Skocz do zawartości

Zdjęcie

Man Gets lost in the Catacombs of Paris

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

Asmodean.
  • Tematów: 18
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Na początek przybliżę Wam co nie co o Paryskich Katakumbach:

autor:DarkVind
dodano:2009-08-04 05:20:52

Większość z nas spacerując codziennie ulicami swojego mista nie zdaje sobie sprawy, że pod naszymi stopami poza kilometrami kabli telefonicznych, światłowodów, rur doprowadzających wodę do naszych mieszkań i innych wszelkiego rodzaju urządzeń znajdują się także długie korytarze, puste sale, schody i studnie. Niewielu z nas w zamęcie codziennego życia zastanawia się co było w tym miejscu kiedyś, co działo się tutaj kilkadziesiąt czy kilkaset lat temu. Są w Polsce miasta pod którymi rozciąga się mityczna lub jak najbardziej prawdziwa siatka kanałów. Większość miast posiada jedynie typowe kanały służące do odprowadzania wody deszczowej czy tez nieczystości z ulic. Są jednak miasta w których podziemne kanały były czymś więcej. Najbardziej znanym jest chyba Paryż. Katakumby pod Paryżem sięgają historią aż cesarstwa rzymskiego i kamieniołomów z tego okresu. Rozciągają się na obszarze około 770 hektarów, zaczynają się mniej więcej na głębokości 20 metrów, znacznie poniżej linii metra i kanalizacji. Katakumby powstały początkowo jako wyrobiska w działających na tym terenie kopalniach. Wydobyty wapień posłużył między innymi do budowy katedr Nôtre Dame i Chatres. Pod koniec XVII wieku, podczas panującej w mieście epidemii służyły jako miejsce usuwania zwłok, których nie chowano na cmentarzu aby uniknąć rozprzestrzeniania się choroby.

Źródło - Klik

Film dokumentalny ukazuje amatorskie nagranie człowieka który zaginą w niewyjaśnionych okolicznościach w katakumbach, na filmie widać fragmenty jego nagrań, tak jak by uciekł przed czymś.

http://www.youtube.com/watch?v=yxJkMlqYrys

http://www.youtube.com/watch?v=Hi5iKa3DFnM&feature=related

Miło by było jak ktoś mógł by zrobić jakieś tłumaczenie do tego, mój ang raczej sie do tego nie nadaje :D
  • 8

Ells.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bardzo fajny materiał, katakumby pod Paryżem to naprawdę ciekawe miejsce. Jednak w tym filmiku jest jedna rzecz, która mi nie gra. Człowiek, który zaginął opuścił kamerę i uciekł, działo się to bardzo głęboko w tych tunelach. Mało kto tam dochodzi. Rodzi się pytanie "Kto do znalazł tę kamerę?" Film ani słowem o tym nie wspomina. Na pewno nie był to przewodniczący ekipy poszukiwawczej, inicjator tego wydarzenia.

Fabuła trochę blairwitchowa. Założenie jest, że człowiek przed czymś uciekał. Jeżeli film jest autentyczny i rzeczywiście odnaleziony w katakumbach, to różne mogą być powody takiej bieganiny. Mógł zorientować się, że zostało mu nie wiele baterii i postanowił przyspieszyć wydostanie się, mogło coś mu się przewidzieć lub przesłyszeć (co w takim miejscu chyba nie jest dziwne). Dziwi mnie też fakt, że zaginiony wybrał się sam, tak daleko w głąb labiryntu.

Pachnie to trochę naciąganą historią, ale jeżeli nie jest, to jestem ciekawy losu zaginionego.
  • 0

Tromasz.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Oglądałem kiedyś horror pt. "Katakumby", kiepski, ale to wlasnie film o tych kanałach, oczywiście dorysowana historia żeby film był ciekawy, nie mniej jednak historia samych kanałów jest bardzo interesująca.

Nasuneło mi się takie samo pytanie jak poprzednikowi, może ktoś będzie wiedział?

Użytkownik Tromasz edytował ten post 12.04.2011 - 17:01

• 0

Ells.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Również oglądałem ten film ;) Film jak film, ale końcówka powalająca :D
  • 0

Asmodean.
  • Tematów: 18
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Kiedyś sporo czytałem o katakumbach Paryskich, i z tego co się można domyślić i wysnuć ludzie robią sobie jak by takie ekspedycje po tych katakumbach, z różnych pobudek, zakładam że młodzież z czystej ciekawości i żeby zmierzyć się ze strachem, sporo turystów itp szczególnie że te katakumby mają tam sporo wejść i podobnież jeszcze duża ich cześć może być nadal nie zbadana.

Co do tego że wyrzucił tą kamerę, nie do końca był bym pewien czy tak to wyglądało, równie dobrze coś mogło go tam zaatakować przynajmniej ja to tak odebrałem.

Klimat też mi sie bardzo skojarzył z Blairy witch Project szczególnie gdy były pokazane te malowidła na ścianach, odrazu odczułem takie cholerne deja vu 8)
  • 0

Ells.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Końcówka też jest dość podobna. Z tym atakiem to nie byłbym taki pewny, przecież było widać jak ucieka, jego stopy, a za nim nic nie podążało. Chociaż może wtedy przestało podążać ;)
  • 0

Witchfinder General.
  • Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Skoro te katakumby są tak głębokie to czy wie, czy nie natknął się tam na kogoś innego - żywego. Ktoś mógł spędzić tam wiele dni, tygodni lub nawet lat zakładając że w jakiś sposób zdobywał pożywienie. Mógł trafić tam na jakiegoś ledwo żywego człowieka, który w takich okolicznościach mógł go panicznie wystraszyć. Wkraczając bardziej w sferę fantastyki - może natknął się na jakiegoś kryjącego się tam przez wiele lat hitlerowca?
  • 0

Ells.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Była tu kiedyś na paranormalne.pl historia, o ile mnie pamięć nie myli o jakimś bunkrze, który został zbombardowany. Odcięło to drogę ucieczki przebywającym tam ludziom i po wielu latach dokopano się tam do ledwo żywego człowieka. Może tu analogicznie poszukiwacz odkrył jakąś kryptę? :)
Chociaż wydaje mi się, że tamta historia była naciągana ;)
  • 0

Witchfinder General.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak była, pamiętam ją i też mi się skojarzyło jak o tym napisałem, raczej nigdy nie dowiemy się co go tak wystraszyło. Zastanawia mnie tylko dlaczego wyrzucił kamerę? Mógł ją przecież po prostu wziąć ze sobą dalej, dziwna sprawa.
  • 0

Ells.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może mu wypadła i nie miał czasu i nerwów żeby po nią wrócić. Chciałbym jeszcze co do tego filmu zwrócić uwagę na mistrzowski głos grozy narratorski.
  • 0

Witchfinder General.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak :D Ten głos jest straszniejszy niż cały film, ale w pewien sposób zarazem komiczny ;p

Użytkownik Norlin edytował ten post 13.04.2011 - 09:25

• 0

Akinci.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Ells

Pamietasz moze tytuł tej historii? Z checia bym przeczytał.
  • 0

Ells.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie pamiętałem, ale chwilę poszukałem i proszę bardzo http://www.paranorma...__1#entry369415 :)
  • 1

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Norlin, wyobraź sobie tam siebie. Ciasno, ciemno, Ty sam setki metrów pod ziemią między kośćmi martwych ludzi, rysunkami na ścianie i w otoczeniu "bramy do piekła". Panika Cię ogarnia, każdy kolejny szmer kojarzy się z tym, że ktoś Cię obserwuje. Więc przyspieszasz. Idziesz szybciej, coraz szybciej, zaczynasz biec. Kamera nie jest ważna. Nic nie jest ważne. Najważniejsze zaczyna być życie. Instynkt przetrwania jest tak silny, że nie potrafimy sobie tego wyobrazić. Upuszczasz kamerę. Strach nie pozwala Ci się zatrzymać, żeby ją zabrać. Uciekasz dalej. Jestem pewien na 90%, że kamerzysta, który uciekał (zakładając, że to nie było ustawione) i który się naprawdę czegoś bał nawet nie myślał gdzie biegnie. Byle przed siebie, prawo, lewo, nie ma znaczenia. Po prostu biec.

• 3

Witchfinder General.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Fisher, wziąłem pod uwagę i taką możliwość oczywiście ;) I szczerze mówiąc wydaje mi się to najbardziej prawdopodobna opcja jednak. Współczuję temu człowiekowi, cokolwiek się z nim stało, choć przyznać trzeba, że nie wykazał się specjalną przenikliwością zapuszczając się tak głęboko samemu.

Użytkownik Norlin edytował ten post 12.04.2011 - 20:53

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych