Napisano 06.06.2011 - 04:25

Napisano 06.06.2011 - 16:38
Strach przed nowymi technologiami jest normalny. Strach przed nieznanym. GMO daje nam duże możliwości ograniczenia areału upraw, ograniczenia oprysków więc i ochrony środowiska.

Napisano 24.08.2011 - 10:22

Napisano 24.08.2011 - 15:21

Napisano 24.08.2011 - 16:49
 bawią mnie tytuły ( szef Polskiej Federacji Biotechnologii ) , lubi GMO to zapraszamy do stanów . Ekologiczna żywność jest droga (jak wspomina) więc można na niej zarobić eksportując ją do państw bogatej północy ( jak sam mówi ) . I co nam z żywnosci GMO , nie przekonuje mnie tlumaczenie że za kilka lat w Afryce i w Azji będzie dodatkowe 3 mld ludzi. Zastanówmy sie czy oni bedą chcieli kupic GMO czy je dostać . Ja stawiam na to 2 -gie . Więc po co nam GMO jak na tym nie zarobimy jako państwo . Rozumiem pana Profesora że zwiększyły by mu sie fundusze na rozwój jego dziedziny i badań więc tak zaciekle broni GMO . Twierdzi jeszcze że 90 % naukowców jest za GMO a zużycie chemii jest mniejsze niż przy naturalnej uprawie roślin . A tu mamy cytat w/w wywiadu perełka
 bawią mnie tytuły ( szef Polskiej Federacji Biotechnologii ) , lubi GMO to zapraszamy do stanów . Ekologiczna żywność jest droga (jak wspomina) więc można na niej zarobić eksportując ją do państw bogatej północy ( jak sam mówi ) . I co nam z żywnosci GMO , nie przekonuje mnie tlumaczenie że za kilka lat w Afryce i w Azji będzie dodatkowe 3 mld ludzi. Zastanówmy sie czy oni bedą chcieli kupic GMO czy je dostać . Ja stawiam na to 2 -gie . Więc po co nam GMO jak na tym nie zarobimy jako państwo . Rozumiem pana Profesora że zwiększyły by mu sie fundusze na rozwój jego dziedziny i badań więc tak zaciekle broni GMO . Twierdzi jeszcze że 90 % naukowców jest za GMO a zużycie chemii jest mniejsze niż przy naturalnej uprawie roślin . A tu mamy cytat w/w wywiadu perełka  :
: zapach ... są po prostu wyjątkowe . jedyne w swoim rodzaju i smakują jak ogórek i pomidor a nie jak woda .
 zapach ... są po prostu wyjątkowe . jedyne w swoim rodzaju i smakują jak ogórek i pomidor a nie jak woda . 

Napisano 24.08.2011 - 17:14
Prof. Tomasz Twardowski*:
A GMO szkodzi - to podstawowy zarzut wysuwany przez zielonych.
Ile w nim prawdy?
- Nic a nic. Proszę zwrócić uwagę, że jeżeli krem czy szczepionka mają w nazwie "DNA", to jest to synonim postępu i nowoczesności. Tymczasem w kontekście przemysłu rolno-spożywczego od razu jest mowa o żywności Frankensteina.
Więcej... http://wyborcza.pl/1...l#ixzz1VxoQMnBD
opowiadał prof. Tomasz Twardowski
Grupa Monsanto Polska
Tomasz Twardowski - Prezes Zarządu Polskiej Federacji Biotechnologii, realizującej strategie marketingowe Monsanto. Aktywnie wspiera w mediach działania Monsanto, promując produkty firmy oraz zachwalając GMO.

Użytkownik sechmet edytował ten post 24.08.2011 - 17:19
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych