Skocz do zawartości

Zdjęcie

Światła na niebie Częstochowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

Slaw.
  • Tematów: 14
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Obserwacja nie jest moja. Temat zakładam bo może ktoś z forum to widział.

Wczoraj (6.XI.2011) mniej więcej w centrum Częstochowy zostały zaobserwowane dwa światła wysoko na niebie około 19:00
Na początku tkwiły bez ruchu potem szybko zaczęły lecieć. Według osoby która to widziała leciały zdecydowanie szybciej od samolotów. Tym bardziej że samoloty nie latają jeden koło drugiego.
Od razu możemy wykluczyć lampiony ze względu na szybkość i wysokość.
"duże, jasne, okrągłe, ciepłe światło"

Nie pisze tego żebyście pisali czy to UFO, tylko może ktoś to widział i podzieli się opisem bądź fotami.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie pisze tego żebyście pisali czy to UFO, tylko może ktoś to widział i podzieli się opisem bądź fotami.

Taaak widziałam. Kiedyś jak byłam jeszcze mocno niedoinformowana. Też widziałam jasne, duże, okrągłe, szybko poruszające się światło i myślałam że widzę UFO. Jak się okazało - widziałam chiński lampion a poruszał się szybko bo wiał wiatr a lampion leciał na dużo mniejszej wysokości niż samoloty (tylko nie mów ze tamten z opisu leciał wyżej - konia z rzędem temu kto potrafi poprawnie określić wysokość obiektu świecącego na ciemnym niebie) więc zdawało się, że leci szybciej od nich - efekt perspektywy. Początkowo zdawał się stać w miejscu a później jakby przyspieszył - za to także odpowiedzialna jest perspektywa.

No tak ale ty nie oczekujesz takiej odpowiedzi. Nie chcesz dywagacji na temat "to było UFO czy nie było?". Chcesz tylko wiedzieć czy więcej osób obserwowało coś takiego. Więc mówię - wiele osób to widziało. Mylnie wzięty za UFO chiński lampion jest jednym z najczęściej poruszanych na forum tematów. To już się robi szczerze powiedziawszy nudne...
  • -2

#3 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.
  • Tematów: 0

Napisano

Ja się pytam gdzie w Polsce puszczane są chińskie lampiony? Wszyscy wszystko na tym forum tłumaczą tym czymś, a ja tego w życiu na oczy nie widziałam- czy to w polskich mediach, czy filmach, a na żywo już nie wspomnę. Uczepiliście się tego strasznie jakby to miało chociaż odrobinę sensu
  • 0

Sante.

Veritas odit moras

• Tematów: 84
  • Artykułów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja się pytam gdzie w Polsce puszczane są chińskie lampiony? Wszyscy wszystko na tym forum tłumaczą tym czymś, a ja tego w życiu na oczy nie widziałam- czy to w polskich mediach, czy filmach, a na żywo już nie wspomnę. Uczepiliście się tego strasznie jakby to miało chociaż odrobinę sensu

Widac mało bywasz na imprezach organizowanych przez miasto albo ośrodki kultury w swojej okolicy. W mieście w którym mieszkałem jeszcze do niedawna nie raz widziałem puszczanie chińskich lampionów.
A chiński lampion z bliska wygląda tak :
Dołączona grafika
  • 1

Slaw.
  • Tematów: 14
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Nawiązując do tych lampionów (boże znowu...) ostatnio z czystej ciekawości puściłem takiego. Dokładniej rzecz biorąc okrągły był. Nawet średnio rozgarnięty człowiek zauważy, że taki lampion jest jaśniejszy od dołu przy płomieniu. Wyżej jest zdecydowanie mniej świetlisty. Zresztą to widać nawet na zdjęciu użytkownika Sante powyżej.

No tak ale ty nie oczekujesz takiej odpowiedzi. Nie chcesz dywagacji na temat "to było UFO czy nie było?". Chcesz tylko wiedzieć czy więcej osób obserwowało coś takiego. Więc mówię - wiele osób to widziało. Mylnie wzięty za UFO chiński lampion jest jednym z najczęściej poruszanych na forum tematów. To już się robi szczerze powiedziawszy nudne...

To też zanim zacząłbym dyskusje na ten temat, chciałbym najpierw wiedzieć czy może to ktoś potwierdzić z innego źródła. Jeden świadek to zdecydowanie za mało do określenia takiego zjawiska.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych