Skocz do zawartości

Zdjęcie

Światło na niebie (słupsk)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

Andy-1970.
  • Tematów: 22
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W sobotę (8-10-2011) o 19:55 zaobserwowałem dziwne światło na niebie. Na początku założyłem, że to samolot, który próbuje podejść do lądowania na lotnisku w Rędzikowie. Obiekt przemieszczał się nad centrum miasta na wysokości max 200m. W linii prostej od centrum dzieli mnie około 1,5km. Przemieszczał się kierunku północno-wschodnim. Przeleciał nad Siemianicami, zrobił dość ostry zwrot i zaczął oddalać się ode mnie. Żeby wylądować w Rędzikowie musiał by zrobić jeszcze jeden zwrot w prawo. Zniknął za drzewami by po chwili pokazać się ponownie, zrobił zwrot w prawo i powoli się wznosząc zaczą przemieszczać się ze wschodu na południowy wschód.

Mógł być to helikopter, tyle że byłoby go słychać. Mógł to być niewielki samolot, jednak światła nie wyglądały na takie, które używane są do lądowania. Obiekt emitował światło dość silne, zmieniało kolor od pomarańczowego (bardzo intensywne) do zielonego (słabe). Nie były to błyski tylko płynna zmiana. Żartowałem, że ktoś ledy powiesił na baloniku.

Prędkość: przelot znad centrum nad siemianice zajął około 30 sek, może mniej to jest odległość co najmniej 3km. Później poruszał się znacznie szybciej.

Na pewno nie był to lampion, bo takowe już widziałem wiele razy.
  • 0

Stilgar.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Przecież lotnisko w Redzikowie jest zamknięte i nikt nie może tam lądować.
Nie wiem czy to było w piątek czy sobotę ale z kumplem podczas biegania widzieliśmy lecący dość nisko samolot, światełka na obu krańcach skrzydeł były dość jaskrawe i rzucał się w oczy, nie dało się go przeoczyć ale z racji tego, że leciał nisko widać było, że to samolot. Nie widziałem, migających świateł (patrzyłem na niego parę sekund, może akurat nie migało).
Jeżeli widzieliśmy to samo to na pewno to był samolot.
  • 0

klaq.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mieszkam w tych okolicach. Teraz amerykanie mają tam ćwiczenia, różny sprzęt mogą testować. Ja nad swoim domem widziałem już całą gammę helikopterów, samolotów i tym podobne.
  • 0

Andy-1970.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wczoraj usłyszałem, że mogła to być drona.
Lotnisko w Rędzikowie jest oficjalnie zamknięte, ale nadal figuruje w spiscie lostnisk i może zostać wykorzystane jako lotnisko awaryjne (tak przypuszczam).

Użytkownik Andy-1970 edytował ten post 11.10.2011 - 07:31

• 0

Andy-1970.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wczoraj 9 listopada, około 21 w słupsku na chwilę był widoczny silny rozbłysk a następnie odgłos ekspozji. Prawdopodobnie mogłby to być jakiś fajerwerk, tyle że musiał by być bardzo silny, bo rozbłysło całe niebo.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych