Skocz do zawartości

Zdjęcie

Granice żartu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

ArAb.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Sequence to niezależna gra RPG, na którą pewnie nigdy nie zwrócilibyśmy uwagi, gdyby nie mail od czytelnika – okazuje się, że w grze znalazło się miejsce dla bardzo niesmacznego dowcipu z Polaków.

http://zapodaj.net/0...1504a9.jpg.html

W Sequence składnikiem jednej z receptur jest zmywacz do paznokci, czyli po angielsku polish remover. Wyrażenie to jednak zmienia znaczenie, gdy rozbijemy je na dwa osobne wyrazy, przez co może to zabrzmieć jak "usuwacz Polaków".

Tę jakże zabawną "grę słów" postanowili wykorzystać autorzy Sequence i w opisie wspomnianego zmywacza do paznokci umieścili hasło "Hitler". Chyba domyślacie się, o co miało chodzić w tym "żarcie"...

Podobno pozostałe opisy również charakteryzują się komicznymi hasłami, ale szczerze mówiąc, nie bardzo wiemy, czy po takiej zapowiedzi mamy ochotę to sprawdzać. Żart jest wyjątkowo niesmaczny i po prostu głupi, na dodatek może obrazić wiele osób, przez co zniechęcić ich do gier. Dalecy jesteśmy od robienia z tego międzynarodowej afery, ale fajnie by było, gdyby gracze jednak powiedzieli "nie" durnowatemu poczuciu humoru i po prostu nie kupili Sequence. To byłby dopiero numer. Boki zrywać.

Oczywiście skontaktujemy się z wydawcą i poprosimy o wyjaśnienie - może panowie wyjaśnią nam, co jest śmiesznego w IIWŚ i tym podobnych rzeczach.

Dzięki, Paweł!
"

źródło: http://gamezilla.kom...a-sie-z-polakow

Jak dla mnie naśmiewanie się z śmierci setek tysięcy osób jest co najmniej debilne. Człowiek który to wymyślił jest zapewnię chory psychicznie i powinien się leczyć.

Użytkownik ArAb edytował ten post 23.11.2011 - 20:46

• 0

Lenticularis.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zapewne będą się tłumaczyć, że chodziło o słowo "polish" w sensie połysku z tym, że Hitlera już nie wytłumaczą. Sprawa na pewno się nie obejdzie bez echa.
  • 0

Templariusz.
  • Tematów: 35
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kontrowersja się sprzedaje, na tę grę pewnie nikt nie zwróciłby uwagi gdyby nie taki drobny zabieg, myślę że największym prztyczkiem w nos dla twórców takiej gry byłoby po prostu przemilczenie sprawy.
  • 2

#4 Gość_Anima Damnata

Gość_Anima Damnata.
  • Tematów: 0

Napisano

*
Popularny

Zespół muzyczny z Niemiec - Landser, postanowił sobie napisać pieśń "Polackentango":

Gdy koło Gdańska zatopi się w morzu polska flotę.
I hymn niemiecki zabrzmi na Wzgórzu Zamkowym.
Wtedy Wehrmacht wjedzie czołgami do Wrocławia. I
wrócą Niemcy w końcu na Wschód do siebie.

Krótko po wizycie Polaków u panów z Landsera, zaprzestali oni antypolskiej działalności (najprawdopodobniej ratowali swoje ostatnie zęby). Jeśli sprawa nie rozejdzie się po kościach, to żartownisie (żartowniś?) mogą spodziewać wizyty grupki Polaków u siebie. A wtedy własna matka ich nie rozpozna.
  • 10

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak, tak, a my się obrażajmy, żądajmy przeprosin i wymuszajmy oddawanie nam należnego szacunku...

Ja mam to gdzieś. Dlaczego? Po pierwsze czyjaś głupota, ewentualnie zabiegi marketingowie, mnie nie obraża. Po drugie - bo nie mam zamiaru robić temu komuś/czemuś darmowej reklamy. Po trzecie - żeby nie prowokować dalszych ekscesów, bo nic tak nie nakręca tego typu żartów jak zauważalny "sukces" gdy idzie o "obrażenie". No i po czwarte - bo w ten sposób jestem moralnym zwycięzcą.

Wrzućcie na luz, to z czasem takie zachowania staną się coraz rzadsze.
  • 0

#6 Gość_Horror

Gość_Horror.

Napisano

@UP
Przestańmy też się czepiać „turystów”, którzy odwiedzili nas jedenastego dnia tego miesiąca. Pewnie w przyszłym roku sobie odpuszczą.
Daj spokój. Egzystencja bez poczucia tożsamości to wegetacja. Obrażają nas, musimy zareagować, choćby dlatego, że kształtujemy świadomość nowych pokoleń. Pozwolenie na spowszednienie takich podtekstów spowoduje, że proces się pogłębi. Jakby chodziło o czarnoskórych, żydów, etc, to dym byłby prze okrutny, ale to tylko „niewinna gra słów z polakami w podtekście i... jakimś tam Hitlerem”.
  • 3

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nigdy nie opowiadaliście dowcipów o murzynach/żydach/gejach? Osobiście lubię czarny humor i nawet mnie ta karta rozbawiła swoją przewrotnością.

-Gdzie murzyni jeżdżą na wakacje?
-Na kolonie.
-Gdzie jeżdżą Żydzi?
-Na obóz.

To pewnie rozbawi część publiki. Nie bądźmy takimi hipokrytami. Śmiać się z siebie też trzeba umieć, to pozwala żyć z demonami przeszłości lepiej i łatwiej.
  • 0

Serail.
  • Tematów: 52
  • Artykułów: 26
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nigdy nie opowiadaliście dowcipów o murzynach/żydach/gejach? Osobiście lubię czarny humor i nawet mnie ta karta rozbawiła swoją przewrotnością.

-Gdzie murzyni jeżdżą na wakacje?
-Na kolonie.
-Gdzie jeżdżą Żydzi?
-Na obóz.

To pewnie rozbawi część publiki. Nie bądźmy takimi hipokrytami. Śmiać się z siebie też trzeba umieć, to pozwala żyć z demonami przeszłości lepiej i łatwiej.

Mylo, to Ty nie wiesz? W Polsce nie żartuje się z papieża (naszego, to chyba oczywiste, tego obecnego diabli mogą wziąć), ale z Żydów to już owszem. Szczegół, że Jezus też był Żydem... :D
To jest taka hipokryzja, Polacy wydali niedawno grę, która w skryptach była wręcz nasączona szowinistycznymi tekstami i odzywkami, a temat poświęcony tej sytuacji na VRP nie powstał. Śmiejemy się ze stereotypów, że Amerykanie to idioci, Żydzi to skąpcy, Rosjanie alkoholicy, ale jeśli ktoś powie coś złego na Polskę lub Polaków, to włącza się wam taki patriotyzm, że Wałęsa i cała Solidarność mogliby z was przykład brać. Nigdy nie przeglądaliście sadistic.pl i nie czytaliście żartów o żydach i holocauście? No dajcie spokój, to jest tylko zwykły żart, a wy się unoście, jakby Niemcy 4 rozbioru Polski dokonały... Żal mi was, naprawdę.
  • 3

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gniewny - dokładnie. A ja mam jeszcze takiego porażającego linka:

- Uważam, że na określenie "polski Sully" zasługuje ktoś, kto wyląduje łodzią na lotnisku - zażartował komik Seth Meyers w programie satyrycznym "Saturday Night Live" na antenie telewizji NBC.

W ten sposób Meyers nawiązał do relacji prasowych, gdzie porównywano polskiego pilota z kapitanem Chasley'em Sullym Sullenbergerem, który w styczniu 2009 roku awaryjnie wylądował na rzece Hudson w Nowym Jorku - pisze RMF FM.

Żart satyryka wywołał oburzenie amerykańskiej Polonii. Prezes Fundacji Kościuszkowskiej Alex Starożyński zapowiedział bojkot programu, dopóki Meyers nie przeprosi Polaków, a inne organizacje polonijne nawołują do wysyłania e-maili do NBC w obronie kpt. Wrony.

KLIK

Toż to jakaś żałosna tragedia... Gdybym miał jakichś znajomych Amerykanów z którymi utrzymywałbym przyjacielskie stosunki to pewnie bym się spalił ze wstydu na widok głupoty niektórych rodaków...

Zresztą - na "zagranicznych" forach już kilka razy słyszałem od rozmaitych ludzi - z Finlandii, Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii itp, że "Polacy są strasznie nadwrażliwi". Panowie byli mili i nie nazwali rzeczy po imieniu.

Daj spokój. Egzystencja bez poczucia tożsamości to wegetacja. Obrażają nas, musimy zareagować, choćby dlatego, że kształtujemy świadomość nowych pokoleń.

Po takich Francuzach wszystkie żarty spływają jak po kaczce. I jakoś problemów ze "świadomością nowych pokoleń" i z wegetacją nie mają. Różnica jest taka, że z Francuzów śmieją się z powodu dawnych wpadek historycznych i to nie zniknie (bo jest niezależne od reakcji ludzi), a z nas śmieją się, bo wiedzą, że nas to strasznie drażni.

Inny przykład - na wspomnianym forum kiedyś ktoś napisał jakiś tekst w stylu "myślałem, że Polska służyła tylko do najeżdżania jej przez wrogie mocarstwa". Odpisałem spokojnym i rzeczowym tonem w którym nakreśłiłem trochę inny obraz historii i co? Dyskusja trolli przygasła. I wtedy wparował jakiś nasz niedorobiony "patriota" i zaczął w stylu "MY URATOWALIŚMY EUROPĘ PRZED TURKAMI I KOMUNIZMEM!!!!!!!!!!!!! POLSKA HUSARIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

I znowu zaczęły się kpiny a ja po prostu wycofałem się, bo mnie niemalże krew zalała...
  • 0

Daikin.
  • Tematów: 16
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Już same nasze kabarety często się naśmiewają z innych nacji i krajów nie przebierając w słowach.
Dodam od siebie tylko tego demota
Dołączona grafika
  • 0

Patrolinho.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Po Francuzach żarty może spływają, ale za naście lat ich "świadomość pokoleń" nie będzie miała nic do gadania w obliczu większości w postaci Muzułmanów. Każdy kraj tak reaguje i co ? Nie pamiętacie jak bodajże fakt wstawił uciętą głowę niemieckiego trenera reprezentacji kiedy graliśmy z Niemcami na mundialu ? Tez była mega afera w Niemczech.
  • 0

#12 Gość_kaerc

Gość_kaerc.

Napisano

Nieobiektywne gadanie po próżnicy...

Ja też lubię Czarny humor ale żarty o Żydach jak kiedyś o Polaku Niemcu i Rusku są z reguły niskich lotów.
Nie wiem ale myślę, że to typowo ludzkie a nie typowo polskie ze śmiejemy się "głupoty" innych tylko ta "głupota" potrzebuje uosobienia! w zależności od kraju różne nacje są wyśmiewane toteż nie ma o co kruszyć kopi

EASY EASY

tylko proszę niech nikt nie linkuje "karykatur Mahometa" :D

śmieszny żart o żydach...

Jak się nazywa katar w Izraelu?

Nieżyd nosa
  • -1

Mischakel.

Ataman

• Tematów: 17
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jak dla mnie naśmiewanie się z śmierci setek tysięcy osób jest co najmniej debilne. Człowiek który to wymyślił jest zapewnię chory psychicznie i powinien się leczyć.

Nie wiem, czy człowiek, który to wymyślił, był chory psychicznie (ale obstawiłbym, że nie), ale Ty na pewno jesteś przeczulony i nadpobudliwy. Mało takich żartów? A my nie śmiejemy się z Żydów czy czarnoskórych? Owszem, to niegrzeczne, ale popularne i powszechne na całym świecie. Człowiekowi, który to wymyślił, zwyczajnie zabrakło taktu. Takich żartów nie powinno umieszczać się w swoich oficjalnych dziełach, za które ludzie płacą.
II WŚ to temat do żartów jak każdy inny. Prawda jest taka, że to dobry temat (przykład - serial "Allo, Allo!"). Wszystko zależy jednak od tego - jak żartujemy.
Czy ten żart jest nieśmieszny? Dla nas nie powinien być. Ale wielu, którzy nie mają z Polską do czynienia pewnie rozśmieszy. I jeśli tak jest, to nie można tego ukrywać, bo to hipokryzja.
Ja jestem przeciw umieszczaniu takich żartów w mediach takich jak gry. Ale takie żarty powstają wszędzie i na każdy temat. Czarny humor to bardzo rozwinięta gałąź humorystyki.
  • 0

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ludzie przeczytajcie uważnie treść newsa:

(...)

Dalecy jesteśmy od robienia z tego międzynarodowej afery, ale fajnie by było, gdyby gracze jednak powiedzieli "nie" durnowatemu poczuciu humoru i po prostu nie kupili Sequence. To byłby dopiero numer. Boki zrywać.

(...)

Prawidłowa reakcja. Nie chcą zarobić na sprzedaży gry i zyskać sympatii w Polsce to ich strata.

Zresztą ten dowcip może tylko pomóc Polsce, bo na zachodzie panuje opinia, że w czasie II WŚ w Polsce zginęli wyłącznie Żydzi.
  • 0

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niech się śmieje, na wszelki wypadek jednak jak każdy marny komik powinnien wiedzieć, że (jak już wspomniał Ani) ostatnimi czasy ceny za zabiegi dentystyczne poszybowały w górę :roll:.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych