Skocz do zawartości

UFO czy chinski lampion?

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 Gość_majkelmonster

Gość_majkelmonster.
  • Tematów: 0

Napisano

Dzisiaj okolo godziny 18:00 zadzwonił mój tata i mówi żebym wyjrzał przez okno. Wyjrzałem i zobaczyłem na niebie szybko lecący obiekt który początkowo był biały a następnie czerwony, chwyciłem za komórke i zacząłem nagrywać a po jakimś czasie obiekt znikł

film:

Miejsce nagrania - Bełchatów, Łódzkie 15.01.11
  • -1

Bliss.
  • Tematów: 35
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

kolejny rozmazany filmik na którym nic nie widać ...

mam marzenie wiecie? takie, że w końcu w XXI wieku, z doskonałą techniką audio-video dostępną praktycznie bez ograniczeń ktoś nagra/sfotografuje PORZĄDNIE coś ciekawego ...
a tak z takich ,,kartoflanych" filmików tworzą się tylko dyskusje widzę/nie widzę, wierzę/nie wierzę ...

do autora - może opisz co widziałes bo zobaczyć jest to raczej trudno :grr:
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Helikopter
  • 1

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ciężko ocenić, jak dla mnie UFO.
  • 0

#5 Gość_majkelmonster

Gość_majkelmonster.

Napisano

Helikopter to na 100% nie, bo nie wydawało przy tym żadnych odgłosów i leciało zbyt wolno.

Obiekt świecił jasno, rzucał sie w oczy i regularnie pulsował, na początku było to bezbarwne światło a potem zmieniło kolor na czerwony/pomarańczowy, tata mi niedawno powiedział że widział 3 takie obiekty

@Bliss
Wybacz ale nie miałem czasu by teraz włączać kamere, więc chwyciłem za telefon i telefonem to nagrywałem... Po za tym filmik ukazuje ten obiekt w całej okazałości
  • 0

Bliss.
  • Tematów: 35
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

majkelmonster - wybacz ale to ukazuje światło na poruszanym nieustannie filmiku :mrgreen:

nie gniewaj się - nie chcę Ciebie obrażać ale takich nagrań jest jest multum

jakbym Ci pokazała filmy, które nagrywa moja 5-letnia córka to nawet ogra można by się było tam dopatrzeć ;)
  • 0

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dzisiaj okolo godziny 18:00 zadzwonił mój tata i mówi żebym wyjrzał przez okno. Wyjrzałem i zobaczyłem na niebie szybko lecący obiekt który początkowo był biały a następnie czerwony, chwyciłem za komórke i zacząłem nagrywać a po jakimś czasie obiekt znikł

no tak i jeszcze umiesz cofać się w czasie - post z godziny 17:06 na temat filmu z około 18tej ... :mrgreen:

Użytkownik rolpiek edytował ten post 16.01.2011 - 13:03

• 0

SushieEz.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Helikopter to na 100% nie, bo nie wydawało przy tym żadnych odgłosów i leciało zbyt wolno.

Otóż mógł to być helikopter, bo jak widać na filmie, wcale nie poruszał się tak szybko. A mogłeś go nie słyszeć, bo był zagłuszony przez szum miasta.
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co by to nie było (na pewno nie ISS), zwykle w tego rodzaju nagraniach razi nieumiejętność radzenia sobie ze sprzętem użytym do filmowania. Podstawowy błąd polega na filmowaniu z ręki z użyciem funkcji zoom. Ta funkcja to płynne zwiększanie skali obrazu, w praktyce równoznaczne z radykalnym wydłużaniem ogniskowej układu optycznego. Już lornetka z powiększeniem 10X wymaga umiejętnego trzymania podczas oglądania odległych obiektów, cóż dopiero, jeśli by przyszło użyć silnego binokularu z powiększeniem 25X lub lunety - 50X. Filmowanie w takiej skali powinno się odbywać z podparciem kamery, czy komórki. Wystarczy wykorzystać dowolny stały element, znajdujący się pod ręką. Podczas przypadkowego filmowania z okna mieszkania, wystarczy oprzeć rękę z kamerą o parapet lub o futrynę okna, by wygasić drgania rąk. Będąc w terenie można wykorzystać w tym celu pień pobliskiego drzewa, parkan, ścianę budynku, cokolwiek. Drugi istotnym mankamentem jest umiejętne ogniskowanie obrazu (ostrość). Dotyczy to głównie kamer cyfrowych lub analogowych, gdzie przy zdjęciach nocnych powinno się filmować z wyłączoną funkcją automatyki, która w takich warunkach zwyczajnie głupieje. Przy filmowaniu dużych zbliżeń, ostrość powinna być regulowana ręcznie. Unikniemy wówczas dość pospolitego błędu, gdy układ optyki kamery sam generuje efektowne, rozogniskowane obrazki nie wiadomo czego. Dla wprawy, takie filmowanie warto przetrenować na dalekich obiektach, np: sierp młodego Księżyca, jasna planeta lub gwiazda, punktowe światła na horyzoncie,itp.
  • 1

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeżeli miałeś zamknięte okna to nie dało się usłyszeć tego helikoptera, a na filmiku widać że on dosyć daleko leci to w ogóle nie ma większych szans żeby go usłyszeć.
  • 0

speed070689.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

helikopter, helikopter, helikopter... powtaracie wkółko to samo. TY widziałeś helikopter? Gdybyś widział helikopter to byś wiedział że helikopter posiada pulsujące światła a zwłascza kiedy leci wieczorem. Najczęściej niebieskie i czerwone na przemian. MI kiedyś nad domem przeleciał obiekt o średnicy 2,5 do 3 metrów. Ty byś powiedział że satelita (ale nie latają 5 metrów nad domem) bo jesteś sceptykiem a ja patrze obiektywnie i wiem że takie zjawiska są conajmniej dziwne.
  • 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak widziałem helikoptery z migającymi światłami, tak samo jak widziałem samoloty które posiadały dwa źródła światła które migały i miały różne kolory. Nad moim blokiem pełno takich lata to nie jest jakieś wyjątkowe i niewyjaśnione zjawisko. A po za tym ten majkelmonster twierdzi że właśnie ten obiekt świecił i zmieniał kolory czyli albo samolot albo helikoter.

speed dziwne to może są dla ciebie, bo ja tu nie wiedzę nic dziwnego. Nie potrafisz tego wyjaśnić i uważasz że inni też nie potrafią. Do tego piszesz że jesteś obiektywny. Dobre haha.

masz
Jeśli taki obiekt będzie poruszał się w kierunku obserwatora to pulsujące światło nie będzie widoczne. W necie aż roi się od takich filmów, podpisanych że to ufo jest.

Użytkownik wiem wszystko edytował ten post 17.01.2011 - 17:17

• 1

#13 Gość_majkelmonster

Gość_majkelmonster.

Napisano

3 osoby (w tym mój tata) które także widziały obiekt przedstawiony na moim filmie twierdziły że były 3 takie obiekty które leciały w równej od siebie odległości...
Nie wiem czemu ja widziałem tylko jeden.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych