Skocz do zawartości

W wypadku stracił część mózgu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_overdose

Gość_overdose.
  • Tematów: 0

Napisano

Carlos Rodriguez przeżył poważny wypadek samochodowy - w czasie zderzenia wyleciał przez przednią szybę auta. Z powodu silnych obrażeń jakich doznał, lekarze byli zmuszeni usunąć mu część tkanki mózgowej oraz kości czaszki. Pozwoliło mu to na powrót do zdrowia, jednak na stałe zmieniło jego wizerunek.

Carlos przyznaje, że w momencie, w którym doszło do wypadku, prowadził samochód pod wpływem alkoholu i narkotyków. Dziś bierze udział w programach edukacyjnych i przestrzega młodzież przed zgubnym wpływem używek.

Dołączona grafika

dla mnie to niepojęte, że człowiek może funkcjonować bez połowy mózgu, na początku pomyślałem, że to jakis żart - ale nie, może stracił ten fragment którego nie używał :o sam nie wiem :o
pozdrawiam

źr http://ciekawe.onet....l#photo11405618

Użytkownik overdose edytował ten post 22.02.2012 - 11:13

• 1

smile.dog.
  • Tematów: 1
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

przez chwile myślałem że to fotomontarz o_o ale faktycznie koleś nie ma kawałku mózgu o.O ciekawe jak to możliwe że dalej żyje
  • -1

Demon.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To jest kolejny dowód na to, że wiemy naprawdę niewiele o właściwościach swojego ciała.
Niemożliwe? A jednak.

Użytkownik Demon edytował ten post 22.02.2012 - 14:39

• 0

MrOsamaful.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

ciekawe jak to możliwe że dalej żyje

Wyobraź sobie, że ktoś ci ściął włosy. Jak to możliwe, że żyjesz? Koleś stracił część mózgu które nie była ważna więc żyje nadal.
  • 0

trele12.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Każda część mózgu jest ważna. To tak jakbyś powiedział że możesz stracić 2 palce u nogi bo nie możesz nic nimi podnosić. Chyba nawet na paranormalne być jakiś temat że mózg może przenośić swoje funcje do działających stref :P
  • 0

artur_sz13.
  • Tematów: 18
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

prowadził samochód pod wpływem alkoholu i narkotyków

Odcięło nieużywaną część:). A tak powaznie to widać mózg zaadaptował inne ośrodki do celu które wykonywały ucięte. Nie wierzę że jest on jednak w pełni normalny. Może mówić i porozumiewać się- ok, ale wydaje mi się ze twórcze myślenie, uczenie się czy nawet bardziej skomplikowane rzeczy wykonywane na codzień stwarzają mu problemy. Kolejny przykład że pijany i naćpany przeżywa bo jak jedzie to ma zwiodczałe mięśnie i brakuje odruchu obronnego a trzeźwi giną

• 0

Demon.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kolejny przykład że pijany i naćpany przeżywa bo jak jedzie to ma zwiotczałe mięśnie i brakuje odruchu obronnego a trzeźwi giną

Nie naśmiewaj się z niego. Zrozumiał swój błąd i teraz przestrzega innych przed zgubnym wpływem narkotyków.
  • 0

Po_prostu.
  • Tematów: 2
Reputacja

Napisano

Też słyszałam, że części mózgu mogą przejmować w pewnym zakresie utracone fragmenty- ale chyba jakaś granica w tym jest. A ten koleś stracił całkiem dużo tej głowy O _ O choć w sumie w to oprócz mózgu wchodzi też czaszka itp, więc trudno mi oszacować, jak duży jest to ubytek mózgu ; x

Natomiast co do tego, że nie wykorzystujemy całego mózgu, czy popularny stereotyp, że wykorzystujemy zaledwie 10% to... ech...
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To jest kolejny dowód na to, że wiemy naprawdę niewiele o właściwościach swojego ciała.
Niemożliwe? A jednak.

Mów za siebie.
Przyda się tutaj kilka artykułów:
http://www.zeszyty.a... radajewska.pdf
http://www.ujk.edu.p...habilitacja.pdf

Mózg jest organem lepiej poznanym niż inne narządy.
  • 0

Demon.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mówiłem ogólnie o ludzkim ciele. Wiem, że o mózgu wiadomo już bardzo dużo, ale jednak jeszcze nie wszystko. Chodziło mi też m.in. o przypadki, których dzisiejsza medycyna nie jest w stanie wyjaśnić. Nie zaprzeczysz temu, że takie przypadki występują.:P ;)

Użytkownik Demon edytował ten post 22.02.2012 - 19:00

• 0

MrOsamaful.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Każda część mózgu jest ważna.

Włosy na głowie też są ważne, chronią twoją głowę przed nadmierną ilością promieniowania. Są rzeczy ważne i ważniejsze. Części mózgu bez których możemy się obejść i bez których nie. Te zdjęcia wyglądają dramatycznie ale biorąc pod uwagę grubość czaszki i ułożenie mózgu wewnątrz niej to faktyczna ilość mózgu, którą stracił jest niewielka.

Użytkownik MrOsamaful edytował ten post 22.02.2012 - 19:31

• 0

#12 Gość_aldani

Gość_aldani.

Napisano

czy tylko ja widzę, że to fake?
aż tak z Wami źle??
  • -2

Slaw.
Reputacja

Napisano

Kiedyś oglądałem program w tv (nie pamiętam jaki i gdzie) i tam wypowiadali się lekarze i naukowcy, że mózg jest częścią człowieka nie zrozumiałą dla ludzi i długo taka pozostanie.
Podawali przykład - są ludzie co tracą malutki kawałek mózgu i zostają przykuci do łóżka bez możliwości nawet porozumiewania się oraz tacy co tracą duży kawał mózgu i funkcjonują normalnie.
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To nie jest ściema. Są filmy z tym kolesiem na yt

• 0

#15 Gość_aldani

Gość_aldani.

Napisano

To nie jest ściema. Są filmy z tym kolesiem na yt

budujące. nie ma koleś 1/3 głowy, a jest. równie dobrze może nie być człowieka w ogóle a będzie. I tu dochodzimy do sedna. a mających w tej chwili gamepady w rękach przeszywa dreszcz...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych