Skocz do zawartości

Zdjęcie

spadająca gwiazda ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

Kyuubi.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No więc szukałam w internecie, ale nie znalazłam jeszcze podobnego przypadku. Pierwszy raz gdy zobaczyłam ten obiekt to było na wakacje. Byłam wtedy z koleżanką na dworze i ona też to widziała. Wieczór, przejrzyste niebo. Na niebie duży obiekt, większy niż widoczne gwiazdy, okrągły, mocno święcący. Latało to sobie bardzo powoli w lewo, prawo, po czym zgasło i bardzo powoli spadało. Drugi raz był niedawno, towarzystwo z którym byłam również widziało ową "spadającą gwiazdę". Tym razem nie widać było jak kręciła się po niebie. Była noc, więc kompletnie ciemno. Tym razem również był to duży okrągły obiekt, tylko już nie zgasł, a spadał świecąc się, baaaardzo powoli. Nie mam pojęcia co to jest, może jakaś satelita (?) może nie. Ktoś z was widział coś podobnego ? Aha no i zjawisko miało miejsce w tej samej miejscowości.
  • 0

Martwyziom.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W jakim kolorze się świeciło ? Może jakaś raca ?
  • 0

piomet.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A może ktoś ostatnio widział przelatujące pomarańczowe światło w okolicach Głogowa. Na przykład dzisiaj około 20-tej. Bo ja widziałem. Czy to te "chińskie lampiony"? czy coś innego? Światło leci po niebie i po gdzieś 30 sekundach gaśnie.
  • 1

Eldim.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Spadająca gwiazda, to ułamek sekundy, więc tytuł tematu jak najbardziej mylący. Chińskie lampiony świecą na pomarańczowo (chyba, że jest jeszcze jakiś inny kolor, osobiście przy pięciu spotkaniach z tym fenomenem zanotowałem pięć razy pomarańcz) i jest to światło pulsujące, płomień pulsuje. Poruszają się ruchem jednostajnym, nie przyspieszają. Zazwyczaj puszczane są w większych grupach, choć zdarza się, że ktoś dla zabawy odpali jednego. Ogólnie jest to ostatnio dość popularne, więc żadna niespodzianka, jeśli ta rzekomo "spadająca gwiazda" byłaby właśnie lampionem.
  • 1

Arszenik.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Odnosnie tych lampionow, to jakis czas temu - w tamtym roku, bylo bardzo duzo puszczanych lampionow w Poznaniu, oczywiscie w jednym czasie.
Odnosnie tematu, nie mam pojecia. Moze wlasnie, ktos sobie takie lampiony kupil i np. przy grillu sobie odpalil. Sam tak zrobilem, tzn. ja i rodzinka z Poznania. Wzielismy w Poznaniu takie lampiony nabylismy, a pozniej puściliśmy az w Woj. Lubelskim. Takie cos sie bardzo szybko rozchodzi pod wzgledem sprzedazy. Co do lotu, wyglada to fajnie i ciekawie. Ale czy to moze byc akurat to, co widziales? Nie wiadomo.
  • 0

okusiek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co do gasncych latajacych obiektow, mozna je zaobserwowac w bezchmurna noc bacznie przygladajac sie gwiazd, nie bylo nocy w ktorej bym takiego obiektu nie zauwazyl, wykluczam samolot ze wzgledu na to iz jest to jeden swietlny punkt przypominajacy gwiazde. Trudnosc w obserwacji polega na tym iz dobrze wtapiaja sie te obiekty w tlo nieba przez co trudno zauwazyc iz nie jest to zwykla gwiazda tylko cos co sie porusza. Nie mam sprzetu do obserwacji wiec narazie nie jestem w stanie stwierdzic co to jest, lecz zastanawiajacym jest fakt ze te obiekty zawsze po jakims czasie "gasna" i maja rozne wielkosci. ( czasem obiekt wyglada jak bardzo jasna gwiazda a czasem jak bardzo slabo swiecoaca ) Polecam wam wybrac sie w gwiezdzista noc w miejsce ktore jest slabo oswietlone, ja akurat w swojej miejscowosci mam ogromne tereny na ktorych kiedys istnial las ale traba powietrzna wyrabala kilka hektarow i dzieki panujacej tam ciemnosci mozna w wspanialy sposob obserwowac niebosklon.
  • 1

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co do gasncych latajacych obiektow, mozna je zaobserwowac w bezchmurna noc bacznie przygladajac sie gwiazd

Te obiekty o których mówisz to sztuczne satelity. Najjaśniejszym z nich (za wyjątkiem Iridium które same z siebie nie są jasne ale potrafią wywołać krótkotrwały błysk zwany "Iridium Flare" o jasności nawet -8 mag) jest ISS, Międzynarodowa Stacja Kosmiczna. Na stronie http://www.heavens-above.com/ można uzyskać informacje jakie satelity i kiedy będą widoczne z danej lokalizacji i jaką osiągną jasność (skala malejąca: im mniejsza wartość tym większa jasność).

Jeżeli jednak chodzi o temat wątpię by w tym przypadku chodziło o jakiś sputnik. Rzeczywiście, potrafią one przygasać wraz z wchodzeniem w cień Ziemi (widać to zwłaszcza w przypadku ISS i Flar Iridium) ale nigdy nie słyszałam o satelicie który latałby zygzakiem. Nie wiem co o tym myśleć. Może to jakiś helikopter patrolujący okolicę? Bo chyba nie chiński lampion. Teoretycznie taki ruch prawo-lewo lewo-prawo byłby możliwy przy często zmieniającym się (np. dzięki ukształtowaniu terenu) kierunku wiatru na wysokości przelotu jednak taka sytuacja w praktyce właściwie nie występuje.
  • 0

Mika’el.
  • Tematów: 34
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Ktoś z was widział coś podobnego ? Aha no i zjawisko miało miejsce w tej samej miejscowości.

Zdecydowanie najwięcej pomyłek wynika z emocji które nie pozwalają nam dobrze zinterpretować to co widzimy.Wyłącz swe emocje a i tak nie pojmiesz tego świata.
Nie szukaj odpowiedz, szkoda życia twego.Nawet jeśli cokolwiek z tego doświadczenia świata na własnej nie garbowanej pojmiesz, to i tak liczba zapytań wzrośnie w stosunku do odpowiedzi cię satysfakcjonujących.

Możesz wiele przeczytać w odpowiedzi na swój tu wpisany temat, a i tak pozostaniesz w tym samym miejscu.

Swego czasu szedłem z rodzinką na spacer wieczorową porą i w drodze powrotnej zadziwiło nas światło na nieboskłonie.Świecąc robiło wrażenie przemieszczania się względem innych obiektów.Nic nadzwyczajnego, lecz owe światło zwiększało się, znaczy zbliżało.Taka i też byłe me pierwsze wnioski.Patrzyliśmy i w pewnym momencie otoczenie me spanikowało, ja jako optymista nieskończony miłujący logikę patrzyłem na to to z uporem.Nagle z tego obiektu światło na tyle stało się wyraziste, że strumień jakim emitowało był prawie przerażający.
Okazało się, że liniowy samolot był nie na kursie do lotniska Ławica P-ń a cały czas naszej obserwacji przymierzał się do wylądowania na naszych ... no wiesz.

Tak to było.Przeleciał nad naszymi głowami a ja się konkretnie ubawiłem.I tak proszę odbierać świat nas otaczający, a nie z uporam doszukiwać się dziury w całym.

Miłej niedzieli :roll:

• 1

Kyuubi.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Lampion hmm możliwe, ale nie wiem jak one się poruszają. Obiekt był bardzo podobny do gwiazdy, tyle że większy. Zapytałam, bo każdy może podsunąć jakąś ciekawą teorię na ten temat :) Co to było dokładnie ? Pewnie nigdy się nie dowiem, no ale ciekawość nie pozwoliła mi tego zostawić w spokoju. Mimo wszystko żaden, samolot ani helikopter. Lampion wydaje się najbardziej odpowiednią teorią. No cóż, zostaje teraz popatrzeć na niebo, może szczęście dopisze i zobaczę to po raz kolejny. Spojrzę wtedy z innej perspektywy i ocenię lepiej. Mimo tego dziękuję za odpowiedzi :D
  • 0

okusiek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No wiec ile takich stacji jest ? Prosze zainteresowanych tym tematem popatrzec przez 2h w niebo o godzinie 1-2 w pogodna noc. Wtedy zobaczycie o czym mowie. Ze wzgledu na moja prace rok temu moglem sie blizej przyjzec temu zjawisku. Pracowalem na nocki pod otwartym niebem i caly czas je obserwowalem, mozna takich obiektow naliczyc kilkanascie, czasem zdarzaly sie ciekawsze zjawiska np. Obiekt porusza sie wolno zaczyna gasnac gdy dolatuje do "gwiazdy" ta zaczyna poruszac sie w innym kierunku. Gdy byla by to stacja cos takiego by sie nie wydarzylo. Mozecie wierzyc lub nie ale nie mozecie negowac tego dopuki sami nie spedzicie tych 2 godzin o ktorych mowie.

Użytkownik okusiek edytował ten post 25.03.2012 - 16:25

• 0

Goosfraba.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

>okusiek
Aż tak trudno wejść na jakieś forum astro i poczytać? Jak mają się te Twoje 2 godziny obserwacji do miłośnika astronomii, który całe noce spędza na obserwacji nieba?
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No wiec ile takich stacji jest ?

Tysiące. Średnio raz na dwie minuty jakiś sputnik jest widoczny, czasem kilka leci jednocześnie, bywa, że jeden za drugim.

Poruszają się one jednak w linii prostej (lekko łukowatej biorąc pod uwagę zakrzywienie orbity) i nie ma mowy, by na widok gwiazdy nagle zakręcały. Owszem - robią czasem takie wrażenie ponieważ ludzkie oko jest niedokładne a ludzki umysł lubi "łączyć punkty". Gdy obiekt zamiast "wlecieć w gwiazdę" przelatuje obok niej nasze oko oszukuje nas, że obiekt skręcił. W rzeczywistości jednak po prostu źle określiliśmy kurs. Nie są to gwałtowne zwroty (lecąc na zachód sputnik nie zacznie lecieć nagle na wschód), raczej "korekcje kursu" (zamiast na zachód sputnik "zacznie" lecieć na południowy zachód).

Wiem co mówię bo często obserwuję sputniki. Zawsze gdy wybieram się na obserwację gwiazd drukuję sobie taką tabelkę: http://www.heavens-a...az&alt=0&tz=CET (i 2 podobne z ISS i Iridium Flarami o ile mają być widoczne) i tak sobie sprawdzam czy satelity lecą zgodnie z czasem i kursem. Fajna zabawa w przerwach między wypatrywaniem meteorów albo fotografowaniem planet.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych