Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co dzieje się z falami mózgowymi po śmierci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

Hologram.
  • Tematów: 31
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Umieramy. Słowa naszych bliskich wypowiadają to słowo ze łzami w oczach. Idziemy na pogrzeb i żegnamy zmarłych. Nasze umysły skupiają się w zadmuie. Nasze poglądy zdeterminowane są religią katolicką, która mówi, że nie umieramy. Mimo to czujemy dozgonny ból i poczucie straty. Przytoczę ciekawe cytat, aby pokazać jak łatwo manipulować słowami i ich znaczeniem

"Wg ekspertów, którzy przeprowadzili szereg badań, za niezwykłe doznania, które towarzyszą ludziom w momencie śmierci odpowiadać ma nagły wzrost aktywności elektrycznej w mózgu. Specjaliści doszli do takich wniosków na podstawie analizy fal mózgowych umierających pacjentów. - poinformował "The Times". Wg nich, ta nagła zmiana może wywoływać właśnie uczucie unoszenia się nad własnym ciałem czy też wrażenie przemieszczania się w kierunku światła.Sądzimy, że doświadczenie śmierci może być spowodowane przez nagły wzrost energii elektrycznej uwalnianej przez mózg w momencie, kiedy zaczyna brakować w nim tlenu." - powiedział Lakhmir Chawla z centrum medycznego przy George Washington University. "Kiedy przepływ krwi się spowalnia i spada poziom tlenu, komórki mózgowe wzniecają jeden ostatni impuls elektryczny. Jego rozruch zaczyna się w jednej części mózgu i rozprzestrzenia się kaskadowo. Może w ten sposób odpowiadać za jaskrawe doznania umysłowe."

Ok. Nagły wzrost aktywności elektrycznej w mózgu. Hey, podobno we wszechświecie nic nie ginie! Pustka, próżnia, nicość. Kto żongluje tymi słowami? Kto ma do tego prawo? Energia to wielkość fizyczna charakteryzująca stan układu fizycznego (materii) jako jego zdolność do wykonania pracy. Energia występuje w różnych postaciach np: energia kinetyczna, energia sprężystości, energia cieplna, energia jądrowa. Lecz nasuwa się prosty wniosek, że przemiany dotyczą zarówno energii jak i materii.

Z punktu widzenia termodynamiki niektóre formy energii są funkcjami stanu i potencjałami
termodynamicznymi. Energia i jej zmiany opisują stan i wzajemne oddziaływania obiektów fizycznych (ciał, pól, cząstek, układów fizycznych), przemiany fizyczne i chemiczne oraz wszelkiego rodzaju procesy występujące w przyrodzie.

E=mc2 - Ten słynny wzór, który opisuje zależność między energią i materią, doskonale pokazuje strukturę świata w którym żyjemy. Energia "współpracuje" z materią, w kreowaniu rzeczywistości. Teraz - jeśli nasze ciało umiera, rozkłada się do pierwotnych form nieorganicznych (z których powstaje życie!!), więc co dzieje się z falami elektromagentycznymi w naszym mózgu. Znikają czy zmieniają swoją formę? Jak ma się do tego twardy przypadek świadomości. Dlaczego naukowcy żonglują słowami, określając stan pośmiertny jako wzmożona aktywność elektrycznej kiedy to nie ma odpowiedzi dlaczego tak właśnie jest. Dokladnie tak samo z Endomorfiną, dlaczego istnieje w naszym mózgu, dlaczego nie czujemy odrazu pustki, nicości (sic), nie czujemy się źle, tylko dobrze. Jeśli odpowiedzialna jest za to Ewolucja, to dlaczego poszła własnie tą ścieżką. Kto stworzył właśnie ją. Jak to jest z tymi falami mózgowymi. Ktoś mi odpowie? xD

Użytkownik Hologram edytował ten post 04.03.2012 - 20:55

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz w internecie. Pewnie nie chciało ci się szukać. Ale już napisać tak długiego posta już tak. Aktywność elektryczna mózgu bierze się z aktywności neuronów. Błona komórkowa aksonu i ciała neuronu zawiera kanały jonowe bramkowane elektrycznie (bramkowane potencjałem), które pozwalają neuronowi na generowanie i propagację (przesyłanie) impulsu elektrycznego (potencjał aktywacyjny). Tą aktywność mierzy się elektroencefalografem http://pl.wikipedia....oencefalografia W martwych neuronach proces przesyłania prądu nie zachodzi, co można zmierzyć tym urządzeniem, wykres jest wtedy płaski. Jednak są przypadki kiedy wykres egg jest płaski a mózg nadal żyje, bo niektóre fragmenty mózgu mogą być nadal aktywne a inne już nie,. Prąd jest ruchem cząstek np. elektronów. W martwych neuronach nie ma przesyłu prądu. To tyle na ten temat. To tak jak z prądem w komputerze, kiedy go wyłączysz, to prąd już nie płynie.

Dlaczego naukowcy żonglują słowami, określając stan pośmiertny jako wzmożona aktywność elektrycznej kiedy to nie ma odpowiedzi dlaczego tak właśnie jest

Stan wzmożonej aktywności neuronów jest stanem przedśmiertnym a nie pośmiertnym.
  • 1

Hologram.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Wszystko

Uwierz mi, nie chodzi mi o to czy neurony generują przesyłanie prądu, tylko czym jest ten prąd, co się z nim dzieje na poziomie molekullarnym i niżej. Wali mnie makroelementarny świat. Nie chcę słyszeć o biologi. Mówmyo fizyce.

"Prąd jest ruchem cząstek np. elektronów. W martwych neuronach nie ma przesyłu prądu. To tyle na ten temat. To tak jak z prądem w komputerze, kiedy go wyłączysz, to prąd już nie płynie."

Ok, a jak zachowują się elektrony w czasie śmierci. Albo inaczej, jak zachowują się bozony, kwarki itd.? Pokażcie mi badania najbardziej elementarnych czątek kiedy umiera ludzkie cialo. Nie mamy co? Więc nie mamy o czym rozmawiać. Mówiąc o elementarnych, mam na myśli ten podstawowe. Struny i superstruny. Jak to dziala między sobą.

Kiedy przez komputer płynie prąd, co się z nim dzieie kiedy go wyłączam? Nie istnieje, jest potencjałem? W NASZYM KONCEPCIE ON ISTNIEJE, JEST W NASZYM MÓZGU- więc potencjalnie istnieje. Nie macie żadnych dowodów, wasz racjonalizm dobija. Nie potraficie wyjaśnić pojęcia nieskończoność, czy wieczność a pieprzycie ogólnikowe bzdury.

Użytkownik Hologram edytował ten post 04.03.2012 - 21:25

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widać że sam nie wiesz o co ci chodzi. Chcesz tylko usłyszeć wyjaśnienia, które będą pasowały do twojej wizji świata. Z elektronami po śmierci nic się nie dzieje, po prostu zostają w cząstkach. W każdej cząstce dowolnych obiektów materialnych są elektrony.
A jak nie chcesz biologi, tylko fizykę, to masz czego chciałeś:

Twierdzenia, że jakaś forma świadomości trwa nadal po tym jak nasze ciała umierają i rozkładają się na atomy natrafia na ogromną i nieprzezwyciężalną przeszkodę: prawa fizyki stanowiące podstawę naszego codziennego życia są całkowicie zrozumiałe, i nie ma możliwości aby w ramach tych praw informacja zgromadzona w naszych mózgach przetrwała po naszej śmierci.

Reszta tutaj http://www.racjonali...l/kk.php/s,1819
Pewnie i tak tego nie przeczytasz. Nie wiem po co mieszać do tego teorię superstrun, chyba po to żeby zagmatwać problem jeszcze bardziej.

Aha i pytanie o to co robią elektrony w momencie śmierci nie ma większego sensu bo to jest tak jakby pytać się o zasadę działania silnika samochodu uważając za najważniejszą kwestię zachowanie np.spinów elektronów.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 04.03.2012 - 21:54

• 0

Hologram.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

"Czy można udowodnić, że czegoś nie ma?" Równie dobrze można udowodnić, że nie ma nic. Przecież umierasz i nie ma niczego. Więc co jest wtedy. Nicość, próżnia, pustka. Wyjaśni mi to dokładnie. w formie wzorów matematycznych, fizycznych. Wyjaśni mi wieczność, nieskończoność, pokaż mi ją. Materia=energia - dlaczego to istnieje w taki sposob. podobno wszystko ma swoją przeciwieństwo. Dlatego powinien istnieć świat any-praw fizycznych.

"Z elektronami po śmierci nic się nie dzieje, po prostu zostają w cząstkach. W każdej cząstce dowolnych obiektów materialnych są elektrony." - masz na to dowód? Masz dowód na to że nic nie dzieje się z kwarkami, bozonami i niżej. Przedstaw mi go i opisz. powiedz skąd wzięły się superstruny i struny. Rozwiąż zagadkę twardej świadomości(twoi bracia ateiście nie mogą je rozwiązać, także powodzenia). Wytłumacz mi jak powstało życie. Kto dał pierwszy impuls dla powstania ewolucji w świecie mikro. Wyjaśnij mi dziwne inteligente zachowanie cząstek kiedy się je obserwuje. Nie chcę wierzyć w Boga, ale wierzę w samoświadomy wszechświat powielający się w nieskończoność. I to nasze neurony go kreują, a po śmierci idzimy do świata który powstał tuż po pierwszym samopowieleniu. Nasze mózgi wykształcił sobie zdolność do życia tutaj, ale także substancja zwana dimetylotryptaminą, która jest substancją fasynującą, jest furtką do świata energi.
  • 3

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ciekawe, jakby zabrać google, wikipedie i inne strony, to czy dalej pewna grupa osób dalej by była taka w stylu "ą, ę" jak to się mówi. Za przeproszeniem g** wiemy nawet o nas samych - ludziach a już ktoś chce brać wszystko co naukowe za pewniak 100%, nieomylny.
A może dla tego wyzwala się tak duża ilość energii ponieważ potrzebna jest do zainicjowania jakiejś reakcji ? może energia zmienia forme i opuszcza ciało ? może ... i tysiąc innych może, ale nikt nie wmówi, że coś już zostało ustalone, opisane, pewniak i wogóle tup tup nogą "bo tak".
Ja tylko swoje zdanie mam takie (pewnie i błędne a może coś w nim jest, jakieś ziarenko) nie wierze, że po śmierci nic nie ma, po prostu umierasz i... i co, i niby ciemność wieczna, nie możesz sie ruszyć, pomyśleć, poczuć... masz tylko świadomość, że istniejesz ? Coś dziać się musi, nawet jakby to miał byćb"wieczny sen". Powoli udowadniane jest, czy nasuwana jest taka myśl, że świat to hologram, jeśli tak, to po śmierci lecimy od początku, czyli reinkarnacja to prawda (w którą zaczynam wierzyć)
  • 0

Jooe.
  • Tematów: 32
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

ja myślę, że z tymi cząstkami wytwarzanymi przez mózg jest jak z polem magnetycznym... Np ziemia, ruch obrotowy i ciężkie żelazne jądro są w stanie wytworzyć silne pole magnetyczne które jak wiem jest bardzo ważne dla życia na ziemi... Podobnie może być z informacjami tworzonymi przez mózg... Poprzez reakcje zachodzące które wytwarzają impuls elektryczny da sie dostrzec tworzenie pola magnetycznego... Ale jeśli już nie ma żywych neuronów które nie wytwarzają prądu wszystko wtedy zanika... Cząstki już wcześniej wytworzone wchodzą w zjawisko podobne do anichilacji... Lub po prostu rozpraszają się w przeprzeni... Tak jak cząstki dezodorantu...

Co do tego co jest po śmierci uważam, że nie ma nic, po prostu nasze myśli nie istnieją... Tak samo gdy śpimy, śnimy ale nie pamiętamy, nie mamy świadomości... Niektórzy pewnie też wiedzą jak to jest zaliczyć jak to się mówi zgona na imprezie, a no właśnie raczej nie widzą... Nic wtedy nie pamiętamy. Kompletna pustka... Tak jakby odłączyć nasz mózg... Jakby.... Umrzeć...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych