Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chwilowa dezorientacja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

Sandra.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Zastanawiam się, czy macie czasem wrażenie chwilowej dezorientacji? Użyłam takiej nazwy, bo wydaje mi się najbliższa temu uczuciu. Ja mam tak dosyć często. Trwa to zwykle sekundę, może dwie i zdarza się w przeróżnych codziennych sytuacjach. Nie żadnych nadzwyczajnych, tylko prostych czynnościach, jak na przykład przygotowywanie posiłku ;). Jest to wrażenie bardzo trudne do opisania, właśnie dlatego, że trwa tak krótko. Wrócę do przykładu: robię kanapki w kuchni, myślę o jakichś bzdetach i w pewnym momencie nie wiem co robię i po co. I trwa to dosłownie sekundę, na tyle krótko, że nie zdążę nawet przerwać czynności którą wykonuję. Uczuciu towarzyszą czasem zawroty głowy. To może za dużo powiedziane, gdyż owe zawroty trwają zaledwie sekundę, i wszystko wraca do normy zanim zdążę pomyśleć. Jest to koszmarnie trudne do opisania, ale mam nadzieję, że udało mi się choć trochę to zobrazować. Macie coś podobnego?
  • 2

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja mam więc nic Ci nie jest.
  • 0

#3 Gość_kaerc

Gość_kaerc.
  • Tematów: 0

Napisano

chwilowe niedotlenienie mózgu?

Czy tak to wygląda?

a z własnego doświadczenia
często występuje przy szybkiej zmianie pozycji np. przy wstawaniu lub szybkim obróceniu się.

tak dla pewności jeśli objawy się zgadzają szybciuśko do rodzinnego się udaj... jeśli jesteś osobą w młodym wieku być może spowodowane jest to dojrzewaniem kiedyś wysiadając z zakupami z autobusu w lato dostałem tak silnych zawrotów głowy że usiadłem na schodku....dobrze że była ze mną moja dziewczyna u mnie to nadciśnienie....
  • 0

Palmæro.

Anty-lewak

• Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wydaje mi się że wiem o czym mówisz choć no oczywiście nie mogę być tego pewien bo jest to niesamowicie trudne do opisania uczucie - jeśli chodzi Ci o to o czym myślę. Chwilowa dezorientacja - można to tak nazwać chociaż nie do końca - bardziej takie chwilowe uczucie obcości wobec samego siebie... hmmm coś takiego...
jeśli tak to miewam tak od dziecka czyli ładne ponad 20 i żyję więc nie przejmuj się - za młodu miałem częściej - teraz to już na prawdę rzadko
  • 0

rainman.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Przy wykonywaniu rutynowych czynności często są one podświadomie odtwarzane z naszego "dysku twardego", a koncentrujemy myśli na zupełnie innych rzeczach, stąd też np. luki w pamięci "czy zamknąłem drzwi?" itd. Mnie ciekawi bardziej jednak coś takiego jak bardzo abstrakcyjne, często całkowicie pozbawione logiki, sprawiające wrażenie przypadkowych myśli przed snem tzn. takie, których normalnie nie jesteśmy w stanie wygenerować. W pewnej chwili np doznaję "olśnienia" i do głowy przychodzi mi tylko: "o czym ja !@#$% myślę?!" Do tego momentu nie potrafię opisać swojego stanu świadomości.
  • 1

JachuPL.
  • Tematów: 7
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ja również mam tak :D Z tą różnicą, że u mnie to trwa do 15 sekund. W tym czasie mam fazę "Kim jestem?", "co robię?" i "yyyyyyy". Przy tym rozglądam się jakbym wszystko widział pierwszy raz na oczy. Ale i tak jest fajnie ;)
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tych może to a może tamto jest całe mnóstwo.
Jeśli nie jest to sytuacja incydentalna spróbuj zrobić sobie badanie kręgosłupa i tętnic na odcinku szyi.
Dobrym kierunkiem poszukiwania przyczyn opisanej przez Ciebie sytuacji byłoby badanie głowy czyli tomografia lub rezonans magnetyczny.
Po wykluczeniach zwężenia naczyń, czy ucisku kręgów na ukł nerwowy lub stabilności kręgów można przejść do dalszych poszukiwań.
Może to być również sekundowa padaczka jaką mamy nagminnie i dobrze ze jej nie leczymy farmakologicznie, odczuwamy to właśnie jak opisywane wyżej "zawieszenie".
Mamy również przypadłość "pomroczności jasnej" ale jak na razie zdiagnozowany jest jeden przypadek i nawet nie wiem czy jest dostępna jakaś literatura.

pozdrawiam.

Użytkownik Aidil edytował ten post 08.11.2011 - 11:43

• -1

ServusSnajper.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Tak, wiele osób tak ma, ja, moja koleżanka też (a myślałam, że jestem jedyna). Poza tym czasami mam też tak, że budzę się rano i jestem jakby bardziej świadoma, że mam ciało, czuję się, jak intruz w nim, zdezorientowana. Ale to już ma chyba związek tylko z przebudzeniem ^^
  • 0

Lenticularis.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Opisane przez Ciebie objawy również występują u osób palących marihuanę, choć oczywiście nie oskarżam :P
  • 0

Sandra.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie jest to póki co, na tyle uciążliwe, żeby wybierać się do lekarza, zwłaszcza, że trudno byłoby mi sprecyzować o co chodzi;) I skoro wiele osób tak ma, to chyba nie jest nic nadzwyczajnego. Tylko z tego co pamiętam, nie miałam tego wcześniej, tzn. zdarza mi się to od jakiegoś roku, może trochę więcej.
Co innego jeśli chodzi o wrażenie, że śnię, choć w rzeczywistości tak nie jest. Takie uczucie zdarza mi się, co prawda rzadko, ale od bardzo dawna. Założę się, że jest to doskonale znane dla każdego. Np. wychodzę gdzieś ze znajomymi i w pewnym momencie wszystko co się dzieje, dzieje się jakby poza mną. Trochę jakby mózg zaczął działać w nieco zwolnionym tempie, jakby wszystko było oderwane od rzeczywistości. I choć doskonale wiem, że to jawa, mam wrażenie, że to wszystko mi się śni. Wiem, że dotyczy to wielu osób, bo nieraz mi się zdarzało, że ktoś ni z tego ni z owego rzucał: "Boże, wydaje mi się, że jestem we śnie".
rainman - tak, to też jest mi bardzo dobrze znane. Najśmieszniej jest, jak próbuję na siłę uchwycić te myśli. I tak na przykład w pewnym momencie łapię się na tym, że mam w głowie jakiś skrawek zdania, ale za nic w świecie nie potrafię powiedzieć skąd się wziął i czego dotyczył.

Bardzo ciekawią mnie te zjawiska, tak z naukowego punktu widzenia. Próbowałam znaleźć coś na ten temat w Internecie, ale jakoś nic ciekawego mi nie wpadło...
  • 0

stupidkid.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ja tak czasem mam po przebudzeniu, jak usnę w dzień... Ee, tzn. budzę się i nie wiem nic - gdzie jestem, dlaczego, kim jestem, nie odróżniam kierunków świata... nic :o.
  • 0

bolekilolek.
  • Tematów: 27
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja mam podobnie z tym, że wlączam komputer w konkretnym celu, bądź chcę cos konkretnego wyszukać w google; już otwieram nową kartę, przechodzę na chwilę do innej i już zapominam o tym, że mialem cos innego wyszukać :P
  • 0

Hoofmagic.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja mam czasami takie sytuacje, że coś robię i nagle.. nie poznaję samej siebie. Mam wrażenie, że to co robię to sen, że to niemożliwe, że żyję.. tak wiem, dosyć śmieszne :P Zazwyczaj trwa to kilka sekund.

Użytkownik Hoofmagic edytował ten post 30.04.2012 - 11:37

• 0

Gorvines.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja też mam niekiedy taką dezorientację. Leże sobie patrząc na TV i nagle nie wiem co za program oglądam.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych