Skocz do zawartości

Zdjęcie

LD a OOBE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

fioletowy.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z góry przepraszam za wydaje się idiotyczne pytanie. Być możę wielu z was to oburzy.

Ale ... tak się właśnie zastanawiam czym różni się LD od OOBE?

LD to świadome śnienie, natomiast OOBE to wyjście z poza ciała. Patrząc na to obiektywnie korzystniej jest zajmować się tylko OOBE, ponieważ można faktycznie z kimś rozmawiać chodzić sobie na żywo gdzie tylko się chce.

A LD to tylko przejmowanie kontroli nad snem. Więc chodzi tylko tutaj aby sobie pofantazjować w swoim śnie? :mrgreen: Np. przejechać się Ferrari? :P
  • 0

Krakatau.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Otóż to, w LD przejmujesz kontrole nad snem, możesz latać bądź robić to co chcesz. A w OOBE opuszczasz swoje ciało.
  • 0

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

OOBE to tak jakby wyższa szkoła jazdy niż LD. W świadomym śnie sam kreujesz rzeczywistość, a w OOBE możesz tylko po niej się poruszać. No i podobno da się przejść z LD w OOBE, chociaż (pomimo licznych prób) mi się jeszcze nie udało takie przejście.
  • 0

fioletowy.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dzięki :mrgreen:
  • 0

Nosferatoo.
  • Tematów: 40
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

...OOBE może okazać sie łatwiejsze do opanowania niż LD...wszystko zależy od ciebie...bo jeśli masz słabą pamięć do snów, potrwa to zanim cokolwiek świadomego zacznie sie w nich dziać, musisz je najpierw zacząć zapamiętywać, a to często nie przychodzi z dnia na dzień(cierpliwość jest cnotą)...a jeśli jesteś podatny na sugestie...poćwicz autohipnozę...opanuj wprowadzanie sie w głęboki trans...i wtedy wszystko może sie zdarzyć..:)..najważniejsze to uświadomienie sobie czym te doświadczenia są...OOBE to nie zabawa...absolutna powaga sytuacji...i sensowna mądrość...wymiar Astralny gdzie wszystko ma sens...gdzie jest nauka a nie ma pytań...Pozdrawiam...
  • 0

cichy45.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

LD zostało potwierdzone naukowo, OOBE jak do tej pory nie, więc ja uważam je za mało interesujące, niemożliwe do osiągnięcia wymysły pewnych osób. Koniec kropka. Jeśli nie ma twardych dowodów, dla mnie to nie istnieje. Nigdy mnie nie przekonywały jakieś gadanie 3 po 3 o astralu ludzi podatnych na autohipnozy czy łatwowiernych. Dlatego nie widzę jakiegokolwiek sensu w trenowaniu OOBE gdyż najprawdopodobniej nigdy go nie osiągniesz ;) .

Użytkownik cichy45 edytował ten post 13.08.2011 - 23:31

• -1

Nosferatoo.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

LD zostało potwierdzone naukowo, OOBE jak do tej pory nie, więc ja uważam je za mało interesujące, niemożliwe do osiągnięcia wymysły pewnych osób. Koniec kropka. Jeśli nie ma twardych dowodów, dla mnie to nie istnieje. Nigdy mnie nie przekonywały jakieś gadanie 3 po 3 o astralu ludzi podatnych na autohipnozy czy łatwowiernych. Dlatego nie widzę jakiegokolwiek sensu w trenowaniu OOBE gdyż najprawdopodobniej nigdy go nie osiągniesz ;) .

Bravo:)...setki tysięcy ludzi na całym świecie gada sobie 3 po 3 i ma wymysły?...Eksterioryzacja nie istnieje a między innymi Robert A Monroe, Darek Suiger, Bruce Moen, Carlos Castaneda i wielu innych pisało o swoich wymysłach i wymysłach innych ludzi(pisali również o LD)i nie tylko oni tutaj przytoczę całą masę ludzi,którzy doświadczyli projekcji astralnej...to że nie potrafisz czegoś pojąć...nie oznacza że to nie istnieje...i autohipnoza(hipnoza)BRAK SŁÓW...tutaj poleciałeś na całego,(medytacja, joga, praktyki relaksacyjne, wewnętrzna energia, ogólnie ezoteryka to pewnie też stek bzdur, więc po co tutaj jesteś?) ....tak naprawdę nie powinienem w ogolę komentować twojego postu ale nie dało rady sie powstrzymać.....napisałeś LD potwierdzone naukowo(to forum PARANORMALNE a nie naukowe Einsteinie)...kto był w świadomości tych ludzi którzy doświadczyli LD?..ty?..kto potwierdzi że naprawdę uświadomili sobie że śpią?..specjalna aparatura...oczywiście...która setki tysięcy razy stwierdzała zgon ludzi którzy potem sie naraz ocknęli w kostnicy...ja nie widzę jakiegokolwiek sensu czytać ochłapów pana ,,CICHY45,,który nazywa większość ludzi na tym Forum(i nie tylko) łatwowiernymi i kłamcami...jesteś ignorantem i wprowadzasz ludzi w błąd przez swoje ograniczenia...powtarzam jesteś na Forum PARANORMALNE i skoro niektóre tutaj rzeczy są dla ciebie mało interesujące..zostaw je, a nie krytykuj...
Chwała wszystkim tym którzy znają prawdę...
  • 2

asp.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Z góry przepraszam za wydaje się idiotyczne pytanie. Być możę wielu z was to oburzy.

LD to świadome śnienie, natomiast OOBE to wyjście z poza ciała. Patrząc na to obiektywnie korzystniej jest zajmować się tylko OOBE, ponieważ można faktycznie z kimś rozmawiać chodzić sobie na żywo gdzie tylko się chce.

A LD to tylko przejmowanie kontroli nad snem. Więc chodzi tylko tutaj aby sobie pofantazjować w swoim śnie? :mrgreen: Np. przejechać się Ferrari? :P

różnica jest taka, że LD istnieje, a OOBE nie :)

w 70 % przypadków OOBE to LD, w 30 % chora wyobraźnia

do pana powyżej: forum czy jest paranormalne czy antykomuchowe, a może ateistyczno-buddystyczne, nie obliguje do tego by nie mieć swojego zdania. Co więcej zdanie swoje mieć należy. Czy każdy post, trzeba zaczynać od słów: MOIM ZDANIEM, by ludzie na forach zrozumieli, że domyślnie tak zaczyna się na forum dyskusyjnym każdy post. Mogę nazwać każdą osobę na świecie, łącznie z prezydentem, papieżem i Bobem Marleyem kłamcą, kiedy mi się tylko podoba, przytoczyć, bądź nie, swoje argumenty, bo to jeszcze wmiare wolny świat, z wmiare wolną możliwością wypowiedzi.

Tak, dla mnie OOBE to fikcja, a większość ludzie piszący o nim to kłamcy, lub niedoinformowana dzieciarnia. TYLE. Mam prawo tak sądzić, mam prawo tak napisać, bo obrazą to jest wyzywanie od ku**w, a nie nazwanie kogoś kłamcą. Tyle

Użytkownik asp edytował ten post 14.08.2011 - 10:43

• 1

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

oczywiście, że OOBE istnieje - kwestia tylko czy jest to wejście głęboko w swój umysł, czy wyjście z ciała.
  • 1

Nosferatoo.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

różnica jest taka, że LD istnieje, a OOBE nie :)

w 70 % przypadków OOBE to LD, w 30 % chora wyobraźnia

do pana powyżej: forum czy jest paranormalne czy antykomuchowe, a może ateistyczno-buddystyczne, nie obliguje do tego by nie mieć swojego zdania. Co więcej zdanie swoje mieć należy. Czy każdy post, trzeba zaczynać od słów: MOIM ZDANIEM, by ludzie na forach zrozumieli, że domyślnie tak zaczyna się na forum dyskusyjnym każdy post. Mogę nazwać każdą osobę na świecie, łącznie z prezydentem, papieżem i Bobem Marleyem kłamcą, kiedy mi się tylko podoba, przytoczyć, bądź nie, swoje argumenty, bo to jeszcze wmiare wolny świat, z wmiare wolną możliwością wypowiedzi.

Tak, dla mnie OOBE to fikcja, a większość ludzie piszący o nim to kłamcy, lub niedoinformowana dzieciarnia. TYLE. Mam prawo tak sądzić, mam prawo tak napisać, bo obrazą to jest wyzywanie od ku**w, a nie nazwanie kogoś kłamcą. Tyle

ojejku jejku...:)...po pierwsze ,,w miarę ,, piszemy osobno:)...niedoinformowany dzieciaku!...odnosimy się do tematu,, LD a OOBE,, a nie ,,krytykuj OOBE bo jest za trudne do zaakceptowania,,...nazywaj sobie kogo chcesz i jak chcesz u siebie w domu!...dla mnie ,,Kłamca,, to jak najbardziej określenie obraźliwe i poniżające..(z jakiej ty jesteś planety?)..każdy człowiek ma inną wrażliwość i to powinieneś uszanować...i ponawiam ...to forum PARANORMALNE ta tematyka nas interesuje...forum dla ludzi z otwartym umysłem...a nie ograniczonym...i lata temu w szkolnej ławce kiedy ktoś się kłócił..żeby w dziecinny sposób podkreślić co wcześniej powiedział kończył zdanie..TYLE...:)...Pozdrawiam cały wszechświat:)
  • 0

cichy45.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nosferatoo, widzę że jakoś desperacko bronisz swojego OOBE. To że portal istnieje pod nazwą Paranormalne nie znaczy że muszą tutaj być sami fanatycy religijni, teorii spiskowych etc. Skoro Ci to przeszkadza to złóż petycję do administratora o usunięcie takich działów jak "Nauka, Technika i Odkrycia", "Zdrowie i Medycyna", "Bieżące Wydarzenia" itd. Szczypta sceptycyzmu nikomu nie zaszkodziła.

który nazywa większość ludzi na tym Forum(i nie tylko) łatwowiernymi i kłamcami...jesteś ignorantem i wprowadzasz ludzi w błąd przez swoje ograniczenia

Przepraszam bardzo, nie napisałem że pan XYZ to łatwowierny fanatyk, jeśli sam siebie zaszufladkowałeś do tej kategorii ludzi no to cóż, po prostu mi przykro.

Nie nazwałem też nikogo kłamcą.

(...) dla mnie to nie istnieje. Nigdy mnie nie (...)

Pisałem w swoim imieniu, nic nikomu nie narzucam ani nie zakazuję, przedstawiłem jedynie mój pogląd ;) I wyzywanie mnie od razu od ignoranta czy człowieka ograniczonego świadczy jedynie o poziomie twojej kultury. Gdybyś miał twarde dowody podesłał być jakieś prace naukowe lub przedstawił inne źródła godne zaufanie a nie mówił o setkach ludzi na świecie których zeznań nikt nie jest w stanie zweryfikować.
  • -1

Skyline.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja sie spytam tak. OOBE nie zostało potwierdzone naukowo, a czy zostało obalone? Póki to zjawisko nie zostanie potwierdzone w 100% lub obalone w 100% jest sens próbować tego dokonać. Sam tego nie próbuje, dąże do osiągnięcia LD, tylko mówie. Nigdzie nie jest napisane że OOBE faktycznie istenieje, ale też nie jest napisane że nie istnieje (jeśli jest prosze o źródło). Bez powodu wątki o OOBE nie są przyklejone na tym forum.
  • 1

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

nie ma dowodów, że jest to wyjście z ciała - ale na samo oobe raczej są. Przecież były prowadzone już badania nad ludźmi, którzy wchodzili w stan oobe i badano ich mózgi - na jakich falach funkcjonuje i wyszło, że na tych samych co głęboka medytacja. Poza tym trudno oczekiwać naukowych dowodów na to, że świadomość oddziela się od ciała - bo to by było jedno znaczne z tym, że świadomość a nasze ciało to są dwie osobne rzeczy.. po prostu nie można mieć na to naukowych dowodów jak na dzień dzisiejszy - chociaż moim zdaniem oobe jest tak na prawdę podróżą po swoim umyśle, a astral również tkwi w naszych głowach. Jedynie co mnie zawsze zastanawiało, to widok w 360 stopniach... ciężki temat. Jeden z tych, o których można gadać i gadać a i tak nic nowego się nie wymyśli.. :P
  • 1

cichy45.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Skyline Zgadzam się z tobą. Pisałem że nie wieżę bo brak dowodów, jednak całkowicie nie przekreślam. Niech pojawią się chociaż minimalne, wiarygodne powody abym mógł stwierdzić że OOBE jest możliwe, wtedy przeniosę je do kategorii "Prawdopodobne". Nie mam zamiaru ślepo tkwić w błędnym przekonaniu (jeśli moje przekonanie będzie mogło być uznane za błędne z upływem czasu i odkryć naukowych), tak jak bym teraz, w XXI wieku twierdził że ziemia jest płaska.

@Ronaldo Z biegiem czasu będziemy mogli mierzyć/badać/rejestrować coraz więcej rzeczy. Teraz jest niemożliwe zarejestrowanie "duszy" lub ciała astralnego jeśli takowe istnieje. Jednak nie można twierdzić ze w przyszłości to też nie będzie możliwe. Wszystko rozbija się o kwestie poznania i środki temu służące jakie są aktualnie na wyposażeniu nauki.

Użytkownik cichy45 edytował ten post 14.08.2011 - 12:38

• 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

cichy45

zamiast czekać aż ktoś coś udowodni może lepiej samemu podjąć wysiłek i poeksperymentować ?
Można oczywiście całą swoją energię skupić na atakowanie tego czego się nie zgłębiło czy zrozumiało.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych