Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomnik świateł

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: ... (38 użytkowników oddało głos)

Czy podoba Ci się projekt pomnika świateł?

1. Głosowano Tak (16 głosów [39.02%])

Procent z głosów: 39.02%

2. Głosowano Nie (21 głosów [51.22%])

Procent z głosów: 51.22%

3. Nie mam zdania (4 głosów [9.76%])

Procent z głosów: 9.76%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

96 nieregularnie rozmieszczonych reflektorów zainstalowanych w chodniku – taką koncepcję pomnika ofiar katastrofy smoleńskiej przed Pałacem Prezydenckim proponuje architekt Paweł Szychalski.

Dołączona grafika
Pomnik światła będzie łączyć tradycję czczenia pamięci zmarłych z najnowszymi technologiami. Koncepcja pomnika światła zakłada umieszczenie w płycie chodnika i zapalenie dziewięćdziesięciu sześciu reflektorów, które w nocy mogą tworzyć snopy światła wysokości ok. 4m.

Dołączona grafika
Pomnik światła w interakcji z przechodniami na Krakowskim przedmieściu (symulacja). Fot. Iwona Gromow.

Dołączona grafika

Ryngraf pary prezydenckiej. Wielkość całkowita ryngrafu 50,38 x 57,8 cm szerokości (średnica reflektora 18 cm)

Dołączona grafika
Ryngraf Justyny Moniuszko. Wielkość całkowita ryngrafu 39,6 x 20,6 cm szerokości (średnica reflektora 18 cm)

źródło

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 12.04.2011 - 13:00

• 0

crc.
  • Tematów: 34
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ciekawy pomysł, tylko po cholerę to, miejsce zmarłych jest w na cmentarzu.
  • 2

#3 Gość_Horror

Gość_Horror.
  • Tematów: 0

Napisano

Nic z tego. Zaraz będzie kontra, że nikt po Lechu nie będzie chodził. Same lampki, bez tabliczek i jedna o średnicy wszystkich 95. A na ścianie legenda, żeby było jasne :P .

Wczoraj o tym słyszałem w radio. Już są zapowiedzi, że nawet gdyby, to i tak coś trzeba wybudować, bo jak to same światełka...

Użytkownik Horror edytował ten post 12.04.2011 - 13:24

• 1

ultimate.

Animam debeo !

• Tematów: 46
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Witam,

w ankiecie powinna być jeszcze opcja "tak ale nie w tym miejscu"

Zdaję sobie sprawę z ogromu tragedii, ale akurat to miejsce nie należało tylko do jednej osoby jak nie którym się wydaje.
Moim skromnym zdaniem, jest to próba tworzenia symbolu o wadze historycznej na siłę.
  • 1

Ells.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Koncepcja bardzo ciekawa, nie inwazyjna ale....dlaczego pod Pałacem?? Dali by spokój już Pałacowi Prezydenckiemu. Po drugie, mogliby się zdecydować, oglądałem prezentację projektu, oprócz tego będą chcieli jeszcze normalny pomnik. No ile można?

Użytkownik Ells edytował ten post 12.04.2011 - 13:59

• 0

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Ten demot w pełni oddaje "sens" (a raczej bezsens) tego całego "pałacowego" zamieszania:

Dołączona grafika
  • 7

slawek13.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nawet niezłe , raczej nikomu nie przeszkadza a ładnie wygląda.
Szczególnie w nocy.
  • 0

defensis.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bardzo ładny, popieram i nawet bym wrzucił tą złotówkę na jego budowę ale czemu, do cholery, przed Pałacem Prezydenckim ?!
  • 0

slawek13.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bardzo ładny, popieram i nawet bym wrzucił tą złotówkę na jego budowę ale czemu, do cholery, przed Pałacem Prezydenckim ?!

No jak to czemu. Żeby PIS i obrońcy krzyża mieli zatkane gęby.
  • 0

Ells.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Albo żeby pokazać Komorowskiemu, że Pałać należy się Kaczyńskiemu, czy to jednemu czy drugiemu. O "zatkanie gęb" raczej nie chodzi bo zamieszana w to jest Marta Kaczyńska, poza tym jak już wcześniej było powiedziane "Pomnik Świateł" nie wystarcza, będą chcieli jeszcze jeden pomnik, tradycyjny.
  • 0

Bliss.
  • Tematów: 35
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

tradycyjny pomnik też będzie mało. Obelisk! co najmniej!oczywiście większy niż Pałac Kultury żeby komusza budowla schowała się ze wstydu. Jak powiedział jeden dziennikarz zmienić nazwę Warszawy - na Lechogród!. A Krakow może na Mariapolis?
W Sopocie w domu pp muzeum obowiązkowo. Wykupić okoliczne posesje żeby otoczenie było godne bo może komuś przyjść do głowy suszyć majtki w ogrodzie!
Pomnik w Częstochowie żeby pielgrzymi mieli większą jeszcze motywację.
Dziatki szkolne zamiast do Grunwaldu czy Malborka obwozić obowiązkowo po wszystkich miejscach hołdu.

a tak na serio - polecam film dok ,,Defilada" ....
  • 1

Monolith.

ótta

• Tematów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie ma odpowiedzi "DAJCIE, KURDE SPOKÓJ" ? :)
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A potem jak wstawią te światełka, to Jarek będzie miał pretensje, że ludzie deptają te "świeczki".
  • 0

#14 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.
  • Tematów: 0

Napisano

Sam pomysł pomnika mi się podoba, w końcu coś innego, pomijając oczywiście fakt, że kamienne pomniki mogą być odkopywane przez przyszłe cywilizacje, a ten niestety nie poświeci dłużej niż będziemy w stanie wytwarzać elektryczność.
No, ale podoba mi się tylko pomysł- nie podoba mi się to z jakiej okazji jest wystawiany, gdzie i to, że budowa pochłonie pieniądze obywateli a cel jest w ogóle nieszczytny. Jestem zdania, że wystarczyłaby skromniejsza wspólna mogiła na cmentarzu. W konsekwencji- "nie" w ankiecie
  • 2

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Podoba mi się ten pomysł - w każdym razie lepsze to, niż stawianie przed pałacem krzyża. Przynajmniej ładnie to wygląda (jakby tam stały duuuchy :lol ) i na pierwszy rzut oka nie przedstawia jakiejś konkretnej ideologii. Na dobrą sprawę to tylko takie efektowne oświetlenie uliczne. W Krakowie przy dworcu jest coś podobnego choć oczywiście - o ile mi wiadomo - jest to tylko nic nie znacząca dekoracja.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych