Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zecharia Sitchin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

Pit.

pies Darwina

• Tematów: 28
  • Artykułów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zecharia Sitchin
(ur. 1920 lub 1921 roku w Baku) - jeden z twórców paleoastronatyki, dziennikarz.

Urodził się na terenach dawnej Rosji, prawdopodobnie w Baku, skąd wraz z rodzicami uciekł do Palestyny. Tam posiadł gruntowną znajomość współczesnego i starożytnego języka hebrajskiego, innych języków semickich i europejskich, Starego Testamentu oraz historii i archeologii Bliskiego Wschodu. Uczęszczał do londyńskiej Szkoły Ekonomii i Nauk Politycznych, następnie ukończył studia na Uniwersytecie Londyńskim, specjalizując się w historii ekonomii. Przez wiele lat był dziennikarzem i redaktorem w Izraelu, obecnie mieszka i pracuje w Nowym Jorku.

Jest autorem sześciotomowego cyklu Kroniki Ziemi, przedstawiającego własna teorię dotyczącą historii i prehistorii naszego globu oraz powstania ludzkości.

Cykl ten obejmuje następujące księgi:

* Dwunasta Planeta (ang. The 12th Planet), (wyd. polskie, Wyd. Prokop, Warszawa 1996, ISBN 8386096217 i Warszawa 2002, ISBN 8386096667),
* Schody do nieba (ang. Stairway to Heaven), (wyd. polskie, Wyd. Prokop, Warszawa 1996, ISBN 838609625X i Warszawa 2002, ISBN 8386096659),
* Wojny bogów i ludzi (ang. The Wars of Gods and Men), (wyd. polskie, Wyd. Prokop, Warszawa 2001, ISBN 8386096624),
* Zaginione królestwa (ang. The Lost Realms), (wyd. polskie, Wyd. Prokop, Warszawa 2002, ISBN 8386096632),
* Kiedy zaczął się czas (ang. When Time Began), (wyd. polskie, Wyd. Prokop, Warszawa 2002, ISBN 8386096640),
* Kosmiczny kod (ang. Cosmic Code). (wyd. polskie, Wyd. Prokop, Warszawa 2000, ISBN 8386096586),

Ponadto wydał książki:

* Boskie spotkania (ang. Divine Encounters), (wyd. polskie, Wyd. Prokop, Warszawa 2003, ISBN 8386096675),
* Genesis jeszcze raz (ang. Genesis Revisited), (wyd. polskie, Wyd. Prokop, Warszawa 1997, ISBN 8386096314),
* Zaginiona księga Enki (ang. The Lost Book of Enki), (Warszawa 2004, ISBN 8386096683).

Twierdzi, że potrafi czytać i rozumieć język Sumerów - oparł Kroniki Ziemi na informacjach i tekstach spisanych na glinianych tabliczkach pozostawionych przez starożytne cywilizacje Bliskiego Wschodu. Książki Sitchina przetłumaczono na wiele języków oraz wydano w alfabecie Braille’a.

źródło: http://pl.wikipedia.org/
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

• Tematów: 412
  • Artykułów: 20
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Osobiście właśnie zaczełem czytać 6 już książke owego pana ... mimo wszelkich zarzutów jakie sie mu stawia, bo czyta się to nadzwyczaj dobrze ;)
  • 0

Traper.

Tajny Współpracownik

• Tematów: 31
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

no cóż.. Sam przeczytałem 2 książki Z.Sitchina i wacale się nie zawiodłem. Dzięki temu co się w nich czyta, widać, że Z.S. jest człowiekiem odważnym, który nie boi się pokazać cegoś nowego. Co jeśli okazałoby się, że ma rację?
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Czy ktoś wie czy istnieje jakaś książkowa pozycja gdzie ktoś (uznany) obalał teorie Sitchina ?
  • 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

dj_cinex, musi być pozycja książkowa? A co powiesz na Michaela Heisera i jego stronę?
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No ... wolałbym książke, bo mialbym zamiar ja przeczytać - bo skoro ktoś obalałby teorie Sitchina zawarte w 6/7 książkach to chyba troche by to zajmowało ;) Bo dłuższe czytanie z monitora to nie jest moja ulubiona forma spędzania wolnego czasu ... co innego książka. Ale póki co zobacze co tam jest.

Jakby ktoś wiedział coś o książce to niech da znać...
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

skoro ktoś obalałby teorie Sitchina zawarte w 6/7 książkach to chyba troche by to zajmowało

Ale po co? Przecież wystarczy wykazać, że sitchinowskie tłumaczenie Enuma Elish jest błędne i już cała wielotomowa konstrukcja zawali się w pył.
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ale mi nie chodzi o Enuma Elish ... mi chodzi o wszystko poza tym... ja nieskupiam sie na kosmologicznym aspekcie tylko na aspekcie Cywilizacji Sumeryjskiej. Interpretacja artefaktów, przypowiedni, tekstów itd. (ale nie kosmologicznych typu powstanie Układu Słonecznego) i innych tego typu rzeczy. Enuma Elish mnie w tym aspekcie nie interesuje...

Ktoś kto nie czytał książek może nie wiedzieć o co mi chodzi ...
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Rozumiem o co Ci chodzi, ale będę obstawał przy swoim. Przeczytałem cztery książki Sitchina i zauważyłem, że wszystko obraca się wokół jego autorskiego tłumaczenia starożytnych tekstów. Tak więc jeśli wnioski zawarte w "Dwunastej planecie" wynikają z błędnych założeń, to automatycznie cały jego późniejszy dorobek można spożytkować w wygódce.
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Poszperam w necie i zobaczymy czy coś takiego znajde. Ale chyba nic takiego jeszcze nie ujrzało światła dziennego ... bo bym raczej już to analizował :)
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

dj_cinex, jeśli chodzi o teksty, polecam na początek zapoznanie się z tekstami sumeryjskimi w innych tłumaczeniach niż sitchinowskie. Niestety po polsku z ogólnodostępnych pozycji znam tylko kieszonkowe opracowanie popularne "Mitologii Mezopotamii". Bardziej fachowa reszta w bibliotekach.

Po angielsku jest już lepiej. Sporo tego w Internecie.

Z wielu stron polecam tę:
http://ccat.sas.upenn.edu/humm/
a dla Ciebie prawdziwym skarbem powinno być to :] :
http://ccat.sas.upen...s/aneMyths.html
Sam swego czasu spędziłem w tych miejscach wiele długich godzin, ale opłaciło się.

Tu masz jeszcze coś bardziej zaawansowanego (oryginały, transkrypcje, tłumaczenia):
http://www-etcsl.orient.ox.ac.uk/
  • 0

Borte Czino.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ETCSL jest wspaniały. Lista królów i wiele innych tekstów. Czegoś takiego potrzebowałem :)

Dzięki mariush:)
  • 0

davros.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Sitchinowi dostało się też od "naszych" w książce "Z powrotem na Ziemię : spór o pochodzenie cywilizacji ludzkich" ( pod red. Andrzeja K. Wróblewskiego, Warszawa : Prószyński i S-ka, 2000), chociaż bardziej rykoszetem, bo wiekszość pocisków trafiło w Dänikena, w którego ta książka jest wymierzona. (przy okazji link do fragmentu: http://www.wiw.pl/bi...oblewski/01.asp
pzdr
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Polecam: Ludzie, bogowie i przybysze z kosmosu" W Stoczkowskiego.
http://www.piw.pl/fr...zie_bogowie.htm
Jest zupełnie odmienna od innych naukowych książek dotykających problematyki paleoastronautyki.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych