Ogolne pojecie egregora jest koniecznym wstepem do dalszych rozwazan. Skorzystam tutaj z tematu wczesniej zamieszczonego i jednoczenie bede co jakis czas odwolywac sie do postow tam zamieszczonych.
Ale tezEgregor to świadomość, aktywność zamieszkująca świat astralny. Jest tworem zbiorowym, owocem myśli i emocji osob. Jest myślokształtem, który zaczyna żyć własnym życiem, jeśli tchnąć w niego odpowiednią ilość energii. Jeśli utworzyły go pozytywne energie i emocje jest dobry, zapewnia wsparcie i pomoc. Mocy egregorów używali wyznawcy wicca. Podczas tajemnych rytuałów tworzyli egregory o określonych umiejętnościach, które pomagały im realizować cele.
I wreszcie to:" istnieja różne typy egregorow, i ze część z nich cechuje sie wlasciwosciami samodzielnego bytu, tj. niezależnego od naszych emocji, wyobrażeń itp. i w tej swojej części odbiega od "generujacych" je zbiorowosci ludzkich obrazow egregora. dzieje sie tak częściowo dlatego, ze współczesne egregory nosza w sobie "odbicia" starszych form egregorotworczych "
No wlasnie, ktos to poznal i wykorzystal swiadomie...Pytanie kto byl taki madry, czy cwany?Inaczej pasożyt energoinformacyjny, który może zacząć żyć swoim własnym "życiem" napędzany energią ludzkich emocji; najczęściej negatywnych. A potem większość zastanawia się dlaczego jest jak jest i nie ma się na to wpływu.
Jakoś mało kto się zastanawia, że 5 % populacji posiada władzę, majątek, zasoby należące również do pozostałych niczego nieświadomych 95 % ludzi, którzy "żyją" z przyzwyczajenia za kilka dolarów miesięcznie. Widocznie ktoś poznał - szerzej nieznany - sekret sterowania świadomością zbiorową. Tyle, że ten twór energetyczny może się usamodzielnić.
Zalozmy, ze to masoni. Wiedza stara jak swiat, ale nikomu nie przychodzi do glowy ja poznac, wolimy egzaltowac sie samym spiskiem, mozna i tak.
Tylko...
"Jesli egregor postara sie o miliony wyznawcow..." Zatrzymam sie tutaj, bo wedlug mnie, jest to niezmiernie wazne w dalszych rozwazaniach.Np. Hitler sam w pojedynkę mógłby co najwyżej oberwać rondlem po głowie i wojna z głowy, ale jeśli egregor postara się o miliony jego "wyznawców" to poprowadzi na wojnę miliony niczego nieświadomych ludzi, którzy są już emocjonalnie zaprogramowani. Po wojnie wszyscy się potem zastanawiają: po co w ogóle była i kto tak naprawdę do niej doprowadził. A ile negatywnej energii wojna wyprodukowała. Miodzio.
Jak egregor stara sie o wyznawcow? No chyba daje publicznie znac o spisku, dzieki czemu zdobywa wyznawcow. Jedni tworza egregora, inni wykorzystaja spisek dla wlasnych celow. Ale sa jeszcze przeciwnicy spisku, co z nimi? Egregor sie ich pozbywa? Pewnie tez, ale latwiej jest wykorzystac energie plynaca z ich emocji do wlasnego wzrostu.
Ale to oznacza...Ze wiara w spisek napedza energetycznie sily egregora z ktorym przeciwnicy spisku walcza!
To jak karmienie piersia demona, ktory nas zabija!
Przeciez to wlasnie wiara w niego daje mu sile i nie ma znaczenia, ze jestes przeciw spiskowi! Wierzysz i emocjonalnie dajesz mu zrec!
Co wiec nalezaloby robic?
Mysle sobie, ze najprosciej byloby ...przestac go karmic naszymi emocjami.
Tak wiec, moze maja racje sceptycy w tym temacie, przyjmujac pozycje niedowiarka, bo przynajmniej oni nie karmia bydlatka, tak jak cala reszta egzaltowanych glosicieli teorii spiskowych.
A moze dobrze jest tylko przyjac do wiadomosci, ze takowy spisek istnieje i na tym koniec? Jesli chcesz uwalniaj sie spod wplywow sam, a reszte pozoztaw wolnej woli innych.
Patriotyzm...wielkie slowo i do dzis kojarzy sie z wielka wartoscia moralna, ale czy napewno nia jest?
A moze to tylko czesc programu zniewalania? Pod pretekstem walki o wolnosc ojczyzny, nie widzimy wcale, ze tak naprawde o prawdziwa wolnosc nie walczymy, poniewaz nie widzimy, ze jestesmy nie-wolni.
Walczymy i oddajemy zycie za "kawalek podlogi", bo ktos nam przemyslnie ustawil slupki i stworzyl fajne boisko do gry...
Dlaczego? A po co masz myslec ze cala Ziemia jest do Twojej dyspozycji, kiedy kto inny ma na nia chrapke? Przeciez Tobie wystarcza kawalek podlogi...
A jesli sie kapniesz, to jeszcze pozostaje do dyspozycji "ja europejczyk", a moze "ja chrzescijanin", albo "ja Zyd", albo Ja "wyzwolony/oswiecony a Ty nie?
Tysiace mozliwosci...az strach sie bac. Ale po co sie bac? Jesli widzisz spisek to miej go na uwadze, a jesli nie to idz dalej i przede wszystkim czuj sie wolny, bo tylko wtedy nie bedziesz niczyim niewolnikiem
Jestes wolny i nikt Ci tego nie moze odebrac, jesli sam na to nie pozwalasz.
Spisek musi trwac, zeby egregor mogl trwac...
Kto go stworzyl?