Skocz do zawartości

Szanowni Państwo, przypominam o konieczności zachowania ciszy wyborczej od północy z piątku na sobotę do godz. 21:00 w niedzielę. 

Zdjęcie

Orby, Rodsy, Nole? zawsze i wszędzie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

naizu.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam wszystkich!
Być może niektórzy z was są już zaznajomieni z materiałem, który chcę tu przedstawić. Nie jestem też świadom, czy taki temat był już poruszany na tym forum. Niemniej jednak, z powodu pięknej pogody (przynajmniej w Warszawie), naszło mnie, aby o tym napisać :) A dlaczego piękna pogoda jest tak ważna? Ponieważ słońce, a zatem i czyste niebo, jest niezbędne :) Zamieszczam w tym poście link do konta na YouTube, które poznałem kilka miesięcy temu. Konto to jest całkowicie poświęcone nagraniom, związanym z tym fenomenem. Myślę, że obecnie nie ma lepszego :) Technika jest bardzo prosta. Do obserwacji potrzebny jest jakikolwiek sprzęt optyczny, ze zdolnością do powiększenia. Przynajmniej 10x. Tak więc każda kamera, aparat cyfrowy, czy lornetka. Z mojego doświadczenia wiem, że teleskop się nie nadaje. Posiadam sporego Newtona i nie wychodziło.... Z lornetką (50x10) jednak jak najbardziej i osobiście używałem tej metody. Jest jednak niebezpiecznie dla wzroku, ponieważ działamy tu prawie w bezpośrednim blasku słońca. Dlatego ja korzystałem z ciemnych okularów przeciwsłonecznych :) Dodatkowy plus jest taki, przy użyciu okularów wraz z lornetką, że sama jasność nieba nas nie oślepia, i nie powoduje mrużenia oczu, co utrudnia obserwację. Uwydatnia również obserwowane obiekty.
Ogólnie można odnieść wrażenie, że sam sposób działa podobnie do tego, gdy zwykłe drobinki kurzu latają w strumieniu światła słonecznego wpadającego przez okno, lub strumieniu światła latarki. Z pewnością każdy to widział :) Bez tego światła, odbijającego się od drobinek kurzu, zazwyczaj nie jesteśmy w stanie go dostrzec gołym okiem. Natomiast, co do samych tych "obiektów", myślę, że one są po prostu przezroczyste! Patrząc w jakikolwiek punkt na niebie, z dala od słońca i bez powiększenia, po prostu nie ma możliwości ich dostrzec. Z kolei patrząc bezpośrednio na słońce, jest po prostu zbyt jasno. Myślę jeszcze, że te obiekty nie są materialne. A przynajmniej nie w pełni, bo jednak światło słońca jest zdolne nam je ujawnić w jakiś sposób. Czy działa to identycznie jak z kurzem, że po prostu się odbija od ich powierzchni, tego nie wiem. Ale z pewnością zasada jest podobna... W każdym razie, tego jest mnóstwo! Gdy pierwszy raz zapoznałem się z tymi nagraniami, moja reakcja była po prostu "O Boże! Ile tego jest!" Prawdę mówiąc, to jest aż trochę przerażające :D Pomyśleć, że to lata nam nad głowami cały czas, każdego dnia, w każdej minucie, wszędzie...? I do niedawna nikt nie zdawał sobie z tego sprawy. Czym jednak są...? Zdają się być inteligentne. Jedne latają wolniej, inne szybciej. Czasami w gromadach, z równą prędkością, a czasami pojedynczo, choć po tym samym torze! Lub w przeciwległych kierunkach. To jest niesamowite... Sama obserwacja tych latających "perełek" jest zachwycająca :) Ostatnim latem sam spędzałem godziny na dworze, gdy tylko pogoda na to pozwalała i po prostu podziwiałem :) Choć niestety u mnie nie było ich aż tak mnogo, ani nie widziałem na żywo żadnego z tych obiektów w bardziej rozbudowanej strukturze, jak na wielu filmikach.
Owszem, wielu może powiedzieć, że "to tylko owady, pyłki, albo babie lato..." A jednak... przed kilkoma miesiącami powiedziałem sobie, że poczekam do zimy. I wtedy się okaże. Czy w ziemie mamy pyłki lub owady??? Nie. Zapomniałem jednak o tym na długo. Dopiero przed tygodniem chwyciłem za moją lornetkę i wyszedłem na polowanie. Czy coś upolowałem, czy było coś na niebie? Jak myślicie...? ;) Łapać za swoje sprzęty, okulary i na dwór! :D
Przydałby się jakiś specjalista, który byłby w stanie przeanalizować te materiały video i na ich podstawie określić, jakiej mniej więcej wielkości mogą być te obiekty, z jaką prędkością się poruszają, oraz na jakich wysokościach. Jedne zdają się być bardzo małe, inne natomiast dosyć spore. Niektóre nawet wydają się latać aż wśród chmur i być naprawdę duże...
Oto link do konta na YT: norroy08

Jeszcze jeden filmik, który znalazłem kilka dni temu. Zdaje się, że to identyczne zjawisko. Księżyc również działa! Ale niestety już nie dla lornetki :)

http://www.youtube.com/watch?v=_YSgrmbb-eo

Pozdrawiam!
  • 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bardzo trudno połapać się o co chodzi w tym tekście... Na początku nie rozumiałem nic z tego co napisałeś dopiero pod koniec coś zrozumiałem, że po niebie non stop coś lata... Hmm proszę pisz troszkę jaśniej i bardziej składnie bo tutaj prawie co kropka to zmiana tematu
  • 0

crc.
  • Tematów: 34
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja z tekstu rozumiałem tyle, że nagrywając niebo w odpowiedni sposób, przy ładnej pogodzie i w kierując obiektyw w stronę słońca nagramy orby, rodsy i inne takie tam cuda. Pod koniec tekstu podany jest link do konta z yt, gdzie gość nagrywa własnie te obiekty. Autor prosi o analizę tych obiektów.
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To jest ciekawsze

• 3

naizu.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przepraszam, że zacząłem wyjaśniać tak trochę od d. strony, nie przedstawiając omawianego materiału na samym początku. Nie rozumiem tylko, gdzie problem z nieskładnością. Chciałem jak najzwięźlej przedstawić swoje spostrzeżenia, zarazem naświetlając temat z wielu stron.
Ten filmik wyjaśniający rodsy przy użyciu super szybkiej kamery, jest mi dobrze znany. Jednak te "typowe" podłużne rodsy nie mają nic wspólnego z tymi obiektami, o których pisałem. Jak i same ćmy również, bo te są po prostu nie obecne w porze zimowej.
Pewien użytkownik innego forum nadmienił, że w ziemie mamy "zamarznięte krople deszczu" (śnieg? :P), odbijające światło słoneczne. Nie zmienia to faktu, że zjawisko ma miejsce w nie zmienionej formie, niezależnie od pory roku.
Najbardziej znaczące zachowania tych obiektów można nakreślić następująco:
Zmiana toru lotu pod kątem ostrym.
Lot z równą prędkością w parach po 2 lub nawet 3.
Równomierna pulsacja.
Niezależność od kierunku wiatru.
Zdolność do utrzymywania jednej pozycji w powietrzu.
Lot wirowy.
Obecność znacznie bardziej rozbudowanych struktur.

Mając to na uwadze, przypisywanie temu kryształków lodu, pyłków i owadów, niczego nie wyjaśnia.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mam 3 teorie.
1. Mikrometeory (na filmiku większość kropek zdaje się wychodzić ze stałego punktu nieco na lewo i w górę obiektywu co by wskazywało na obecność radiantu).
2. Zabrudzenia na obiektywie - bakterie (potraktowane światłem urządzenie optyczne zaczyna działać jak mikroskop co można zaobserwować kierując teleskop np. na lampę).
3. Drobinki lodu w wyższych partiach atmosfery (tak, również w lecie panuje tam ujemna temperatura zgodnie z zasadą, że im wyżej tym zimniej) odbijające światło.

Jedno mogę potwierdzić. Rzeczywiście je widać. Wzięłam przed chwilą lornetkę i przekonałam się na własne oczy. Trochę tego lata.
  • 0

naizu.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No, przynajmniej wiadomo, że jedna osoba skusiła się, aby sprawdzić na własne oczy :)

Wybrałem 3 nagrania, które moim zdaniem wystarczająco przedstawiają niezwykły aspekt tego zjawiska. Gdybać można bez końca. A poza obserwacją, nic więcej chyba wskórać się nie da z naszej strony. Więc niech obraz mówi sam za siebie, i tyle...

Ładna kompilacja

Duży obiekt, jakby z 3 głównych punktów połączonych w podłużną strukturę. Niezwykłe...

10min, ale... jak sama nazwa wskazuje- Masterpiece. Te 3 filmiki opowiadają wszystko i tak naprawdę reszta konta to tylko wałkowanie tego samego :) W tym jednym nagraniu zwłaszcza, jest jeden taki moment, że dla mnie po prostu - wow...

Ja się przyznam, że po prostu jestem skłonny do mniej naturalnych wyjaśnień tego zjawiska. Mniej przyziemnych... Miałem aż za dużo niezwykłych zdarzeń i doświadczeń, niektóre zupełnie nie podważalne, więc stało się to dla mnie naturalne ;) Oswojony jestem do nie przyziemnego toku myślenia... A te latające orbsiki, no cóż, po prostu miła dla oka ciekawostka...

Pozdrawiam!
  • 0

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Postaram sie nagrać to zjawisko i pofotografować .Spróbuję wydusić materiał lepszej jakości bo ten w youtubie to...
  • 0

naizu.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Świetnie. :) W takim razie czekamy.
Ogólnie, z tego co się orientuję, obecne kamerki HD (te z półki dla normalnego człowieka*) posiadają bardzo niskie powiększenie optyczne i cyfrowe, w porównaniu do modeli SD. W dodatku nie każda posiada gwint na filtry :/ Dostaliśmy wyższy standard obrazu, ale resztę skrojono...
Gdyby tylko była możliwość użyć takiej ultra szybkiej kamer, wtedy coś więcej na pewno by się wyjaśniło...

Mały update. Widać je gołym okiem :) I wcale nie trzeba zaraz oślepnąć od słońca, wystarczy odpowiednio się ustawić, aby była sama łuna na krawędzi budynku, czy czegokolwiek...

Użytkownik naizu edytował ten post 03.03.2011 - 13:13

• 0

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Świetnie. :) W takim razie czekamy.
Ogólnie, z tego co się orientuję, obecne kamerki HD (te z półki dla normalnego człowieka*) posiadają bardzo niskie powiększenie optyczne i cyfrowe, w porównaniu do modeli SD. W dodatku nie każda posiada gwint na filtry :/ Dostaliśmy wyższy standard obrazu, ale resztę skrojono...
Gdyby tylko była możliwość użyć takiej ultra szybkiej kamer, wtedy coś więcej na pewno by się wyjaśniło...

Mały update. Widać je gołym okiem :) I wcale nie trzeba zaraz oślepnąć od słońca, wystarczy odpowiednio się ustawić, aby była sama łuna na krawędzi budynku, czy czegokolwiek...

Niestety cio do materiału filmowego posiadam mozliwość filmowania z rozdzielczościa tylko do 640 x480 (bez interpolacji) i max zoom 8 razy.

Za to co do zdjeć : lustrzanka + kilka "stałek" -teleobiektywów. Więc 3070 x 2046 pikseli i zdjecia sejyne na czasie do 1/4000 s -wystarcza do "zamrozenia" smigła samolotu czy łopat smigłowca.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zresztą dzisiaj juz zamówiłem i jedzie do mnie takie cudo :

Dołączona grafika

Obiektyw opracowany na potrzeby służb specjalnych ZSRR . Znakomita jakość obrazów, duża jasność , metalowa obudowa, specjalny uchwyt jak do karabinku snajperskiego.Tak naprawdę ostrzę zęby na spotkanie komety Elenin , jakiejś mniejszej(niepamietam jak się nazywa) i Plejad w jednym kadrze .Czyli październik 2011.
  • 0

fructus.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To jest kurz, czy jakieś paprochy latające blisko obiektywu. Przynajmniej część z nich.

Widać to dobrze np. na tym filmie gdzieś jakoś od 1:20

Obiekty są widoczna na tle tej drabiny, czyli znajdują się między nią a obserwatorem.
  • 0

naizu.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

noxili, takiego sprzętu właśnie potrzeba. Działaj! :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych