Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co to może być?

• Please log in to reply
7 replies to this topic

diavolo.
  • Tematów: 4
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Moja siostra cioteczna jest ode mnie o kilka lat starsza (około 30 lat) i mieszkałyśmy nie daleko siebie. Bardzo się lubimy chociaż jesteśmy jak ogień i woda. Gdybyśmy nie byli rodzina to nawet byśmy się nie zaprzyjaźniły. Jesteśmy aż tak różne. Chodzi o to że moja siostra wszystko mi niszczy chociaż myśle że nie świadomie. Nie wiem czy to jakaś zazdrośc czy jest jakims wampirem energetycznym no nie wiem. Jak kupie sobie coś nowego (np. jakieś buty) a jej to się spodoba to mi na drugi dzień ta rzecz się rozwala, psuje,łamie. Przykład: kupiłam perfumy po promocji i głupia jej sie pochwaliłam. Spodobały jej się i chciała je ode mnie odkupić gdy się nie godziłam perfumy tak poprostu mi z ręki wypadły. To samo było z butami, torebką, okularami, zegarkiem itd. Wszystko w dziwny sposób do jakichś 3 dni się biło, psuło itp. Tak samo jest np. z moimi wyjazdami. Np. pojechałam za granice gdzie miałam wszystko nagrane: praca i chata to niestety mi się nie udało i po miesiacu wróciłam. Tak było właśnie z kilkoma moimi podróżami, wyjazdami na dłużej czy nawet z pracą jak ona wiedziała o tym to wszystko szlag trafiał. Teraz jak pojechałam za granice (bez pracy, i na miesiac mieszkanie tylko miałam) nie powiedziałam jej o wyjeździe i siedze już drugi rok. Dowiedziała się po fakcie już. Ja zawsze mówiłam o niej że to wiedźma. Mieliście może coś takiego??
  • 0

Krakatau.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Wierzysz w przesądy? Jest jeden taki, który mówi o tym, że gdy ktoś spogląda na czyjąś rzecz z chciwością to ta się psuje bądź sprowadza na właściciela nieszczęście. Nie brałabym tego dosłownie, ale kto wie, czy w twoim przypadku nie zadziałało coś podobnego ;)
  • 1

agusiaq.
  • Tematów: 11
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Twoja siostra ma tak zwane złe oko i nie jest to wymysłem nowym. W jego fatalny wpływ wierzono już w starożytności. Właściwie każda kultura odwołuje się do tego symbolu. Pierwsze wzmianki pojawiają się już w tekstach sumeryjskich, babilońskich i asyryjskich około trzeciego tysiąclecia przed Chrystusem. Egipcjanie używali kredek do oczu i szminek, aby uniknąć wpływu złego oka na ich oczy i usta. Złe spojrzenie pojawia się także w Starym i Nowym Testamencie.

Użycie złego oka może być mimowolne lub świadome. W pierwszym przypadku „źle patrząca” nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, co robi. W drugim przypadku, dana osoba świadomie chce kogoś „zauroczyć”, sprowadzając w ten sposób pecha.
Więc twoja siostra jest wielce zazdrosna o to co posiadasz a ona nie.

Użytkownik agusiaq edytował ten post 16.03.2012 - 19:35

• 1

Arszenik.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A moze po prostu masz pecha? :) A to, ze wiekszosc zlego, przydarza Ci sie po jakims kontakcie z siostra cioteczna, to tylko zbieg okolicznosci. No, a moze...
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Rzeczywiście jest coś takiego. W mojej rodzinie mówi się wtedy, że "ktoś coś oziorał" albo "coś zostało pożałowane". Największą "moc" pod tym względem ma rodzina mojego taty ze wsi. Jak czegoś pozazdroszczą to zaraz się to popsuje. Ja częściowo odziedziczyłam niestety tą "moc" - nie psuję co prawda urządzeń na odległość ale jak muszę się z kimś czymś podzielić a mam ochotę zatrzymać całe dla siebie to np. odżałowany kawałek ciasta spada na podłogę (bez mojej ingerencji) i już do zjedzenia się nie nadaje.
Co ciekawe jeżeli rodzina mojej mamy czegoś zazdrości to nigdy nic złego się nie dzieje. Owszem - KUPUJĄ sobie identyczny przedmiot żeby zrobić nam na złość - ale posiadany przez nas pierwowzór działa i ma się dobrze.

Użytkownik Ana Mert edytował ten post 16.03.2012 - 19:44

• 0

fobic.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hmm ... Jeżeli chodzi o moją opinię to brzmi następująco:

Nie mam zamiaru pierdzielić głupot że jest dzieckiem źle urodzony albo coś takiego,prawdopodobnie jest tak...
Z reguł gdy rodzice mają dwójkę dzieci te drugie jest zawsze lepsze bo jest większa opieka nad nim i więcej uwagi jest do niego przywiązywane było wiele takich przypadków że te pierwsze dziecko najczęściej się buntowało,zamykało w sobie czy też niszczy wszystko co podpadnie temu młodszemu osobnikowi być może przyczyna jest czysto psychologiczna może mieć kompleks na swoim punkcie i chce za wszelką cenę być lepsza od ciebie i jej zachowanie już takie będzie dopóki nie zrozumie że źle robi ...

Pozdo. FobiC ;)
  • 0

Andy-1970.
  • Tematów: 22
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Coś z tym złym okiem musi być na rzeczy.
Przeprowadziliśmy się kilka lat temu do nowego mieszkania. Jest jedna bardzo dziwna rzecz. Praktycznie nie ma sytuacji żeby coś nie upadło na podłogę. Nie ma znaczenia czy starasz się aby nie upadło, czy całkowicie masz to gdzieś i tak upadnie. Otwieramy szafę zawsze coś z niej wypadnie, zawsze będzie to coś ciężkiego i ostrego na tyle żeby zrobić ślad na panelach.
Mógłbym powiedzieć, że mamy dziurawe ręce. Niestety dotyczy to każdego kto do nas przyjdzie.
Najciekawsze jest, że w pracy mam dużą skrzynkę na szafie pełną różnych kabli i innych rzeczy. Grzebie w niej na ślepo i nic z niej nie wypada nawet jak się staram.
  • 0

Ladd.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jak to ludzie szukamy wyjaśnień i najlepiej tak by zrzucić odpowiedzialność na kogoś, a to na Boga, a to na rodziców, czy też jeszcze kogoś innego. Fakt jest taki że to ty upuszczasz przedmioty, łamiesz je i psujesz, po czym tworzysz zabobony tak by pasowały pod twoje wyobrażenie siebie. Nawet jeśli ona lub ty prowokujesz np. upuszczenie przedmiotu to nie zmienia faktu że to ty go trzymasz fizycznie i od ciebie głównie zależy czy on spadnie na ziemie czy nie, więc w pierwszej kolejności to ty jesteś winna tego co ciebie spotyka.
  • -1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych