Skocz do zawarto¶ci

Zdjęcie

Nostradamus a III Wojna Światowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedĽ
1341 odpowiedzi w tym temacie

#391 Go¶ć_kaerc

Go¶ć_kaerc.
  • Tematów: 0

Napisano

HEJ WSZYSCY!!!! ADMINI MODERATORZY ZASŁUŻENI ZAINTERESOWANI

Proszę Pana (ciekawy) Persage oznacza tłumaczenie jakiego¶ tekstu lub strony-pochodzi ze słownictwa staro-greckiego i zostało przyjęte w krajach anglosaskich.
Słowem tym okre¶la się na ogół własne lub innych badaczy tłumaczenia tekstów(jeszcze nie uznane przez ogół zainteresowanych znaj±cych odpowiednie języki)
Jeżeli nie piszę centuria nr taki a taki-czterowiersz taki a taki -tylko podaję nr-y Persage to maj± one znaczenie takie ,że pierwsza liczba rzymska oznacza faktycznie(dla informacji ogółu)centurię,druga liczba arabska konkretny czterowiersz lub sze¶ciowiersz bo takie Nostradamus też pisał w centuriach,o których ja jeszcze tu w internecie nie wspominałem i nie przytaczałem lub sam nie tłumaczyłem. a liczba po przecinku oznacza znan± liczbę tłumaczeń.

MOŻEBY WYSŁAĆ MAIL Z ZAPYTANIEM DO "ANGLOSASKIEGO EKSPERTA" z pytaniem o "persage"

Nie wiem tylko za bardzo do kogo może do museum of london.... normalnie wystosować zapytanie o terminologię potrzebn± do pracy magisterskiej

ja tego nie ogarnę bo nie znam na tylę angielskiego :(

natomisat dosyć dobrze znam geografię Polski więc

A oto mój tekst napisany mniej więcej metod± Nostradamusa:-

40,100 i 80
Kolej jest różna
Mo(..)e to...
Nie zawsze mi się podoba
Mieszkam ... w pobliżu miasto jest stare też nowe,duże
Rzeka, jezioro ,dojazd,-dobre
Lubię pola, pokój
Mam fajny zamek
Ale nie tylko ...takie rzeczy
Pierwsze okre¶la odległo¶ć
Północ Wielki znany las.... w krainie
S- zawsze lubiłem tę literę
Mam też ....komórki , jeden pojazd- choć dwa
Aha!mam też w ...owoce słodkie też-cierpkie -niby drzewa
lubię bo s± z pestkami-to ważne
Jeden duży,drugi mały
Aha słucham dobrej muzyki
.......tak± lubię
W użyciu różne płyty
No i mam aparaty
Sa interesuj±ce, bo dużo mog±
Jestem z rodzin±
2,,4,3,2
Z takich osób się składa
W ogóle jes wszędzie blisko
A zarazem daleko-to zależy.

postaram się to rozpracować

BORY TUCHOLSKIE TYLE CO MI SIĘ RZUCA NA TEN MOMENT...lubi słuchać muzyki na kompie i wierzy w jego możłiwo¶ci
  • 0

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie wiem, czy pisałby takie co¶ dla "sławy". Bo jak± sławę uzyskał poprzez spędzenie kilkuset godzin nad wymy¶laniem własnego "dzieła"? Tak±, że temat przeczytało z parę tysięcy osób? To przecież nic. Praktycznie zero korzy¶ci przy monstrualnym nakładzie pracy.

A je¶li chodzi o wydanie ksi±żki - na moje oko wielu by wydało tak± ksi±żkę. 2012 się zbliża, katastrofy i wojny to temat jak zawsze no¶ny, a do tego III Wojna ¦wiatowa - spokojnie sprzedałoby się kilkana¶cie tysięcy sztuk, jak nie więcej.

Zreszt± nie wiem czemu, ale mam takie odczucia, że Arteuza zawiesił wydawanie swojej ksi±żki albo tymczasowo (choroba), albo permanentnie (¶mierć). Jak sam pisał chorował, był człowiekiem w podeszłym wieku, a ksi±żkę miał wydać na pocz±tku tego roku (albo na koniec poprzedniego). A zbliża się już końcówka 2011 roku, a tu o ksi±żce "ani widu ani słychu". A Centurion na pewno by chciał, by dzieło jego życia zostało pokazane innym (no i pozostawił by po sobie co¶, co zostanie dla przyszłych pokoleń).

Podsumowuj±c - czytaj±c jego posty (ich styl), bardziej skłaniam się by mu wierzyć niż nie wierzyć. Jak jest naprawdę, wie chyba tylko on sam.
  • 0

gogalq.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Widzę, że temat upadł a ja dzi¶ gdzie¶ czytałem ciekaw± wypowiedĽ Jackowskiego o upadku UE oraz ogromnym zamachu terrorystycznym na przełomie paĽ-lis. Może to wła¶nie ten "wyczekiwany" wybuch bomby atomowej? ;)
Przy okazji, mój pierwszy post, witam :)
  • 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja my¶lę, że ten zamach/wybuch może być ewentualnie spowodowany przyjęciem lub nie przyjęciem Palestyny do ONZ. Prezydent Autonomii Palestyńskiej ma się ubiegać o przyjęcie do ONZ już w tym tygodniu.

Palestyńczycy wyst±pi± 23 wrze¶nia na forum Rady Bezpieczeństwa o pełne członkostwo w ONZ - poinformował w czwartek minister spraw zagranicznych Autonomii Palestyńskiej Rijad al-Malki.

Ľr.
Izraelowi to się zdecydowanie nie podoba.
Je¶li co¶ ma się stać, to my¶lę, że stanie się to w zwi±zku z tym wydarzeniem.
Poczekamy jeszcze kilka dni i się przekonamy czy Centurion się nie mylił.
  • 1

kamilus.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dołóżmy do tego zaognienie konfliktu izraelsko - tureckiego w ostatnim czasie. Jakby nie patrzeć, tamten region na dzień dzisiejszy jest najmniej "stabilny".
  • 0

Raginis.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam wszystkich !

Ten temat to dla mnie zagadka. Co prawda na początku bardzo się zainteresowałem, przeczytałem większość tekstu, ale jeśli rzeczywiście nie są to teksty Nostradamusa, to - pytanie - czy autor chciał nas oszukać ? Mógłby ktoś mi powiedzieć, czy większość tekstów jest zmieniona ( a przynajmniej te ważne), czy niewielka część, nieistotna ?

I jeśli nas oszukał - jak pewnie się stało - to po co ? Naprawdę, nie widzę ani jednego powodu stracenia takiej ilości czasu na zwykły żart. Za to, jeśli przepowiednia się zacznie wypełniać - będę miał chyba jeszcze większą zagadkę ..

Użytkownik Raginis edytował ten post 20.09.2011 - 14:12

• 0

kamilus.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak naprawdę to nie wiemy, czy teksty, które "przekładał" Arteuza s± oryginalnymi tekstami Nostradamusa. A dlaczego? Ponieważ przez te kilkaset lat oryginały zd±żyły zanikn±ć, zniszczyć się etc. i teraz mamy tylko "przekłady przekładów".

A co do intencji autora - tutaj, tak jak Ty, nie widzę motywu, by miał sam wszystko zmy¶lić. Jak na ogrom czasu do po¶więcenia zyski z takiej działalno¶ci s± dosyć mizerne.
  • 0

Raginis.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chyba nie ma sensu na razie główkować. Targaj± mn± mieszane uczucia, jedyne co mnie trzyma to jedynie to, że Centurion wydaje się cholernie wiarygodny i pewny siebie.
  • 0

Mika’el.
  • Tematów: 34
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Tak naprawdę to nie wiemy, czy teksty, które "przekładał" Arteuza s± oryginalnymi tekstami Nostradamusa.

Jak na ogrom czasu do po¶więcenia zyski z takiej działalno¶ci s± dosyć mizerne.

No fakt,ale czy pisz±cy liczył na zysk,czy czasami nie była to próba zareklamowania własnych
...jaki¶ tam wizji celowo wplecionych do tekstu Nostradamusa?
Ja maj±c ci±g snów,lub wizji miałbym wolę tak post±pić.Je¶li Centurion miał motywację pozostawić co¶ po sobie,to czas po¶więcony niema tu żadnego znaczenia.St±d też mogła pochodzić jego pewno¶ć.
Mym zdaniem, on pod zmienionym pseudonimem pisze na tym forum.

8)
  • 0

kamilus.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale w jaki sposób miałby reklamować swoje wizje? Przecież oprócz tego, że przeczyta to z ~5 tys. osób, nic innego nie ma.

Zreszt± afair to Arteuza pisał co¶ o wojnie domowej w USA. Z jednej strony miałaby ona nast±pić za kilkana¶cie/dziesi±t lat, a z drugiej mamy teraz oto takie co¶: Okupacja Wall Street. Chc± rewolucji jak Arabowie . Robi się tam coraz goręcej i powstaj± nowe podziały...
  • 0

Raginis.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zdaje się, że to będ± te dni, w których powinno się co¶ stać ?
  • 0

kamilus.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Arteuza nie pisał nic o konkretnych dniach, tylko o wrze¶niu/lipcu. Jako że lipiec min±ł, a wrzesień się kończy, to teraz nadchodz± jedyne dni, które mog± potwierdzić trafno¶ć przewidywań Centuriona. :)
  • 0

#403 Go¶ć_Sentinel

Go¶ć_Sentinel.

Napisano

Nic się nie stanie. Zapewniam ;) Takich przepowiedni w róznych czasach było bez liku. Żadnej wojny nie będzie, a przynajmniej nie ¶wiatowej i nie teraz. Co prawda gospodarka europejska, amerykańska wal± się na łeb na szyję, nacjonalizm w Europie narasta ale to jeszcze nie ten czas i nie te napięcie.
  • 0

kamilus.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Spokojnie, Centurion na teraz żadnej wojny ¶wiatowej nie przewidywał. :)
  • 0

Raginis.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://www.wykop.pl/...-wrzesnia-2011/

Nie żebym co¶ sugerował, ale ciekawe info.
  • 0

Użytkownicy przegl±daj±cy ten temat: 0

0 użytkowników, 0 go¶ci oraz 0 użytkowników anonimowych