Skocz do zawartości

Zdjęcie

UFO w Mąkowarsku?

• Please log in to reply
25 replies to this topic

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To musiał zrobić pojazd wirowy z otworkami w środku - mówią mieszkańcy Mąkowarska, w pobliżu którego pojawiły się w czwartek na polu tajemnicze piktogramy.

O sprawie informuje "Gazeta Pomorska".

- O siódmej rano przybiegł do mnie listonosz mówiąc, że mam UFO na polu - śmieje się Wojciech Orliński. - W UFO nie wierzę, ale wątpię też, żeby zrobił to człowiek. Innego zdania jest Benedykt Najdowski z Mąkowarska: - W nocy słyszałem potworny hałas, taki warkot maszyny. Jestem pewien, że przyleciała "z góry" i z dużą mocą wykręciła te kręgi.

W czwartek od samego rana na pole pana Wojciecha zjeżdżali mieszkańcy z wszystkich okolicznych wsi. - Taką atrakcję mieliśmy ostatnio rok temu. Wtedy w Mąkowarsku też pojawiły się rysunki w zbożu - mówią. Niewielu z nich wierzy jednak, że tajemnicze wzory to dzieło stworzone przez przybyszów z obcej planety. - Sąsiedzi żartują nawet, że startując w wyborach na radnego powiatu zapewniłem sobie tym lepszą reklamę niż rozwieszaniem plakatów na słupach - mówi właściciel pola.

Do mąkowarskich piktogramów sceptycznie nastawieni są też badacze z internetowej telewizji "UFO TV". - Moim zdaniem to "fałszywka". Wyraźnie widać duże obruszenia ziemi, uszkodzone są też łodygi. Dalsze badania potwierdzą jednak, z czym mamy do czynienia - mówi Janusz Zagórski, koordynator akcji, stacjonujący na co dzień w Wylatowie.

Miłek Olejnik z niezależnej grupy badawczej IGR z Torunia uważa, że wzory w kształcie podkowy mogli zrobić tylko ludzie. - Zakradli się w nocy na pole i wyrzeźbili je zwykłą deską. To mogła być na przykład grupa studentów, którzy mają teraz dużo wolnego czasu. Nie wykluczam też prowokacji ze strony "brukowców". Pamiętam, że na Zachodzie pewna stacja telewizyjna wykonywała w zbożu portrety dziennikarzy, więc nawet tak skomplikowane wzory, jakie pojawiły się pod Mąkowarskiem, mógł zrobić człowiek.

Lucim, w którym mieszka Wojciech Orliński, może stać się tak samo popularny jak Wylatowo. Rolnik nie jest jednak z tego zadowolony. - Przez same piktogramy straty są niewielkie, zmarnowała się może tona zboża, za którą dostałbym około 380 złotych. Więcej szkód mogą jednak wyrządzić turyści, którzy pewnie przyjadą tu w weekend. Mam nadzieję, że badacze nie będą się buntowali, kiedy postanowię młócić zboże.

Dołączona grafika

http://fakty.interia...sku,770440,2943
  • 0

Pyziak.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No skoro uszkodzone są łodygi to pewnie zrobione przez człowieka. Przynajmniej tak mi się wydaje, z tego co czytałem o piktogramach. Ale skoro maja być dalsze badania to trzeba poczekać :P .
  • 0

Savalas.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

z tego co widać na tym zdjęciu musiał to zrobić człowiek albo niepełnosprawny ufok, nie zajmujmy się jakimiś kółeczkami krzywymi, to żenujące
  • 0

widmus.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

może UFO z tym robieniem znaków bez łamania łodygi ma dużo roboty i przyleciał jakiś leniwy i zrobił szybko ;p albo wykorzystywał stara technologie to robienia znaków o.O ;]
  • 0

Jocker.
  • Tematów: 9
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po tym zdjęciu to wydaje mi się ze to robił człowiek :D
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Coś biedne są te polskie piktogramy. Może brak nam artystów z prawdziwego zdarzenia?? :mrgreen:
O czymś to wszystko musi świadczyć...
  • 0

Cote-d'Or.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

na zdjęciu widać źdźbła, które są chaotycznie porozrzucane w autentycznych piktogramach to niemożliwe
  • 0

Savalas.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Coś biedne są te polskie piktogramy. Może brak nam artystów z prawdziwego zdarzenia?? :mrgreen:

poprostu jaki kraj taki oby..... znaczy piktogram :lol :
  • 0

PabloUA.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Coś biedne są te polskie piktogramy. Może brak nam artystów z prawdziwego zdarzenia??   :mrgreen:  

Świadczy to o tym że Polskie kręgi są albo prawdziwe, albo robione dla czystej głupoty z nudów przez miejscową młodzież, która liczy na to że ich wioska będzie sławna.

Kręgi w Anglii, które wielu zachwycają są w 95% zrobione przez cropmakerów na zamówienia stacji telewizyjnych, czy to dla własnej satysfakcji. Wielu tamtejszych CM przyznaje że jest to dla nich pewien rodzaj sztuki.
Pozdrawiam:)
  • 0

=BamBino=.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak dla mnie to kolejny pijany rolnik, który wyszedł w nocy z zamiarem koszenia trawy :mrgreen:
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kręgi w Anglii, które wielu zachwycają są w 95% zrobione przez cropmakerów

A to dobre :) Radze zapoznac sie z tematem, bo z tego co wiem to sami circlemakerzy prezentuja 95% kregow jako "niewytlumaczalne" chociazby na swoich stronach i nikt nie przyznaje sie do ich stworzenia
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja

Napisano

Moim zdaniem cała magia polega na tym żeby się nie przyznawać...
  • 0

Pylbas.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dla mnie na 1 rzut oka owe piktogramy zrobili ludzie wyglądają jakoś mało starannie...
  • 0

Ejael.
  • Tematów: 56
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nasi cropmakerzy dopiero zaczynają a dodatkowo w tym roku była susza i niszczenie upraw nie było dobrym pomysłem. W przyszłym roku możemy spodziewać się dobrych kręgów a może już w zimie jakieś śniegowe kręgi się pojawią.
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja

Napisano

[url="http://www.paranormalne...=3308"]http://www.paranormalne...=3308[/url] moze to ktos skomentuje ? :mrgreen: ufo ?

Upomnienie słowne na PW za offtopic - Edited by Pylbas

Użytkownik Ivellios vel Marek-Longer1988 edytował ten post 10.05.2007 - 10:09

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych