Skocz do zawartości

Zdjęcie

UFO we Wrocławiu, 30 września 2011 rok

• Please log in to reply
9 replies to this topic

intothesky.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam wszystkich serdecznie! Obserwuje to forum od jakiegoś czasu, miałem nawet tutaj konto, lecz nie używałem go - ale nie o tym chciałem w tym temacie napisać. Kilka minut temu (przed napisaniem tego tematu) zauważyłem jakiś dziwny latający obiekt który później po prostu zniknął. Opiszę wszystko w punktach aby było bardziej przejrzyście.

1. Po zrobieniu kilku rzeczy poszedłem do balkonu aby podziwiać budowę Sky Towera (często tak robię, bo mam dobry widok na ten budynek a mieszkam na 4 piętrze). Wówczas po prawej stronie od ST zauważyłem jakby jakaś rakieta szła w górę (za tym obiektem szła smuga kondensacyjna - chyba tak to mogę nazwać). Moim zdaniem nie był to samolot, bo także często je widzę (codziennie, czasem kilka razy dziennie) na niebie z mojego balkonu i latają one zawsze raczej niżej niż ten obiekt.
2. Odszedłem z balkonu z przekonaniem iż jest to rakieta (chociaż było to dla mnie raczej nieprawdopodobne bo rakiet tutaj nigdy nie widziałem!), bo wznosiła się szybko i wysoko w górę (jakby tylko linią prostą w kosmos) i nie leciała z tej strony co wszystkie samoloty jakie do tej pory widziałem.
3. Wracam po jakimś czasie do balkonu (30 sekund, minuta?), ten obiekt jest jeszcze wyżej i idzie za nim smuga kondensacyjna. Odchodzę z balkonu.
4. Idę do kuchni, lodówki biorę mleczko w kartoniku, siadam i je wypijam (co za nieoczekiwany zwrot akcji haha :D), jakby na chwilę zapomniałem o tym obiekcie, idę zobaczyć co dalej się z nim dzieje, czy znikł, czy jest jeszcze wyżej. Podchodzę do okna w kuchni.
5. Ku mojemu zdziwieniu obiekt nie poszedł wyżej linia prostą, a poleciał jakby w tą stronę gdzie lecą inne samoloty, za pierwszym razem pomyślałem - "tak, to jest normalny samolot, przecież ma normalne czerwone światła (wcześniej też miał)" - jednak po chwili pomyślałem że to nie może być samolot bo nie pozostawia za sobą w ogóle smug kondensacyjnych! Ponadto znajduję się zbyt wysoko, normalne samoloty latają niżej!
6. Obserwuję dalej obiekt coraz gorzej go widać, sprawia wrażenie jakby leciał coraz wyżej. Wciąż widzę czerwone światła na tym... obiekcie-samolocie?
7. Oglądam, oglądam gdzie poleci i nagle... te czerwone światła które były na tym obiekcie po prostu zgasły! Później już w ogóle znikł mi z pola widzenia. Było jeszcze jasno a obiekt ten (jeśli był to samolot) był najprawdopodobniej biały a białego koloru na niebieskim tle nie byłem w stanie wyłapać wzrokiem, tym bardziej że był bardzo wysoko! Pomyślałem sobie że może to jednak była jakaś rakieta która wyszła poza atmosferę i dlatego to tak wyglądało - nie wiem, nie znam się na tym za bardzo. Po prostu znikł bez śladu i tak to się zakończyło.

Całe to zdarzenie miało miejsce o godzinie ok. 18:45, 30 września 2011 roku we Wrocławiu.
Czy mam sporządzić dokumentację za pomocą zdjęć? Mógłbym zrobić zdjęcia widoku z okna i narysować w komputerze jak mniej więcej ten obiekt się przemieszczał.
Jest to dla mnie niespotykana rzecz, pierwszy raz się z czymś takim spotykam, proszę o odpowiedzi w temacie! Czy ktoś jeszcze z Wrocławia widział coś takiego o tej dacie i godzinie co ja?

Użytkownik intothesky edytował ten post 30.09.2011 - 18:17

• 0

Miecha.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mam znajomego z Wrocławia, który ciągle mówi o jakichś dziwnych obiektach w okolicy Sky Towera. Coś mi z tymi smugami nie pasuje. To zostawiał czy nie ? :>
  • 0

intothesky.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mam znajomego z Wrocławia, który ciągle mówi o jakichś dziwnych obiektach w okolicy Sky Towera. Coś mi z tymi smugami nie pasuje. To zostawiał czy nie ? :>

Na początku gdy go zobaczyłem zostawiał za sobą smugi. Jak wróciłem do obserwacji po "wypiciu mleczka" to jakby zszedł na "drogę normalnych samolotów" (ale i tak był moim zdaniem za wysoko) to już nie zostawiał za sobą żadnych smug! Kawałek przeleciał zanim wróciłem znowu do obserwacji tego obiektu (teraz żałuję, że nie obserwowałem go ciągle).
Dodam jeszcze że o tej porze niebo było czyste - żadnych chmur, gwiazd itp.
  • 0

adam0.
  • Tematów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Według mnie był to samolot, a wznoszenie to tylko złudzenie, ponieważ leciał on w twoim kierunku. W pewnym momencie smuga znikła, ponieważ samolot wleciał w obszar powietrza o innych własnościach/przestali pryskać - wersja alternatywna :P .
Dołączona grafika

Użytkownik adam0 edytował ten post 30.09.2011 - 18:38

• 0

intothesky.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

adam0, dobrze to już sprawa smugi i wznoszenia się tego obiektu (samolotu) została chyba wyjaśniona. Dziwi mnie jednak w dalszym ciągu to zniknięcie świateł - awaria? Nie wiem... samoloty zawsze muszą mieć włączone światła, a niebo przecież nie było tak bardzo jasne, abym nie mógł widzieć tych świateł... Ani samolot nie był mimo wszystko aż tak wysoko abym ich nie widział swoim wzrokiem.
PS. Niebo było trochę ciemniejsze (przed wieczorem jakby) i czyste bez chmur niż te przedstawione na zdjęciu
  • 0

adam0.
  • Tematów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Myślę, że był tak ustawiony w stosunku do Ciebie, że to światło schowało się za kadłubem.

Użytkownik adam0 edytował ten post 30.09.2011 - 19:07

• 0

hubiii p.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

a na ktora strone skytowera masz widok ? bo to moga byc samoloty siadające na lotnisko lub startujące... bardzo tez czesto na borowska i slezana lataja smiglowce pogotowia ratunkowego.

Użytkownik hubiii p edytował ten post 30.09.2011 - 20:42

• 0

intothesky.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@adam0 raczej nie, jestem tego prawie pewien.
@hubiii p mam widok na stronę Sky Towera jakby od strony PKS. Powiem tyle, że jak widzę ST to widzę przed nim galeriowiec. Ogólnie mówiąc widzę ten budynek od strony wschodniej.
  • 0

Striker.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wrocław to miejsce z którego wylatują żołnierze i sprzęt do Afganistanu i są to przeróżne maszyny, a wśród nich nawet An-225 Mrija. Inna sprawa, że samoloty które lecą przez Wrocław nocą lecą na włączonych halogenach i w okolicach karmelkowej są już na tyle nisko, że w nocy np. te, które lecą z okolic Skytowera oświetlają tymi halogenami punkty o średnicy około 100/100 metrów. Super sprawa jak się jest gdzieś w parku i nagle ma się wrażenie jak by ufo ad tobą przeleciało. Cała okolica się rozjaśnia i te światło z ogromną prędkością się przemieszcza.
  • 0

Despair.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pozwolę sobie odezwać się pierwszy raz zmieniając się z obserwatora w czynnego użytkownika.

A dlaczego?
Dlatego, że wczoraj jadąc autobusem przez Warszawę między 18 :35 a 18:45 widziałam dokładnie, prawie że identyczny obiekt jak ten opisany przez autora.
Rzeczywiście smugi nie było, a przynajmniej była na tyle krótka, że wyglądała jakby ciągnięta za 'obiektem', podzielona na wyraźne dwa pasy.
Również jarzył się czerwonym światłem, choć wnioskuję, że mogło to być odbicie zachodzącego słońca.
Poruszał się zdecydowanie bardzo szybko - od jego pojawienia się na horyzoncie do przelecenia ponad moją głową minęło kilka minut.

Podchodzę raczej sceptycznie do takich 'objawień', ale ponieważ wczoraj strasznie się tym zainteresowałam weszłam tu, aby sprawdzić czy ktoś widział coś podobnego - a tu proszę =>
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych