Skocz do zawartości

Zdjęcie

Legalizacja marihuany

• Please log in to reply
19 replies to this topic

Ankieta: owinna być zalegalizCzy w Polsce powana marihuana (53 użytkowników oddało głos)

Czy w Polsce powinna być zalegalizowana marihuana

1. Głosowano Tak (palę trawkę/spróbowałem) (31 głosów [58.49%] - Zobacz)

Procent z głosów: 58.49%

2. Głosowano Tak ( nigdy nie paliłem) (11 głosów [20.75%] - Zobacz)

Procent z głosów: 20.75%

3. Nie (pale trawkę/spróbowałem) (3 głosów [5.66%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.66%

4. Nie (nigdy nie paliłem) (5 głosów [9.43%] - Zobacz)

Procent z głosów: 9.43%

5. Nie mam zdania (3 głosów [5.66%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.66%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Stilgar.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jako, że temat ostatnio oblegany o marihuanie mówi tylko o szkodliwości, chciałbym przeprowadzić małą ankiete.

Czy w Polsce powinna być zalegalizowana marihuana?

Nie lekkie narkotyki czy coś w tym stylu, chodzi tylko o marihuane.
W komentarzach proszę aby nie wypisywać szkodliwości/ nieszkodliwości trawki tylko dlaczego tak i dlaczego nie.
Tylko proszę o szczere klikanie w ankiete :mrgreen:

Jestem oczywiście za legalizacją. Z jednego konkretnego powodu którym jest KASA. Zyski ze sprzedaży marihuany lądowałyby w budżecie państwa co pozwoliłoby zmniejszyć dziurę budżetową. 1/5 przychodów państwa pochodzi obecnie ze sprzedaży alkoholu. Więc dobrze opodatkowana powinna być żyłą złota.

Użytkownik Musk edytował ten post 11.07.2011 - 19:24

• 1

Ellie.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak, ponieważ marihuana jest taką samą używką, jak każda inna np. alkohol. Zgadzam się z tym, że legalizacja pomogłaby w "zmniejszeniu dziury budżetowej", jednak sądzę, że powinna być dostępna -tak jak alkohol- wyłącznie dla osób powyżej 18 roku życia.
  • 0

#3 Gość_.وعي

Gość_.وعي.

Napisano

Zalegalizowana powinna zostać, bo ludzie mają do niej naturalne prawo. I nie powinna być opodatkowana, o nie nie nie, co to to nie. Co więcej każdy powinien mieć możliwość własnej uprawy i to nieograniczonej uprawy, nie żadne "1 krzaczek". Tyle.

Jestem oczywiście za legalizacją. Z jednego konkretnego powodu którym jest KASA.

W innym temacie napisałeś, że powinna być bardzo bardzo opodatkowana, co się kłóci trochę z ideą. To tak, jakby alkohol w kraju gdzie jest nielegalny zalegalizować, ale dowalić takie podatki, że nikogo nie byłby na to stać. Z marihuaną chcesz podobnie. Wtedy każdy by hodował na własny użytek, ale z tego oczywiście nie byłby kasy, więc hodowli innym ludziom byś zabronił, popierając dodatkowo niszczenie cudzego mienia i kradzież - wszak nie ma KASY z tego, można zniszczyć. Jasna cholera. Zioło powinno być totalnie uwolnione ze wszelkich podatków, kar itd. Tak jak majeranek nie jest opodatkowany, tak marihuana nie powinna być opodatkowana. Konopie to roślina jak każda inna, każdy powinien mieć prawo ją hodować, suszyć i palić - bez pozwoleń, podatków i innych pierdół. Jak ci brakuje kasy facet, to idź do uczciwej roboty darmozjadzie, bo chyba masz coś wspólnego z sejmem, albo masz w rodzinie darmozjada, który ci odpala działkę z grabieży wszystkich Polaków. Chcesz jeszcze więcej?

Niedługo przez takich jak ty powietrze będzie opodatkowane, bo to kurde zysk, ogromny zysk! można pomniejszyć dziurę budżetową!
Chcesz pomniejszyć dziurę budżetową, to się kurde nie zadłużaj na kolejne 3 miliardy. Przekaż to kumplom z sejmu.

Wara od cudzego życia, wara od cudzych pieniędzy.
  • 1

NO_NAME.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Powinny być legalne preparaty lecznicze na jej bazie oraz susz stosowany w konkretnych przypadkach do celów leczniczych. Czy powinna być dostępna jako używka? Tu się waham, lecz raczej skłaniam się na tak.
  • 0

Paweł.
  • Tematów: 22
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Narkotyki podobnie jak inne używki, nie powinny znajdować się w obrębie zainteresowania państwa. To prywatna sprawa każdego człowieka co chce ze sobą robić. Co do ich opodatkowania, jestem zdania, że każdy powinien mieć możliwość nieskrępowanej produkcji, a więc i nieodpłatnego używania. Nie istnieją żadne podstawy, aby państwo zdzierało z tego podatki tak wysokie jak w przypadku alkoholu czy papierosów.
  • 1

daxx.
  • Tematów: 116
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

1/5 przychodów państwa pochodzi obecnie ze sprzedaży alkoholu.

Podaj źródło, gdzie wyczytałeś, że 1/5 przychodów Państwa pochodzi ze sprzedaży alkoholu. Moim zdaniem to lwia cześć wpływów do budżetu pochodzi z podatków, min. VAT - w tej chwili prawie wszystko obłożone jest 23% podatkiem od wartości dodanej (VAT).

Zdecydowanie więcej przychodu masz chociażby z paliwa do samochodu (VAT+akcyza).
  • 0

Stilgar.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Podaj źródło, gdzie wyczytałeś, że 1/5 przychodów Państwa pochodzi ze sprzedaży alkoholu.

Tą informacje usłyszałem podczas jednego ze spotkań z politykami. Postaram się znaleźć jakieś źródło lub postaram się wyciągnąć wiecej bezpośrednio od mówcy. Ale już nie dzis :)

Chciałbym, żeby maryha była droga, tak jak drogie dobre wino na które można pozwolić sobie raz na jakiś czas. Jednym sobie za dużej krzywdy nie zrobisz, tak samo z maryhą, raz na jakiś czas a nie codziennie palić i palić i palić.

Użytkownik Musk edytował ten post 11.07.2011 - 21:08

• 1

kudlaty88.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Tak legalizacji,nie opodatkowaniu.
Zrobić tak żeby każdy mógł sobie uprawiać tyle ile chce jak miętę/rumianek czy tez inne zioła.
  • 1

Stilgar.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak, a potem będzie strach wyjść na ulice...
Dresik sobie krzaczek posadzi spali z koleżkami i wyjdzie na ulice. Mało wam pijaków na ulicach? Kto wie jak na nich reaguje ziółko i jak sie po tym zachowają.
  • 0

Eldim.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To alkohol pobudza, marihuana wręcz przeciwnie. Nie widziałem człowieka, który po marihuanie stałby się bardziej agresywny, niż ma to miejsce na trzeźwo, czy też po alkoholu. Choć z drugiej strony, jeśli ktoś wychodzi z założenia, że jeśli komuś mordy nie skapiszonuje, - dzień jest stracony, to i jaranie go nie uspokoi.

Użytkownik Eldim edytował ten post 11.07.2011 - 21:21

• 1

Nrrs.
  • Tematów: 2
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Marihuana w Polsce powinna być zdepenalizowana, według mnie wsadzać do więzienia za jointa na 3 lata to kpina jakaś. Kiedyś czytałem statystyki odnoszące się do morderstw i nie chcę naginać ale wg tamtych badań jakieś 80% zabójstw jest popełniana pod wpływem alkoholu. Marihuana powoduje depresje i choroby płuc. ale wszystko co spożywamy jest w jakiś sposób złe. Jeżeli rośliny mają być nie legalne to niech nasze państwo zacznie walczyć z bieluniem i grzybkami halucynogennymi bo to w naszym kraju rośnie, i są znacznie groźniejsze niż trawka, no i jeszcze można wprowadzić zakaz sprzedaży bananów bo dobrze przyrządzone działają psychodelicznie, pewnie jest więcej podobnych roślin które sobie rosną w najlepsze. Prawo powinno łagodniej podchodzić do marihuany, każde państwo idzie do przodu, więc w myśl rozwoju każdy powinien mieć wybór jeżeli chce sobie zapalić jointa, zresztą gdyby została w pełni zalegalizowana i opodatkowana ( np. do kupienia w aptekach ) to państwo by też trochę podreperowało budżet, ale oczywiście łatwiej prywatyzować majątek państwa, niż szukać innych rozwiązań.
  • 0

#12 Gość_.وعي

Gość_.وعي.

Napisano

Tak, a potem będzie strach wyjść na ulice...
Dresik sobie krzaczek posadzi spali z koleżkami i wyjdzie na ulice. Mało wam pijaków na ulicach? Kto wie jak na nich reaguje ziółko i jak sie po tym zachowają.

Tak, pewnie zaczną mnie gonić po trawce i jeszcze dogonią, ha, a nawet przegonią! Ech, człowieku. Zlituj się, wiadomo przecież, że przebiegliby z 3 metry i dali sobie spokój. :D Za dużo żeś się naoglądał telewizji i programów takich jak 997, wszędzie czyhają bandyci którzy chcą Cię zniszczyć, łooo.. straccccch, strachhh... czy nie to wykorzystuje się do kontrolowania innych? W soboty i niedziele - piekło, a w dni powszechne terroryzm i ... globalne ocieplenie? A, no i zła marihuana, bardzo zła. Bójmy się jej! Straaaaach. Wiesz. Ja od 6 lat chodzę sobie po nocach przynajmniej jeden raz w tygodniu w bardzo dużym mieście i jeszcze mi się nic nie stało w kraju, gdzie wypija się tyle alkoholu ile się wypija, i nigdy bym nie żałował tych wszystkich super nocy, gdybym pewnej oberwał. A jeśli bym spotkał na swojej drodze legalnie upalonych chłopaków czy dziewczyny, to myślę, że byłoby ciekawie bo pewnie by mnie poczęstowali i tyle by było z twoich czarnych myśli i strachu - byłoby wesoło... wracając do domu spotkałbym pewnie kolejnych i byłby jeszcze weselej. ;)

Twoje podejście to strach. I pytania "co będzie?!", "co będzie?!", "czy dzisiaj wrócę do domu?!", "a może to dzisiaj mnie dopadną?!". Rany. Zakazać wszystkiego, a już na pewno wychodzenia z domu po 23... bo może jeszcze kogoś ktoś zgwałci. Stttttttraaaaaachhhhhhh.
  • 1

Krakatau.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Moje zdanie jest w sumie podzielone. Zalegalizować? Czemu nie, mi to osobiście by nie przeszkadzało, ba, nawet mnie nie obchodzi co kto tam jara po cichu w domu. Ale właśnie- w domu, z dala od miejsc gdzie jest dużo osób. Nie lubię jak ktoś przy mnie pali, nie lubię jak ktoś pali idąc ulicą i mimo wszystko każe mi wdychać te swoje świństwa. De facto marihuane też by przecież palili na ulicy, więc jestem zarówno na tak jak i na nie.

'opodatkować to', jasne, opodatkujmy wszystkich i wszystko i cieszmy się, że przynajmniej dziura budżetowa się łata.
Cena takiego zioła byłaby wyższa niż jest teraz, do ceny oprócz kosztów produkcji byłaby wliczona akcyza i inne takie bzdety, więc sądzę, że ludzie w większości dalej by kupowali na czarno. Jak już to jestem za tym, żeby można sobie posadzić takie zielsko u siebie i to hodować na własną rękę.
  • 0

pytajnik.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wszystkie produkty pochodzenia roślinnego powinny być legalne wg mnie.
  • 0

Stilgar.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A, no i zła marihuana, bardzo zła.

Nigdzie nie napisalem, że marihuana jest zła, tylko szkodliwa a z tym się ze mną na pewno zgodzisz.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych