Ooo tak, Lśnienie to naprawdę jeden z arcygenialnych horrorów bardzo ładnie wkomponowujących się w pojęcie klasyku.
Tak się składa, że na egzaminie ustnym z polskiego miałam temat o cechach gatunkowych horroru i książkę Stephena Kinga "Lśnienie" która została właśnie zekranizowana

była w moim repertuarze utworów do zaprezentowania
Tak czy siak, nie wiem, czy wiesz, ale Stephen King znienawidził Kubricka za jego zbyt daleko idącą interpretację jego dzieła, gdzie kompletnie zmienił spojrzenie na tą historię. Krytycy również uwiesili na nim psy, a swego czasu (czyli kiedy "Lśnienie" grano jeszcze w kinie jako świeży produkt kinematografii) film nominowany był nawet do Złotej Maliny (Bogu dzięki tylko na nominacji się skończyło), a teraz...? Wielkie dzieło przekraczające jakiekolwiek wyobrażenia o tym, jak realistycznie można przedstawić coś na pozór nierealnego.
Na jedno z pytań mogę Ci jednak od razu odpowiedzieć- jeśli chodzi o zdjęcie: jest na nim Jack, gdyż jakby umierając jego dusza w pewnym sensie przeniosła się do tamtych czasów i została w Golden Room (wraz z gośćmi). Jego dusza utkwiła w tym jednym, fatalnym dniu tragedii i jakby została tam zapętlona.
Jeśli chodzi o Twoje pytania to myślę, że ta strona powinna trochę rozwiać wątpliwości
http://www.film.org....e/lsnienie.html
Enjoy!
Użytkownik Nicole-collie edytował ten post 23.04.2011 - 12:26