Skocz do zawartości

Zdjęcie

"Trzeci list"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

rgppanc.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Chciałbym podzielić się z Wami znalezionym w sieci rewelacyjnym filmem krótkometrażowym polskiego autorstwa pt. "Trzeci list" (w oryginale tak samo "The 3rd letter"). Obraz na prawdę zaciekawił mnie i poruszył, z resztą nie tylko mnie - zgarnął wile nagród, m.in. na Nevada City Film Festival oraz SF Shorts. Znajdziecie go tutaj.

Polecam także dwie zamieszczone tam animacje tego samego autora - "Legacy" i "Ark".

Czekam na Wasze opinie:)
  • 0

Gargamel.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pierwsze skojażenie po obejżeniu to teoria spiskowa NWO i czipy podskórne ;) Film doskonale ukazuje jak czlowiek powoli i nieświadomie staje się niewolnikiem technologii, a także to w jaki sposób rząd, lub też w tym przypadku globalna korporacja może tą technologię wykorzystać, do przejęcia pełnej kontroli nad całym społeczeństwem, sprowadzając pojedynczego człowieka do roli maleńkiego "trybika" ogólnego systemu. Trybika którego można poprostu "wyłączyć" w dowolnym momencie, gdy z jakiegoś powodu staje się niewygodny lub nierentowny. W tym przypadku jest to brak przedłużenia polisy ubezpieczeniowej (zastępcza nazwa dla podatku od prawa do życia ?). Film naprawdę świetny i daje do myślenia :) Zwłaszcza na końcu, gdzie widać chwilową walkę resztek sumienia z instynktem samozachowawczym, umrzeć czy też uratować się za cenę życia innej osoby (zapewne byłej żony :lol3: ).
  • 0

Data.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Smutny obraz przyszłości ale gdy tak dłużej pomyśleć wydaje się taki nieunikniony w moim odczuciu. System na filmie jest tym do którego dążymy, wyeliminowanie najsłabszych, najbiedniejszych jednostek,
ktoś nie ma pracy = nie ma pieniędzy = jest niepotrzebny a taki sposób jak na filmie jest najcichszym sposobem eliminacji.
Smutne, nieludzkie ale prawdziwe za dużą wartość mają dla nas pieniądze...

Przypomina mi się film Repomen gdzie byli komornicy, którzy odbierali ludziom organy za które nie płacili ;p

P.S. taka ciekawostka, co tam robi zwykła kaseta w automatycznej sekretarce skoro to jest przyszłość? Już nawet teraz można kupić takie urządzenia z wbudowaną pamięcią flash zapisującą nagranie w formie pliku z dokładnym czasem itp ;)
  • 0

Rutherford.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Film nie wczytuje się. Ciągle na dole pokazuje się "Oczekiwanie na (...)" i po długim czasie "zakończono" lecz nic się nie pojawia. To wina mojego internetu czy też tak macie?

Użytkownik Burnago II edytował ten post 20.02.2011 - 20:01

• 0

Gargamel.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

U mnie film nadal działa normalnie.
  • 0

Rutherford.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Obejrzałem już film.
Myślę, że chodzi tutaj o coś więcej skoro przyszłość nie jest pokazana dokładnie tak jak sobie wyobrażamy. Jest tutaj wiele rekwizytów które wychodzą już teraz z użycia:
Listy - już teraz są popularniejsze emaile
"archaiczne" telefony - teraz mamy dużo lepsze.
System powiadomienia o niezapłaceniu czynszu - robot bardzo niedopracowany. Gorzej niż darmowa Ivona dzisiaj.
Skrzynki pocztowe na zwykły kluczyk...

...coś by się jeszcze znalazło. Myśle, że w filmie chodzi o coś więcej.
  • 0

Data.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

TO tylko takie szczegóły niedopracowane, próbowałem się w nich doszukać czegoś więcej co mogłoby mieć związek z przesłaniem filmu ale nic mi na myśl nie przychodzi. Nie mniej jednak sam film w całości ma niezłe przesłanie i to trzeba przyznać. Oglądał ktoś resztę filmów?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych