Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dziwna mgła

• Please log in to reply
16 replies to this topic

Adrien.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam chciałbym żebyście odpowiedzieli na pytanie które zaprząta moją głowe od wakacji

24lipca 2011 postanowiłem zrobić ognisko ( no wieie miałem problemy w zwiazku i postanowiłem że to zbliży mnie do mojej dziewczyny )
wszystko było ok dopóki nie odwiozłem jej całej szcześliwej do domu było około północy ( albo może nawet po ) kiedy zgasiłem silnik poszłem zobaczyć ognisko nagle parenaście metrów dalej zaczął palić sie pień drzewa co troche mnie zdziwiło poszedłem zobaczyć co sie stało bo myślałem że może jakiś pijany gówniarz je podpalił ( wieczorem kąpała na rzeką koło mojego podworka kilku takich) podszedłem do płotu ale zanim to zrobiłem wziąłem moje świerzo kupione kukri na wypadek gdyby sie stawiali ( sam mam ledwo 25 lat ) jednak nikogo nie widziałem postanowiłem wrócić do domu kiedy zamykałem drzwi zobaczyłem dziwna świecącą na biało mgłe oprócz tego że świeciała nie było w niej nic intrygujacego kiedy położyłem sie spać coś tylko mrygneło niebieskim światłem i nic wiecej

Pytanie brzmi " Dlaczego mgła świeciała i jak wytłumaczyć samozapłon drzewa ?

Za odpowiedź z góry dziękuje :D
  • -1

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Normalnie, znasz historię o płonącym krzewie, przez który bóg przemówił do Mojżesza?
  • 2

Adrien.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ok to są bajki ale co ze świecącą mgłą

a ja mam lud polski wyprowadzić z niewoli tuska

Użytkownik Adrien edytował ten post 06.03.2012 - 16:52

• 2

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nigdy nie widziałem świecącej mgły ale takie wrażenie może wywołać rozszczepienie się światła na cząstkach wody np. światła z latarni. Co to są te kukri? chyba że miało być kurki ( ale kurki do obrony? hmm)
  • 0

Adrien.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nóż gurkhów zobacz sobie na wikipedi albo coś wygłada jak zakrzywiona maczeta
PS w pobliżu nie było żadnego źródła światła

Użytkownik Adrien edytował ten post 06.03.2012 - 18:25

• 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Płonie ognisko w lessieeee...
Jak dobrze rozumiem zapaliłeś sobie ognisko i pojechałeś odwieźć przyjaciół a po powrocie ze zdziwieniem stwierdziłeś, że zaczęło się palić pobliskie drzewo? Mądre. Pewnie wiatr porwał jakąś iskrę z ogniska. Myślisz, że dlaczego w lasach jest zakaz rozpalania ognisk? (nie, nie ma tu znaczenia, że ognisko było na twoim podwórku - drzewa i ogień to zła kombinacja)
Iskry mogą przenieść się z wiatrem na całkiem dużą odległość a byle suchy listek czy gałązka wystarczy by wywołać pożar. Miałeś szczęście, że skończyło się tylko na małym płomyczku. Powiesz przynajmniej czy zgasiłeś ten mały pożar? A może olałeś sprawę a płomyk sam zgasł?

Co do świecącej mgły był to zapewne dym z twojego niedogaszonego ogniska oświetlony światłami przejeżdżającego samochodu albo światłem księżyca a mrugnięcie niebieskim światłem to odległa błyskawica. Lipiec to środek sezonu burzowego (tak jak i sezonu pożarowego :)) ) a błyski potrafią być widoczne nocą z odległości 200km.
  • 2

MrOsamaful.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ten samozapłon był spowodowany podpaleniem metanu, produktu ubocznego metabolizmu organizmów rozkładających ściółkę w lesie. A tak na serio to po prostu ogień przeszedł na ten krzak... Nic niezwykłego.
Co do mgły to po prostu efekt rozproszenie światła o dym z ogniska.
  • 0

Adrien.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

może macie racje co do mgły i światła ale ognisko było już ugaszone kiedy jechałem odwieźć przyjaciół
  • 0

poppe.
  • Tematów: 0
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Pytanie brzmi dlaczego ty nie umniec pisac po polski?
  • 0

Adrien.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pytanie brzmi dlaczego ty nie umniec pisac po polski?

eee WTF o co chodzi ?
  • 0

#11 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.

Napisano

Pewnie o to, że strasznie dużo błędów robisz. Sprawiasz wrażenie zdziwionego, nikt wcześniej nie zwrócił ci na to uwagi?
A w czasie trwania ogniska pewnie dużo niedopałków pofrunęło w trawę. Ty nie popalasz czasem?
  • 0

Adrien.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ok ale niedopałki rzucaliśmy do ogniska
  • 0

#13 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.

Napisano

Może komuś zdarzyło się pójść na bok i rzucić przy okazji niedopałek. Kontrolowałeś to?

Użytkownik coś_innego edytował ten post 09.03.2012 - 14:22

• 0

Serafina.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Stare spróchniałe drzewa mogą zawierać fosfor, jesli np trafi w nie piorun lub zapalą się z innych przyczyn mogą później "świecić" się lekkim niebiesko białym blaskiem :)
  • 0

manitoris.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

może macie racje co do mgły i światła ale ognisko było już ugaszone kiedy jechałem odwieźć przyjaciół

Nie jedno zgaszone ognisko w lesie, bylo przyczyna pozarow, poniewaz ogien moze zostac zduszony i wdaje sie juz ognisko sie nie pali, ale ono moze miec w sobie jeszcze malutki goracy zar (lub nawet tlic sie nadal pod warstwa ugaszona..), ktory pod wplywem podmuchu sie rozpali na nowo niczym Feniks z popiolow :mrgreen:

a co do niebieskiego swiatla jak poszles spac to.. z koguta strazackiego wozu? :roll: to by nam wyjasnilo kto to wszystko pozniej ugasil :lol
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych