Skocz do zawartości

Zdjęcie

obiekt w krakowie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

elfy.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam all

Tydzien temu dokładnie we srode 21 wrzesnia około godz. 20:30 w okolicy mostu grunwaldzkiego w krakowie obserwowalismy z moją dziewczyną dziwny obiekt. Na początku myslelismy ze to balon ktory stacjonuje po tej stronie wisły. To było dosyc dziwne, wznosił sie jak balon, pionowo w gore, na pewnej wysokości przystaną i zaczą poruszac sie w naszym kierunku rwanym ruchem, nie wiem jak to opisac- wyglądało to jak 2 ruchy do przodu jeden w tył, i tak przez około 2-3 mmin. Jestem krotkowidzem i widziałem to jako swiatełko ktore zmienia kolory. Jednak moja dziewczyna stwierdziłą ze obiekt skłąda sie z 3 kul ułozonych pionowo ktore zmieniają kolory, cos jak barwy tęczy. Po kilkunastu minutach obiekt poprostu zaczął znikac. Mam nadzieje ze nie tylko my to widzielismy, apeluje do ludzików z krakowa o przypomnienie sobie środowego wieczoru :] pzdr.elf
  • 0

JachuPL.
  • Tematów: 7
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

czy mógłbyś naszkicować w paincie jak mniej więcej wyglądał obiekt wg ciebie? Troszkę niejasno piszesz ;)
  • 2

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

pewnie chiński lampion.
  • 0

JachuPL.
Reputacja

Napisano

pewnie chiński lampion.

Taaa, bo chińskimi lampionami "mjota jak szatan", dwa x przód, 1x tył, ta? :]
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie, oczywiście, na tamtej wysokości było całkowicie bezwietrznie. Taki lampion powinien lecieć pionowo do góry. Jasne.
  • 0

JachuPL.
Reputacja

Napisano

Nie, oczywiście, na tamtej wysokości było całkowicie bezwietrznie. Taki lampion powinien lecieć pionowo do góry. Jasne.

Wiatr chyba nie zmienia sobie tak nagle kierunków wiania, co? Jako sceptyk powinieneś uwzględnić prawa fizyczne ;)

Najlepiej poczekajmy aż wypowie się autor, wtedy sobie będziemy "believować" i "sceptyczyć" ;)
  • 0

elfy.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

o 20:30 było juz po zmroku, wyglądało to jak gwiazda, moze troche większe, zmieniało kolory, cos jak jasnożółty, głęboko fioletowy, czerwony, błekitny, cięzko okreslic jaka była odległosc od obieku, samolot i balon wykluczam, czesto obserwuje nad krk kołujące samoloty, jestem krotkowidzem dla mnie był to jeden punkt, dla mojej dziewczyny 3 pionowe, ptak czy owad zmieniało to kolory co około 2, 3 sek i nie wyglądało jak samolot. mogę naszkicowac to ale muszę zrobic zdjecie by naniesc to dokłądnie.

Użytkownik elfy edytował ten post 27.09.2011 - 21:05

• 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A nie był to przypadkiem samolot? W odpowiednich warunkach na przemian migające, kolorowe światła (jedno ma kolor coś pomiędzy zielonym a niebieskim a drugie różowym a pomarańczowym) mogą sprawiać wrażenie cofania się obiektu "o krok". Trzecim światłem byłby wówczas czasem włączany, jasny przedni reflektor (samoloty po jakimś czasie go gaszą, ciekawie to wygląda, cały samolot robi się niemal niewidoczny mimo, że uprzednio świecił jak latarnia). Efekt wznoszenia się a następnie lotu po prostej mógł również iluzją wynikającą z perspektywy (obiekt zbliżający się do nas z nad horyzontu wygląda do pewnego momentu jakby unosił się w górę).

Obserwuję coś podobnego codziennie około godziny 22:00 gdy to nad moim domem (miejscowość - Libiąż) przelatuje samolot startujący z Balic (Kraków!)lecący bodajże do Londynu. Wygląda to tak: Nad wschodnim horyzontem pojawia się jasne, białe światełko, zaczynam się zastanawiać. Przyglądam się obiektowi, światełko się powiększa zbliżając do mnie, dostrzegam różnokolorowe migotanie w obrębie światełka. Gdy samolot znajduje się mniej więcej na wysokości 45* nad wschodnim horyzontem (patrząc z mojego balkonu, a biorąc pod uwagę jego wysokość i widoczność może być nawet ze 30km na wschód od mojej miejscowości) jasne światełko przygasa, teraz wyraźniej mogę dostrzec że obiekt składa się z 3 światełek, 2 migających i jednego stałego szybko gasnącego pomiędzy nimi. Po chwili białe światełko nie jest już widoczne. 2 "migacze" przelatują nad moją głową i oddalają się stając się z każdą chwilą coraz mniej widoczne. Gdy samolot przestaje być widoczny (jeżeli się dobrze przyjrzę dostrzegę delikatne mruganie nisko nad południowo zachodnim horyzontem) pojawia się typowy dla samolotów dźwięk. Specyfika prędkości ponaddźwiękowej - dźwięk pojawia się gdy samolot już nie jest widoczny.
  • 0

Bajabongo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A może zwykły balon meteorologiczny ;)
  • 0

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z jakiej odległości to widziałeś? Nie był to czasem ten balon?
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ten balon stacjonuje 100 metrów od Mostu Grunwaldzkiego. Więc jest w tych okolicach kilkakrotnie większy od księżyca (oczywiście subiektywnie).

Gdzie dokładnie stałeś?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych