O sprawie informuje "Gazeta Pomorska".
- O siódmej rano przybiegł do mnie listonosz mówi±c, że mam UFO na polu - ¶mieje się Wojciech Orliński. - W UFO nie wierzę, ale w±tpię też, żeby zrobił to człowiek. Innego zdania jest Benedykt Najdowski z M±kowarska: - W nocy słyszałem potworny hałas, taki warkot maszyny. Jestem pewien, że przyleciała "z góry" i z duż± moc± wykręciła te kręgi.
W czwartek od samego rana na pole pana Wojciecha zjeżdżali mieszkańcy z wszystkich okolicznych wsi. - Tak± atrakcję mieli¶my ostatnio rok temu. Wtedy w M±kowarsku też pojawiły się rysunki w zbożu - mówi±. Niewielu z nich wierzy jednak, że tajemnicze wzory to dzieło stworzone przez przybyszów z obcej planety. - S±siedzi żartuj± nawet, że startuj±c w wyborach na radnego powiatu zapewniłem sobie tym lepsz± reklamę niż rozwieszaniem plakatów na słupach - mówi wła¶ciciel pola.
Do m±kowarskich piktogramów sceptycznie nastawieni s± też badacze z internetowej telewizji "UFO TV". - Moim zdaniem to "fałszywka". WyraĽnie widać duże obruszenia ziemi, uszkodzone s± też łodygi. Dalsze badania potwierdz± jednak, z czym mamy do czynienia - mówi Janusz Zagórski, koordynator akcji, stacjonuj±cy na co dzień w Wylatowie.
Miłek Olejnik z niezależnej grupy badawczej IGR z Torunia uważa, że wzory w kształcie podkowy mogli zrobić tylko ludzie. - Zakradli się w nocy na pole i wyrzeĽbili je zwykł± desk±. To mogła być na przykład grupa studentów, którzy maj± teraz dużo wolnego czasu. Nie wykluczam też prowokacji ze strony "brukowców". Pamiętam, że na Zachodzie pewna stacja telewizyjna wykonywała w zbożu portrety dziennikarzy, więc nawet tak skomplikowane wzory, jakie pojawiły się pod M±kowarskiem, mógł zrobić człowiek.
Lucim, w którym mieszka Wojciech Orliński, może stać się tak samo popularny jak Wylatowo. Rolnik nie jest jednak z tego zadowolony. - Przez same piktogramy straty s± niewielkie, zmarnowała się może tona zboża, za któr± dostałbym około 380 złotych. Więcej szkód mog± jednak wyrz±dzić tury¶ci, którzy pewnie przyjad± tu w weekend. Mam nadzieję, że badacze nie będ± się buntowali, kiedy postanowię młócić zboże.

http://fakty.interia...sku,770440,2943