Witam, mam nadzieję, że piszę we właściwym forum :-)
Wczoraj o pierwszej w nocy zasłyszałem dźwięk pochodzący z północnego-wschodu, spoza miasta a szedłem na obrzeżach. Dźwięk identyczny z tym. Podobne są słyszane w całej Polsce i na świecie, ten który ja słyszałem był bardzo głośny (na tyle, że psy w okolicy zaczęły szczekać), trwał około 30 minut, pojawił się przed godziną 1:00 w nocy podczas zamieci śnieżnej... Od dwóch lat pokonuję tę trasę codziennie i nigdy nic podobnego nie słyszałem. Obserwację potwierdzają inni mieszkańcy miasta.
Co to może być?
U¿ytkownik endl3ss edytowa³ ten post 25.01.2012 - 17:38
Widać że sprawą wreszcie zajęły się media głównego nurtu , pozostaje tylko czekać jakie ciekawe wyjaśnienia tego zjawiska mają dla nas "poważni uczeni " To przedstawione w powyższym filmiku ma nawet sens ale już pojawiły się teorie głoszące że tajemnicze dźwięki mogą być powodowane przez - uwaga : pociągi Czekamy na następne rewelacje .
edit.
znalazłem ciekawy filmik z Kanady , przysłuchajcie się uważnie dźwiękom z 55 sekundy - wyraźnie słychać pracę maszyn .
U¿ytkownik Blackhawk edytowa³ ten post 25.01.2012 - 18:11
Ja mo¿e jeszcze co¶ dodam. Ja i inne osoby wczoraj s³yszeli¶my ten d¼wiêk (ludzie na forum lokalnym potwierdzaj±), dochodzi³ spoza miasta (mieszkam na samym krañcu, na górce, tam by³ doskonale s³yszalny), jednak jego ¼ród³a nie da³o siê zlokalizowaæ, jedynie kierunek. U nas, a tym bardziej tam nie ma ¿adnych robót/budów/maszyn, a poza tym nikt nie prowadzi³by prac raz na dwa lata o 1:00 w nocy podczas ¶nie¿ycy!
Czê¶æ z tych filmów na pewno jest prawdziwa, przedstawiaj± identyczne d¼wiêki. Mam nadziejê jeszcze raz to us³yszeæ i tym razem nagraæ, jednak jak wspomnia³em, 2 lata codziennie chadzam t± drog± o pó¼nych porach i nigdy nic podobnego nie s³ysza³em wiêc okazja mo¿e siê ju¿ nie powtórzyæ...
My¶licie, ¿e mo¿e mieæ to zwi±zek z nadaktywno¶ci± S³oñca?
Swoj± drog± mo¿e wojsko co¶ o tym wie... Zorganizowanie takiej akcji to nic trudnego - ¶mig³owiec i pogoñ za d¼wiêkiem, Bo dajcie spokój - ¿yjemy w czasach gdzie wszystko da siê logicznie naukowo wyt³umaczyæ i nikt nie wmówi mi, ¿e s± to g³osy " znik±d".
Moim zdaniem bardzo mo¿liwe, podobne do zas³yszanego d¼wiêku wydaje niby Jowisz [klik] a opis pod filmem mówi, ¿e po czê¶ci jest on spowodowany w³a¶nie aktywno¶ci± S³oñca.
Moim zdaniem bardzo mo¿liwe, podobne do zas³yszanego d¼wiêku wydaje niby Jowisz [klik] a opis pod filmem mówi, ¿e po czê¶ci jest on spowodowany w³a¶nie aktywno¶ci± S³oñca.
Powszechnie wiadomo, ¿e ogromna czê¶æ energii ze S³oñca zatrzymuje siê na jonosferze. Pow³oka ta jest najdalej po³o¿on± pow³ok± od Ziemi. Fala d¼wiêkowa podczas pokonywania drogi od jonosfery straci³aby znacz±c± czê¶æ swojej energii. D¼wiêk z którym spotykamy siê ostatnio jest zbyt silny, aby mo¿na by³o mu przypisaæ ¼ród³o w jonosferze. Przyk³adem potwierdzaj±cym s³uszno¶æ powy¿szego stwierdzenia s± samoloty lec±ce na wysoko¶ciach przelotowych (ok 10000 15000 m nad powierzchni± gruntu). Jak widzimy samolot pozostawiaj±cy smugê kondensacyjn± to nie nigdy us³yszymy d¼wiêku pracy silników. Energia samolotu w porównaniu do energii promieniowania s³onecznego jest infinitezymalnie ma³a, lecz powy¿szy przyk³ad pokazuje jak fala d¼wiêkowa traci energiê na tak d³ugiej drodze i pozwala nam to interpretowaæ zjawiska makroskopowe.
Mo¿e d¼wiêki nie s± skutkiem bezpo¶rednim tylko po¶rednim? Nadaktywno¶æ powoduje ze j±dro Ziemi zaczyna ¼le "pracowaæ" albo te promieniowanie uwalnia jaki¶ nadmiar energii (gazów?) z wnêtrza. Kompletnie siê na tym nie znam, ale my¶lê, ¿e mo¿e dzieje siê na tej zasadzie co pr±d daj±cy muzykê. Pr±d nie powoduje tego, ¿e s³yszymy piosenkê, ale jest niezbêdny aby zasiliæ np g³o¶niki czy mp3`kê. Wiecie o co chodzi.
Mo¿e d¼wiêki nie s± skutkiem bezpo¶rednim tylko po¶rednim? Nadaktywno¶æ powoduje ze j±dro Ziemi zaczyna ¼le "pracowaæ" albo te promieniowanie uwalnia jaki¶ nadmiar energii (gazów?) z wnêtrza. Kompletnie siê na tym nie znam, ale my¶lê, ¿e mo¿e dzieje siê na tej zasadzie co pr±d daj±cy muzykê. Pr±d nie powoduje tego, ¿e s³yszymy piosenkê, ale jest niezbêdny aby zasiliæ np g³o¶niki czy mp3`kê. Wiecie o co chodzi.
koleji energia naszej gwiazdy jest przekazywana Ziemi w infinitezymalnie ma³ej ilo¶ci (w stosunku do reszty energii). Wiêkszo¶æ energii jest przekazywana na pow³okê i tam jest ma stosunkowo ma³e pole oddzia³ywania do obszaru pola Ziemskiego. Du¿y wp³yw na zmiany energii planety ma zmiana ruchu po obicie; zmiana ta mo¿e przebiegaæ cyklicznie, co powoduje cykliczne zmiany w³a¶ciwo¶ci planety. Zmiany aktywno¶ci s³onecznej nie s± na tyle du¿e ¿eby zmienia³y w³a¶ciwo¶ci planety, mog± co najwy¿ej powodowaæ chwilowe anomalie. Zjawisko takiego d¼wiêku jest nowo¶ci± w dziejach naszej historii pisanej. Ziemskich kronikarzy niepokoi³y drobne zjawiska (zaæmienia S³oñca, bardzo srogie zimy), natomiast nigdy nie opisywa³y takiego zjawiska (przynajmniej o takim fakcie nie s³ysza³em). W naszej historii wystêpowa³y ju¿ powa¿niejsze zjawiska na S³oñcu (nawet powodowa³y zak³ócenia sieci elektrycznej!), lecz nigdy nie towarzyszy³o temu zjawisko d¼wiêku. Po sukcesywnym zakoñczeniu kursu fizyki (polecam kurs Sawieliewa w oryginale rosyjskim) mogê tylko stwierdziæ nadaktywno¶æ Ziemi jako planety.
People have been filming "strange sounds" all over the world, but what are they? Suggestions include HAARP, UFOs and thunder.. Or are they a hoax? Report by Mark Morris.
W kwestii uzupe³nienia: Nadaktywno¶æ gazów mo¿e byæ spowodowana dynamik± zmian magnetycznych. Gazy szczególnie s± podatne (w wiêkszo¶ci) na dzia³anie pola magnetycznego. Ka¿dy atom mieni siê ró¿nymi w³a¶ciwo¶ciami tz. liczbami atomowymi (z góry przepraszam jak wyst±pi± niezgodno¶ci nazw, poniewa¿ fizykê atomu znam tylko po rosyjsku): min ³adunek elektryczny (электрический заряд), magnetyczny moment (магнитный момент), moment kwadropulowy (квадрупольный момент). Wszystkie te w³a¶ciwo¶ci wskazuj± na magnetyczny charakter j±dra atomowego, który podlega prawom magnetycznym makroskopowym. Mo¿liwe jest ¿e podczas stosunkowo szybkim zmianom pola magnetycznego, gazy mog³y zwiêkszyæ swoj± dotychczasow± aktywno¶æ i wydostawaæ siê z wcze¶niejszych struktur. Jednak ta moja teoria jest bardziej filozoficzna ni¿ naukowa, poniewa¿ nie znamy liczbowo dynamiki zmian pola magnetycznego. Lecz wiemy ¿e zmiany s± znacz±ce, co potwierdzaj± nawigatorzy i geografowie.
Ostatniej nocy slyszalem bardzo podobny dzwiek (cos jak uzytkownik Jarecki wkleil w ostatnim poscie). Zazwyczaj spie przy otwartym oknie. Dzwiek ten zbudzil mnie w nocy. Jako, ze blisko mnie przejezdza pociag, pomyslalem ze moze towarowy przejezdza, jednak byl to taki przerywany dzwiek jak w klipie zaprezentowanym przez ta dziewczyne (USA?). Nie mam pojecia co to moglo byc. Blisko mnie jest rowniez fabryka, moze to tam cos sie dzialo. W kazdym razie chcialem sie z wami podzielic. Jezeli nastepnym razem uslysze cos podobnego, zarejestruje to moim smartphonem lub mikrofonem.
Jakby kogos interesowalo, mieszkam w poludniowej Szwecji.
U¿ytkownik Mati89 edytowa³ ten post 26.01.2012 - 01:32
Po przebudzeniu sie o poranku w³±czy³em swoj komputer w celu sprawdzenia poczty, przegl±dnieciu informacji oraz nowinek ze ¶wiata. Gdzie¶ na stronie WP.pl zauwarzy³em naglówek do artyku³u który by³ zatytuowany "Tajemnicze d¼wiêki z nieba. S± s³yszalne na ca³ym ¶wiecie!" . Link przekierowa³ mnie na stronê niewiarygodne.pl gdzie artyku³ przyku³ moj± uwagê poniewa¿ dosyæ niedawno razem z moim znajomym do¶wiadczylismy czegos podobnego. Pod naporem codziennych obowi±zków oraz paru innych czynników temat ten umkno³ mi z g³owy na parê godzin. po ¶niadaniu wyszlismy na bolkon by zapaliæ papierosa. by³ piêkny islandzki poranek, mega wiatr i wielka ¶niezyca. jedna rzecz natomiast przyku³a moj± uwagê, zauwarzy³em bardzo du¿o ptaków które zbytnio nie przejmowa³y siê poziomym sniegiem oraz pote¿nym wiatrem. lata³y zataczaj±c krêgi w du¿ej grupie. Po kilku godzinach przypomnia³em sobie o porannej tre¶ci, podzieli³em siê informacjami z kompanem i po krótkiej analizie tre¶ci oraz filmów zamieszczonych na you tube doszlismy do wniosków ¿e mamy ca³kiem podobny materia³ i to ¿e nie jestesmy sami z tym problemem.
22grudnia 2011 godzina 23.55
Noc, kolejny typowy dzieñ za sob±, ka¿dy zajêty swoimi sprawami, oddzielony czterema ¶cianami. w jednym momencie zerwalismy siê z ³ózka z tekstem, "...ty s³ysza³e¶ to?...co to ku...wa?.." naszê pocz±tkowe przypuszczenia ¿e kto¶ szura taboretem piêtro wy¿ej lub pietro ni¿ej szybko siê rozwia³y. zawsze mamy podej¶cie typowo sceptyczne do tego typu spraw i staramy siê wszystko wyt³umaczyæ w jak naprostrzy racjonalny sposób. po paru minutach wszczeli¶my dochodzenie i udalismy siê na balkon gdziê nic napewno nie ogranicza³o by dobiegaj±cego d¿wiêku (dodam ¿e mieszkam w reykjaviku na najwy¿ej po³o¿onej dzielnicy i mieszkam na 5piêtrze). w pierwszych paru minutach byli¶my lekko zszkowani i zaskoczeni samym dzwiekiem, jego barw±, si³± i czêstotliwo¶ci±. Ró¿ne mysli k³êbi³y sie po g³owie, wiatr? samolot? ¶miglowiec? pracownicy w porcie? roz³adunek kontenerów? odg³osy wielkiego monstrum? oddech stwora czy robota z filmu sf. dzwiêk ten by³ bardzo metaliczny, oraz przera¿aj±cy, jedyne co wyobra¼nia podpowiadala to "statek który trze swoim stalowym kadlubem o ska³y. Rozsadek jednak mówil inaczej, nikt nie pracuje na Islandi tak pozno w nocy w porcie oraz brak szlaków ¿eglugowych z miejsca gdzie dzwiêk dochodzil od strony pó³nocnego wschodu. Nawet je¿eli mia³o by doj¶æ do kolizji dzwiêk nie powtarza³ by siê tak cyklicznie o tym samym natêrzeniu tylko by by³o jedno wielkie pierd...cie. Mój znajomy posiada dobry sprzêt do rejestracji dzwieku oraz wideo, w³±czy³ mikrofon dyrekcjonalny raz uzbrojony w zestaw s³uchawkowy prowadzi³ nas³uch, trwa³o to oko³o 3 mo¿e 3 i pó³ godziny po czym dziwne dzwieki usta³y. próbowalismy ustaliæ co to bylo oraz pochodzenie tego wszystkiego.
23grudnia 2011 godziny poranne
ja niestety musia³em syawiæ siê w pracy lecz mój kolega pozosta³ w domu. Us³ysza³ podobny dzwiêk dochodz±cy z zewn±trz, tylko o wiele g³osniejszy. by³a to koparka która od¶nieza³a miejsce parkingowe pod blokiem. odg³os uderzaj±cej ³ychy zgarniaj±cej snieg i tr±cej o beton byl bardzo podobny po czym zaczo³ siê ¶miaæ. Po powrocie wszystko mi opowiedzia³ i pu¶cilismy to ca³e zdarzenie zartem przyjmuj±c hipoteze ¿e taka wlasnie koparka sta³a gdzie¶ tam dalej i pe³ni³a swoj± funcjiê od¶nie¿ania. raz ogl±dnelismy i wogule nie wracalismy do ponownego ogl±dania tych materia³ów, olali¶my sprawe... ponad miesi±c po wydarzeniu z koñca grudnia gdzie znale¿lismy ten temat przeanalizowalismy jeszcze raz filmy zarejestrowane w nocy oraz film z kopark±, dzwieki z obu filmów mo¿e podobne z przymró¿eniem oka lecz po chwili ponownie odrzucilism± t± opcjie tak jak zrobilismy to ze statkiem. je¿eli ten glos by³ tak intensywny a koparka mia³a by sobie dzia³a¶ gdzie¶ w oddali to by³o by to niedozaakceptowania przez setki Islandzkich obywateli którzyy chca poprostu spaæ. jeszcze jedn± dzwiek ró¿ni³ siê d³ógo¶ci±.te z koparki by³y krotsze i o mniejszej czêstotliwo¶ci. a nasze identyczne z innych czêsci globu.
Na koniec dodam ¿e jeste¶my laikami oraz sceptykami w tych sprawach i nie mamy na celu wzbudzania zbednych sensacji oraz zbêdnych emocji, zreszt± w po³owie tego okresu niewiedzy operatorowi przesz³o przez my¶l by ten koparkowy film zwyczajnie usun±æ. zreszt± pisz±c t± spó¶cizne s³yszymy ciche pojedyñcze metaliczne krótkie dzwieki o mniejszym naterzeniu dobiegaj±ce z oddali. pozdrawiamy oraz zamieszczamy nasz film
Phil Schneider - A czy ktoś zna to nazwisko? Wystaczy wystukać w google, może to właśnie to ? hmm..
Być może szarzy zbudowali maszyny, które wychodzą na wierzch? Może pod ziemią rozbudowano potężne bazy obcych. Oczywiście teoria wydaje się najmniej prawdopodobna, może te głosy są pochodzenia naturalnego. Cóż, czekajmy:)
U¿ytkownik Hologram edytowa³ ten post 26.01.2012 - 04:21