Skocz do zawarto軼i

Zdj璚ie

Niezwyk造 d德i瘯 w Kijowie i w innych miejscach 鈍iata

• Zaloguj si�, aby doda� odpowied�
619 odpowiedzi w tym temacie

livin.
  • Post闚: 532
  • Tematów: 11
  • P貫�:Kobieta
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jak pisa豉m wcze郾iej kilka lat temu w okolicach mojego domu by這 noc� s造cha� podobne d德i瘯i, bardzo podobne, szczerze m闚i帷 nigdy nie wnika豉m w ten temat, zawsze my郵a豉m, 瞠 po prostu "co� gdzie� robi�", a odg這sy bywa造 momentami przera瘸j帷. Wi璚 przychylam si� do opinii, 瞠 nie wszystkie filmik s� fake'ami. A co jest przyczyn� tych d德i瘯闚 to inna sprawa.
  • 0

#122 Go嗆_Veckas

Go嗆_Veckas.
  • Tematów: 0

Napisano

Bo tak w豉郾ie jest livin, ja te� wspomnia貫m o tych dzwi瘯ach w moim rejonie, ale z nimi nie mo積a si� k堯ci�, dosta貫m prezent w postaci 10 minus闚 w tym temacie, trzeba otwarcie przyzna� 瞠 s� to dzwi瘯i zwiastuj帷e koniec 鈍iata, wtedy im si� japy uciesz� z podniecenia, eh.
  • -3

Jarecki.
  • Post闚: 4113
  • Tematów: 426
  • P貫�:M篹czyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Gdyby kto� nie rozumia� niemieckiego (tak jak ja) to jest ju� dost瘼na wersja tego materia逝 w j瞛yku angielskim (wtopione napisy).
My郵�, 瞠 warto chocia� raz prze郵edzi� ten film i przyjrze� si� reakcjom tych ludzi.
Wg mnie akurat ten przypadek nie wykazuje znamion fa連zerstwa.
Cho� zdaj� sobie doskonale spraw�, 瞠 dos這wnie wszystko da si� podrobi�.

• 5

瘸ba.
  • Post闚: 1070
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

ten dźwięk jest boski :hm: na prawdę mroczny i przerażający. ciekawe co to ? ja jestem pod wrażeniem

a może wpływ na to ma ta burza słoneczna, która dociera do nas ?

U篡tkownik Ronaldo edytowa� ten post 24.01.2012 - 18:13

• 0

k.o.r.a.l-666.
  • Post闚: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Witam,moim zdaniem te odg這sy s� pochodzenia naturalnego lub przynajmniej geologicznego.Jestem g鏎nikiem pracuj帷ym na 郵御ku w kopalni.Pracuje w oddziele kt鏎y ma za zadanie prowadzenie odwiert闚 w celu odmetanowania kopal�.Co poniekt鏎zy powinni wiedzie� na czym to polega.Wiercimy otwory w cali幡ie na 4 poziomach.500m,700m,900m,1080m rzecz jasna pod ziemi�.Jaki� czas temu po sko鎍zeniu odwiertu (90m w g陰b calizny -45 stopni,co daje koniec otworu grubo poni瞠j 1100m) na poziomie 1080 da這 si� s造sze� co� podobnego co s造szymy na wielu filmach.Lecz d德i瘯 ten by� o wiele bardziej wyrazistszy i czystszy.Reakcji mnie i kilku ludzi kt鏎zy to s造szeli nie trzeba opisywa� bo taki d德i瘯 nawet w s這neczny dzie� na polanie mo瞠 przerazi�.Uznali鄉y my to za ruchy p造t tektonicznych,nag造 wyp造w metanu etc.Dodam,瞠 z otworu wydziela這 si� ponad 90% czystego metanu co jest rzadko軼i�.Geologiem 瘸dnym nie jestem,tylko zwyk造m pracownikiem.Poj璚ia nie mam co to by這 ale miny do鈍iadczonych ludzi obok mnie by造 bardzo zaniepokojone.Od miesi帷a da si� s造sze� takie odg這sy co jaki� czas na najni窺zym poziomie.Cz窷� ludzi to ignoruje uwa瘸j帷 to za odg這s maszyn kt鏎e dr捫� chodniki i urabiaj� urobek.Cz窷� ludzi wie,瞠 to nie jest tego przyczyn�.Ludzie s� przera瞠ni i staraj� si� to sobie t逝maczy� czynnikami ludzkimi jak maszyny.Gdy mam mo磧iwo嗆 porozmawiania z kim� bardzo do鈍iadczonym w g鏎nictwie i go o to pytam lub si� o tym otwarcie rozmawia,ka盥y rozk豉da r璚e.Chod� teorie s� r騜ne...Je郵i chodzi o moje zdanie.To wygl康a to tak jak by w g喚bi ziemi,nie mam poj璚ia na jakiej g喚boko軼i...jak by to uj望.Jakie� maszyny,jest to d德i瘯 czego� ogromnego metalowego lub zrobionego z metalu w jakiej� pustce kt鏎e co� robi wytwarzaj帷 taki odg這s.Nie potrafi� tego opisa�.Co� jak stary pot篹ny tankowiec kt鏎y podczas ko造sania si� na morzu wydaje odg這sy przeginaj帷ej i trzeszcz帷ej stali.Setek ton stali kt鏎a pracuje i si� gnie,ociera o siebie.Da si� to s造sze� tylko na najni窺zym poziomie jak wspomnia貫m i dochodzi to jak by od spodu.To jest ostatni poziom na kopalni tak wi璚 pod nami nic nie ma...Ja,jak i ka盥y po przeczytaniu tego chcia� by to us造sze� na video,bym to nagra� lub co�.Odpada taka opcja.Nie jestem w stanie wnie嗆 niczego na teren kopalni.Jak i r闚nie� bym sam nie chcia� bo jest to kopalnia metanowa IV stopnia czyli najwy窺zego.Kto ma o tym poj璚ie wie jak si� by to mog這 sko鎍zy�.妃ia這 mog� stwierdzi�,瞠 to co s造szymy na powierzchni to czego s� setki nagra� jest pochodzenia z wn皻rza ziemi,a nie z nieba jak co poniekt鏎zy rozwa瘸j� tak� opcje.Ale co to....Mam nadziej�,瞠 si� to kiedy� wyja郾i,chod� szczerze w徠pi�.A je郵i tak to raczej nic dobrego to nie b璠zie.Je郵i kto� chce co� wi璚ej na ten temat zapraszam na gg-6981412. Dost瘼nego mnie raczej nie zobaczycie...Pozdrawiam ca貫 forum.
  • 19

#126 Go嗆_Veckas

Go嗆_Veckas.

Napisano

az si� dziwie ch這pie 瞠 Cie dzieciaki minusami nie opsypali, bravo!

Edycja: Dziki Kurak

Do陰czona grafika

• 0

Kors.
  • Post闚: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kilka lat mieszka貫m w Gdyni, w pobli簑 portu i stoczni, podobne odg這sy czesto bylo slycha� (trudno mi teraz stwierdzic w jakim stopniu podobne ale s逝chajac tych tutaj odrazu o nich pomyslalem), szczeg鏊nie nasilone wydawa造 si� by� w nocy, gdy wszystko woko� cich這 a tam toczy豉 sie kolejna zmiana.
No ale to by這 dawno i moze tylko tak mi sie to skojarzy這, jak zasmiecam temat to przepraszam :)
  • 1

livin.
  • Post闚: 532
  • Tematów: 11
  • P貫�:Kobieta
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jakie� maszyny,jest to d德i瘯 czego� ogromnego metalowego lub zrobionego z metalu

Dok豉dnie, chcia豉bym doda� r闚nie�, 瞠 raz uda這 mi si� us造sze� co� jak przewalanie/przerzucanie ton stali, niestety 瘸den d德i瘯 na filmiku nie jest podobny, domek mam w centrum pod Warszaw� (raczej ma貫 miasteczko), blisko tor闚, ale odg這sy poci庵u towarowego to nie by造 z pewno軼i�. Nie mam zielonego poj璚ia co je powodowa這, nie wiem czy dalej rozbrzmiewaj�, bo mieszkam obecnie gdzie indziej. W ka盥ym razie w wakacje nie uda這 mi si� us造sze�, zreszt� mog豉bym napisa�, 瞠 od 2-3 lat na tyle ile bywa� u siebie. Teraz sama si� dziwie swojej ignorancji w tym czasie, bo momentami odczuwa豉m realny strach, ten kto mnie kojarzy z forum wie, 瞠 podchodz� do takich spraw raczej sceptycznie - ale faktom nie zaprzecze, s造sza軛 je sama.
  • 0

Arctur V..
  • Post闚: 311
  • Tematów: 9
Reputacja 畝這郾ie niska
Reputacja

Napisano

Mo瞠 establishement w sekrecie wierci tajne tunele, kt鏎e pos逝膨 eksperymentom j康rowym, transportom wojsk albo zderzaniu cz御tek elementarnych?
  • 1

Blackhawk.
  • Post闚: 165
  • Tematów: 4
Reputacja ponadprzeci皻na
Reputacja

Napisano

U篡tkownik Blackhawk edytowa� ten post 24.01.2012 - 21:39

• 2

Kardamon.
  • Post闚: 365
  • Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

奸edz� ten w徠ek od pocz徠ku powstania, chyba przysz豉 pora 瞠by si� na ten temat wypowiedzie�.

Gdy obejrza貫m filmik z Kijowa pomy郵a貫m sobie: kolejna bzdura, Kij闚 teraz to jeden wielki plac budowy, d德i瘯i odbijaj� si� od wszechobecnych wie穎wc闚, zniekszta販aj�, da si� wyt逝maczy�.

Filmik闚 przybywa這, powsta豉 mapka, spraw� zaj掖 si� rz康 malezyjski (pono�!). Te d德i瘯i maj� w sobie co� co dzia豉 na najg喚bsze zakamarki mojej psychiki - mo瞠 to przez ich cz瘰totliwo嗆, regularno嗆, barw�, dudnienie, zostawiany pog這s. Po prostu budz� we mnie ogromny niepok鎩, szczeg鏊nie 瞠 brzmi� jak tr鎩nogi z Wojny 安iat闚. A pami皻am jakie wywar� na mnie wra瞠nie, gdy ogl康a貫m go po raz pierwszy - by� zimowy wiecz鏎, ojciec przyni鏀� p造tk� od znajomego, przesun掖em kanap�, obejrza貫m na komputerze.

Dos這wnie mnie wgniot這. Takich po豉ci emocji nie dostarczy� mi 瘸den inny film. Bynajmniej nie chodzi mi o to, 瞠 a� tak mi si� podoba�, czy 瞠 sta貫m si� jego fanem - wr璚z przeciwnie, nie mog貫m go obejrze� po raz drugi przez kilka miesi璚y. Tr鎩nogi wychodz帷e z ziemi, ludzie uciekaj帷y w pop這chu, masowa panika - jak to s逝sznie okre郵i豉 jedna z graj帷ych tam postaci: "to nie jest wojna. to eksterminacja."

Zgo豉 opisa貫m dlaczego tak mnie ten w徠ek zainteresowa�. Mam jedno zastrze瞠nie:
skoro s� to d德i瘯i opisywane jako "g這郾e" - dlaczego poza przypadkiem malezyjskim nie ma o tym w prasie, nawet amatorskiej czy te� lokalnej? Internetowy mem?

Ale do嗆 zimnej interpretacji. Zag喚bmy si�. Zadajmy sobie pytanie: co mo瞠 powodowa� metaliczny, dudni帷y, niski d德i瘯, regularnie i cyklicznie si� powtarzaj帷y, wyst瘼uj帷y g堯wnie na p馧kuli p馧nocnej?

Mapa ich wyst瘼owania:
Do陰czona grafika

Za堯禦y, 瞠 doniesienia s� prawdziwe i d德i瘯i te s� rzeczywi軼ie s造szalne. Zestawmy do tego:

- maksimum s這neczne
- wzrost promieniowania
- burze magnetyczne
- to:

Mo瞠 po prostu nasza Ziemia w jaki� spos鏏 przekszta販a promieniowanie b康� inne czynniki (nieznane nam - wybuch niedalekiej gwiazdy, mo瞠 pulsar, kt鏎ego jeszcze nie zauwa篡li鄉y) na d德i瘯i - tak jak przekszta販a je na obraz (zorza polarna)? Wydaje mi si� to by� do嗆 sp鎩n� teori�, aczkolwiek nie mam na to dowod闚 - jeno gdybi� :)

I na koniec... co prawda 闚 d德i瘯 tr鎩nog闚 ju� si� tu przewin掖, ale musz� go doda� raz jeszcze - z powod闚 wcze郾iej wymienionych.

• 4

Sippar.
  • Post闚: 25
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Podobno temat zosta� podj皻y przez radio (24.01.2012) niestety nie wiem jaka to by豉 stacja na t� chwil�. Jutro (a w豉軼iwie za dnia) zasi璕n� dok豉dniejszych informacji od osoby kt鏎a zwr鏂i豉 mi na to uwag�. Prowadz帷y mia� si� wypowiedzie� na temat dziwnych odg這s闚 i w sumie okpi� ca豉 spraw� obracaj帷 w 瘸rt. Sam temat dotyczy� d德i瘯闚 z Malezji i Kostaryki.
  • 0

Grzesiek85.
  • Post闚: 41
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przegl康n掖em cz窷� filmik闚 i co najmniej wi瘯sza po這wa z nich to przeciez nic innego jak odg這s dr捫onych tuneli (geotechnika)
Rytmiczne metaliczne brzmienie to tarcie g這wicy jakiego� wrzeciona o ska喚. Je郵i np natrafili na swojej drodze na jak捷 篡貫 magmow�, dajke klastyczn� itd (geologia) w postaci jakiego� twardego granitu albo porfiru, kt鏎y ma ca趾iem spor� g瘰to嗆 to wiadomo, 瞠 docisk nie jest statyczny tylko co jaki� czas aby nie przegrza� wiert豉. I zagadka rytmicznego brzmienia w niekt鏎ych filmikach si� rozwi您uje.
Dalej, je郵i natrafili na twarde ska造 to brzmienie rozchodzi si� na prawd� daleko (g堯wnie najd逝窺ze fale o niskiej cz瘰totliwo軼i i mo瞠 troche z zakresu fali akustycznej (tak jak w sejsmice), tak wi璚 poza dudnieniem na powierzchni niewiele s造cha� (wszystko oczywiscie zale篡 od odleg這軼i od prowadzonych prac. Czasem te� wyst瘼uje drganie co mo瞠 np uruchomi� alarm w samochodach lub wprawi� zwierz皻a w niepokoj (sejsmologia ;))
安ietnym przyk豉dem jest np wiertnia, (jeszcze wierc帷a, a nie wydobywaj帷a). Kto by� na wertni chociaz raz w 篡ciu to wie, jak brzmi g這wica wrzecionowa nawiercaj帷a tward� ska喚, jak operator zwi瘯sza docisk to piskiliwy metaliczny d德i瘯 bywa momentami nie do zniesienia nawet na 2km g喚boko軼i (wiertnictwo).
Pytanie tylko czy to kolejne stacje metra czy mo瞠 co� innego (np z kategorii 2012), zwa篡wszy na wzmo穎n� skale prowadzonych prac :)

Pozdrawiam
  • 2

Energetyk.
  • Post闚: 11
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przegl康n掖em cz窷� filmik闚 i co najmniej wi瘯sza po這wa z nich to przeciez nic innego jak odg這s dr捫onych tuneli (geotechnika)
Rytmiczne metaliczne brzmienie to tarcie g這wicy jakiego� wrzeciona o ska喚. Je郵i np natrafili na swojej drodze na jak捷 篡貫 magmow�, dajke klastyczn� itd (geologia) w postaci jakiego� twardego granitu albo porfiru, kt鏎y ma ca趾iem spor� g瘰to嗆 to wiadomo, 瞠 docisk nie jest statyczny tylko co jaki� czas aby nie przegrza� wiert豉. I zagadka rytmicznego brzmienia w niekt鏎ych filmikach si� rozwi您uje.
Dalej, je郵i natrafili na twarde ska造 to brzmienie rozchodzi si� na prawd� daleko (g堯wnie najd逝窺ze fale o niskiej cz瘰totliwo軼i i mo瞠 troche z zakresu fali akustycznej (tak jak w sejsmice), tak wi璚 poza dudnieniem na powierzchni niewiele s造cha� (wszystko oczywiscie zale篡 od odleg這軼i od prowadzonych prac. Czasem te� wyst瘼uje drganie co mo瞠 np uruchomi� alarm w samochodach lub wprawi� zwierz皻a w niepokoj (sejsmologia ;))
安ietnym przyk豉dem jest np wiertnia, (jeszcze wierc帷a, a nie wydobywaj帷a). Kto by� na wertni chociaz raz w 篡ciu to wie, jak brzmi g這wica wrzecionowa nawiercaj帷a tward� ska喚, jak operator zwi瘯sza docisk to piskiliwy metaliczny d德i瘯 bywa momentami nie do zniesienia nawet na 2km g喚boko軼i (wiertnictwo).
Pytanie tylko czy to kolejne stacje metra czy mo瞠 co� innego (np z kategorii 2012), zwa篡wszy na wzmo穎n� skale prowadzonych prac :)

Pozdrawiam

Faktycznie w Kijowie buduj� (wierc�) metro. Aktualnie w budowie jest linia na Holosijiwskij Rajon lecz z tego co mi wiadomo w sierpniu tunele by造 ju� gotowe. Kolejnym faktem, kt鏎y eliminuje wp造w metra, to miejsce nakr璚enia filmu. D德i瘯 zosta� zarejestrowany na p馧nocnym "Rajonie" lewego brzegu Dniepru; jest to teren nie-skalisty co nie sprzyja rozchodzeniu si� fali mechanicznej.
  • 0

Jarecki.
  • Post闚: 4113
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejny dow鏚 na to, 瞠 te przera幢iwe d德i瘯i to nie 軼iema.
Ca貫 kanadyjskie miasteczko North Battleford w prowincji Saskatoon s造sza這 co� co raportuj� ludzie z ca貫go 鈍iata.
Miejscowy burmistrz Ian Hamilton w 瘸den spos鏏 nie potrafi wyja郾i� tego co s造sza�, tak jak zreszt� pozostali mieszka鎍y North Battlefor.
A spraw� zainteresowa豉 si� miejscowa telewizja.
Wi璚ej informacji w linku + materia� video
Strange noises reported around North Battleford

Poni瞠j film nagrany w豉郾ie w Saskatoon w momencie wyst徙ienia tych d德i瘯闚.

http://www.youtube.com/watch?v=L7oD6Nf1Ylw

• 1

U篡tkownicy przegl康aj帷y ten temat: 7

0 u篡tkownik闚, 7 go軼i oraz 0 u篡tkownik闚 anonimowych