Napisano 16.02.2012 - 14:13
Napisano 16.02.2012 - 15:18
Nie odrzucam i takiej możliwości - choć przejaskrawiłeś nieco.@Mariuszm: Dobrze rozumiem, że ty naprawdę wierzysz w podziemne królestwo ognia i siarki, gdzie rogate demony smażą ludzi w smole?
Użytkownik mariuszm edytował ten post 16.02.2012 - 15:28
Napisano 16.02.2012 - 15:49
Nie mam w czym błądzić. Wypowiedzi Jezus ukazujące, że do nieba wejdą tylko ci którzy się ośmieszyli, byli biedni itp.W tych swoich wywodach tak błądzisz, że chwilami przeczysz sam sobie. Zajmij się lepiej czymś łatwiejszym, bo ten temat wyraźnie Cię przerasta. Zresztą, poziom Twojego zrozumienia istoty i sensu wiary chrześcijańskiej jest żenujący...
Błogosławieni, którzy cierpią prześladowanie dla sprawiedliwości, albowiem do nich należy królestwo niebieskie.
Błogosławieni ubodzy w duchu, albowiem do nich należy królestwo niebieskie.
Jak trudno jest bogatym wejść do Królestwa Bożego.(...) Dzieci, jakże trudno wejść do Królestwa Bożego tym, którzy w dostatkach pokładają ufność. Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne, niż bogatemu wejść do Królestwa Bożego.
Miłujcie waszych nieprzyjaciół; dobrze czyńcie tym, którzy was nienawidzą; błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają.
Nie możecie służyć Bogu i Mamonie!
Nie gromadźcie sobie skarbów na ziemi, gdzie mól i rdza niszczą i gdzie złodzieje włamują się i kradną. Gromadźcie sobie skarby w niebie, gdzie ani mól, ani rdza nie niszczą i gdzie złodzieje nie włamują się i nie kradną. Bo gdzie jest twój skarb, tam będzie serce twoje.
Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko, ząb za ząb! A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię ktoś uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi.
Ten, kto kocha swoje życie, straci je, a kto nienawidzi swego życia na tym świecie, zachowa je na życie wieczne.
Napisano 16.02.2012 - 16:19
Użytkownik andar edytował ten post 16.02.2012 - 16:20
Napisano 16.02.2012 - 16:21
Napisano 16.02.2012 - 16:24
Wiem z doświadczenia, że nawet nauka chodzenia zajęła mi kilka miesięcy, nie mówiąc już o równaniach różniczkowych czy języku obcym. - więc założenie że pojmę sens życia na podstawie niespójnych urywków informacji jaką mi się podaje jest dla mnie oznaką idiotyzmu.
Czy byłbym racjonalny odrzucając jakąkolwiek hipotezę na podstawie tego że komuś wydaje się śmieszna.
To, że rozważania o sensie życia o tym czy coś istnieje po śmierci wydają się komuś śmieszne lub niemodne nie jest dla mnie wyznacznikiem.
Jest przeciwwaga dla teori ewolucji. Przeciwwaga ściśle naukowa (to co najbardziej lubię) więc analizuje ją.
Oto na czym min. opieram się nie odrzucając i takich hipotez/nauk.
Wielkie słowa, większy cytat. Lecz bezużyteczny nie wnosi to nic do sprawy walczysz soplem z ogniem modląc się że się nie rozpuści. Na argumenty ludzi odpowiada się argumentami innych ludzi. Albo po prostu nie zrozumiałem, wielkich słów odzwierciedlających archertyp starego mędrca.Nie mam w czym błądzić. Wypowiedzi Jezus ukazujące, że do nieba wejdą tylko ci którzy się ośmieszyli, byli biedni itp.
Wiem, że może to dziwnie zabrzmi, ale Boga chce traktować jak dobrego kolegę, czasem ,,krzyczę" na niego, by przestał ingerować w los innych samemu nie odczuwając słabości, samotnosci, bólu. Pstryknąć palcem łatwo, za to mógłby coś dobrego podarować, a nie MOŻLIWOŚCI ku temu.
Napisano 16.02.2012 - 16:26
Z Twojego rozumowania wynika, że pewne poglądy nie powinny istnieć a tym bardziej ludzie, którzy je mają i/lub wygłaszają. Nie możemy odbierać komuś czegoś tylko dla tego, że nam się to nie podoba albo nam nie pasuje. Każdy ma swój pogląd i odmienne zdanie i każdy ma prawo je wygłosić nie ważne jak kontrowersyjne by one nie było. Tym, którym się to nie podoba mogą się z tego śmiać czy coś innego, ale nie mogą im zabronić myślenia w taki czy owaki sposób.Mnie to zastanawia czemu źli ludzie albo mający odmienne od reszty, kontrowersyjne poglądy żyją tak długo
Napisano 16.02.2012 - 16:39
Wiem, że może to dziwnie zabrzmi, ale Boga chce traktować jak dobrego kolegę, czasem ,,krzyczę" na niego, by przestał ingerować w los innych samemu nie odczuwając słabości, samotnosci, bólu.
jeśli np. powiem coś nie tak mogę się spodziewać tego, że zostanę ukarany walnięciem się stopą o mebel czy poślizgnę się na mieście. Boję się jego decyzji, koniec końców są dobre, ale najpierw aby cos zrozumieć musimy trochę pocierpieć.

Użytkownik ptaq edytował ten post 16.02.2012 - 16:52
Napisano 16.02.2012 - 16:55
Wątpię, żeby Bóg karał Cię tu i teraz za coś co zrobisz źle (chociaż tego nie wykluczam).
Może Bóg tak Cię doświadcza problemami, bo po prostu mu nie dziękujesz i chce żebyś docenił to co miałeś.
Postaw się na jego miejscu, jak czynisz tyle dobrego i nikt Ci nawet dziękuję nie powie tylko wszyscy zapatrzeni w siebie i jak im się coś uda to: "No, ale jestem super!", a jak coś się nie powiedzie to: <ironia>"No dzięki Boże, wiedziałem że można na Ciebie liczyć"
Napisano 16.02.2012 - 16:58
Mam pytanie jeśli popełnisz błąd podczas operacji to powiesz rodzinie "Bóg tak chciał" nie przyznasz sie do tego tylko i wyłącznie dlatego że będziesz chciał tak myśleć ? Musisz być doprawdy geniuszem skoro możesz przez ułamek sekundy dostrzec te wszystkie dane, algorytmy, funkcje, zależności.
Zastanawiam się co jest gorsze, mówić o Boskiej odpowiedzialności i czy o ludzkim błędzie.
Użytkownik ptaq edytował ten post 16.02.2012 - 17:26
Napisano 16.02.2012 - 17:12
Bogaci też mogą wejść do nieba, muszą tylko to bogactwo sensownie wykorzystywać. Jezus we fragmencie o bogatych mówi o trudnościach życia z wielkim majątkiem, bo działają na nas wtedy ogromne pokusy, posuwające nas ku złemu.
Napisano 16.02.2012 - 17:29
Jest przeciwwaga dla teori ewolucji. Przeciwwaga ściśle naukowa (to co najbardziej lubię) więc analizuje ją.
Oto na czym min. opieram się nie odrzucając i takich hipotez/nauk.
Nie sądzicie, że to trochę podejrzane, że szczęśliwych ludzi dopadają choroby np. nastolatków dla których gra się koncerty charytatywne, natomiast osoby nieszczęśliwe, przywiazane czasem do łóżka muszą cierpieć i śmierć nie nachodzi
Napisano 16.02.2012 - 18:11
Napisano 16.02.2012 - 18:25
Ale funkcjonuje też coś takiego jak czyściec. Tam pewnie trafiają Ci, którzy mając majątek pomagają innym, ale sobie też nie żałują. Bo po to jest czyściec. Tylko osoba baaardzo się poświęcająca może wejść od razu do nieba. Dla innych, którzy na "ziemskim padole" nie dali zgorszyć się do końca, jest czyściec.
Użytkownik ptaq edytował ten post 16.02.2012 - 18:33
Napisano 16.02.2012 - 19:35
Tego nie mogę pominąć. Jest przeciwwaga dla teorii ewolucji w formie artykułów które w dużej mierze nie dotyczą stricte teorii ewolucji a są o zdalnym postrzeganiu, duchach, electronic voice phenomenon. A nawet widzę że są artykuły dotyczące 11 września. A pismo z którego pochodzą te artykuły do prestiżowych nie należy, w ogóle w środowisku akademickim nie jest brane pod uwagę. Więc po jakiego kija jest to wklejone? chyba jedynie po to aby ten kto nie skuma "mądro" brzmiących nazw uzna że to są poważne dowody. Wolne żarty.
Wg Jezusa sensownie wykorzystać to oddać innym. A co z tymi, którzy ten majątek przyjęli?
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych