak wdychasz hel to masz wyższy. :P

Z tego co wiem to ludzie dążą do kolonizacji innych planet, ale czy im się uda to już nie o tym temat

Odrazu kolonizacja :P, ja mówię o misji załogowej.

Chodzi Ci o tytuł artykułu? Skopiowałem żywcem, żeby nic nie zmieniać i podałem źródło.

To się akurat odnosi do postów :P Przeczytaj posty w tym temacie ;)

@Down
No więc to jest czysta teoretyka bo musieli byśmy się zaciągnąc tym powietrzem ;p
Ale + masz :D

Użytkownik trele12 edytował ten post 11.04.2012 - 23:48

• 0

Aequitas.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ale dzwięk powstaje poprzez drganie w krtani, dlatego jak wdychasz hel to masz wyższy.

Faktycznie, źle zrozumiałem artykuł, tu chyba chodzi o to, jak byś my się tam tym powietrzem zaciągneli, albo sam już nie mam pojęcia, bo co do tego by miała gruba atmosfera?

W grubej i gęstej atmosferze Wenus ludzkie struny głosowe wibrowałyby wolniej niż normalnie,

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych