Skocz do zawartości

Zdjęcie

Edison, jakiego nie znacie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

rgppanc.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Thomas Alva Edison jest jednym z najbardziej znanych wynalazców świata. Powszechnie uważany za twórcę żarówki, pracował także nad ulepszeniem telefonu, fonografem. Wsławił się otwarciem pierwszej publicznej elektrowni. Pełna sukcesów kariera nie jest jednak pozbawiona mrocznych stron. Jaki jest makabryczny sekret Edisona?

Prąd od dawna wykorzystywany jest nie tylko do zasilania urządzeń, lecz także do wykonywania egzekucji. Pod koniec lat 80. XIX wieku Thomas Edison polemizował z innym amerykańskim inżynierem – Georgem Westinghousem. Panowie spierali się o wyższość prądu stałego nad zmiennym.

Edison chciał udowodnić, że prąd zmienny (AC) stanowi duże niebezpieczeństwo dla organizmów żywych. Najlepszym sposobem prezentacji okazało się według niego pokazanie, co stanie się ze zwierzęciem, gdy zostanie nim porażone. Edison raził prądem psy, koty, konie, krowy, a nawet orangutana. Najbardziej makabrycznym doświadczeniem był jednak eksperyment ze słoniem.

Ofiarą Edisona stał się słoń indyjski z Luna Park Zoo w Coney Island. Osobnika wytypowano do egzekucji, ponieważ w ciągu trzech lat spowodował śmierć trzech opiekunów (warto jednak zwrócić uwagę na to, że opiekunowie znęcali się nad bezbronnym zwierzęciem).

Na początku stycznia 1903 roku przystąpiono do egzekucji słonicy Topsy. Przez jej ciało przepłynął prąd o napięciu ponad 6000 wolt. Słoń padł na miejscu, a „widowisko” obserwowało ponad 1500 osób.

Edison z dużym zapałem przystąpił do realizacji swojego zadania. Egzekucja słonia była idealnym momentem na pokazanie niebezpieczeństwa, które niesie ze sobą prąd. Warto pamiętać, że nawet najbardziej znani i szanowani ludzie nie zawsze są czyści jak woda w wysokogórskim źródle.

http://www.youtube.com/watch?v=RkBU3aYsf0Q

Źródło.
  • 2

Hanzō.
  • Tematów: 9
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Taka mała poprawka. Edison sprzeczał się z Nikolą Teslą na temat prądu zmiennego. George Westinghouse jeżeli dobrze pamiętam był sponsorem lub jakimś pomocnikiem.
  • 0

frosti.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Plusik, o tych dokonaniach Edisona jeszcze nie wiedziałem, mimo, iż z zapałem odszukuję wiedzę ocenzurowaną przez historię i naukę.

Tak na marginesie, może pokrótce opiszę opiszę kilka perełek które odnalazłem dawno temu w otchłaniach internetu:

-Mity o Egipskich bogach, to co można się nauczyć o nich w szkole to solidnie ocenzurowane strzępy, swoją drogą nie bez powodu, gdyż ocenzurowane części Egipskich mitów zawierają przede wszystkim kult penisa, spermy, pedofilię i niemały homoseksualizm.

-prawda o słynnych matematykach i filozofach - większość z nich miała niemałe "kuku na muniu" - np. Pitagoras - twierdził, że z każdym pierdnięciem człowiek traci cząstkę duszy, dlatego też każdy kto chciałby być jego uczniem musiał składać przysięgę, że nigdy nie będzie jadł grochówki.

-Illiada, bitwa o Troję, pomijane fragmenty o których się nie wspomina w szkole to oczywiście homoseksualizm, pedofilia i "słynne" zamiłowanie grackich mężczyzn do gładkich chłopięcych pośladków.

Niestety nie mogę podać źródeł gdyż całkiem dawno temu dokopałem się do fragmentów o wszystkim tym poprzez google i odnośniki, a tak z biegu trudno było by mi teraz odnaleźć.
  • 7

Templariusz.
  • Tematów: 35
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie zapominajcie że to były czasy przed poprawnością polityczną, wtedy nikt się nie przejmował tym że słonia coś może zaboleć.Może to nie usprawiedliwia Edisona ale warto to odnotować.
  • 1

rgppanc.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Zgadzam się z Tobą w pełni. Edison nie był w moim mniemaniu żadnym sadystą czy zwyrodnialcem, był po prostu hmm dzieckiem swoich czasów. Takie traktowanie zwierząt nikogo wtedy nie dziwiło ani nie oburzało. Dlatego też na wszystkie wydarzenia z przeszłości trzeba patrzeć przez pryzmat tamtych czasów. Jak choćby - że pozwolę tutaj odesłać do mojego artykułu - na kanibalizm medyczny. Coś, co dziś jest niewyobrażalne, kiedyś mogło być na porządku dziennym.
  • 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Żeby coś udowodnić trzeba to pokazać. Przecież nie "użyłby" żywego człowieka bo wtedy można nazwać go "szalonym naukowcem" i tak jak wyżej, kiedyś tak po prostu traktowało się zwierzęta i nie było to czymś niesamowicie niezwykłym.
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych