Skocz do zawartości

Zdjęcie

Perpetuum mobile z Braszowa

• Please log in to reply
6 replies to this topic

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

W Narodowym Muzeum Techniki w Braszowie w Rumunii znajduje się nietypowy eksponat. Jest nim bateria, która nieprzerwanie dostarcza prądu już od 60 lat. Nikt nie potrafi nie tylko wyjaśnić tego zjawiska, ale obawia się nawet go nazwać perpetuum mobile, bo wg. nauki przedmiot taki nie ma prawa istnieć. Bateria ta nazywana jest Stosem Karpena.

Dołączona grafika

Zdjęcie tajemniczego urządzenia

Bateria niestety nie jest częścią dostępnej ekspozycji muzeum, bo nie ma ono pieniędzy na dodatkowy system bezpieczeństwa, dlatego jest przetrzymywana w gabinecie dyrektora muzeum. 60 lat temu jej twórca – Nicolae Vasilescu Karpen – zapowiedział, że będzie ono działać wiecznie i na razie nie ma co do tego wątpliwości, że mówił prawdę. Stos Karpena jest czasem nazywany stosem termoelektrycznym a jego prototyp powstał w 1950 r.

Dołączona grafika

Nicolae Vasilescu Karpen - twórca niezwykłego urządzenia

Urządzenie składa się z dwóch stosów elektrycznych, które napędzają niewielki silnik galwanometryczny. Silnik porusza śmigłem podłączonym do przełącznika. Co pół obrotu śmigło otwiera obwód by zamknąć go po następnym pół obrotu. Prędkość obrotu śmigła jest obliczona w ten sposób, aby stosy elektryczne mogły uzupełnić energię i odtworzyć polaryzację w czasie kiedy obwód jest otwarty.

Powodem wstawienia silniczka ze śmigłem było praktyczne pokazanie, że stosy rzeczywiście produkują energię elektryczną. Dziś można zamienić ten silniczek miernikami. Takiego pomiaru dokonano w 2006 r. kiedy wyjęto urządzenie z kasy pancernej dyrektora muzeum i zrobiono pokaz jego działania dla rumuńskiej gazety „Dzień”. Pomiar wykazał, że stos produkuje 1V energii i jest to identyczna ilość energii jaką urządzenie wytwarzało w 1950 r. Towarzyszący dziennikarzom naukowcy zwrócili uwagę, że jedna z elektrod stosu Karpena zrobiona jest ze złota a druga z platyny. Całość jest zatopiona w najwyższej jakości kwasie siarkowym. Naukowcy byli zdania, że większe urządzenie tego typu mogłoby wyprodukować znacznie więcej energii.

Dołączona grafika

Zdjęcie tajemniczego urządzenia po raz drugi

Urządzenie badano w rozmaitych instytucjach naukowych w Bukareszcie, Paryżu i Bolonii, ale naukowcy nie byli w stanie w sposób jasny wytłumaczyć zasad jego działania. Francuzi chcieli nawet przejąć je na własność wskazując, że mają znacznie lepsze warunki do jego przechowywania i ekspozycji, ale Rumuni nie dali się skusić. Stos Karpena działa nieprzerwanie od momentu jego stworzenia i nie przeszkadza mu w tym zmiana miast czy badających go naukowców, którzy próbują rozwikłać jego zagadkę. Jest wiec swoistym perpetuum mobile. Problemem jest tu nauka a ściśle druga zasada termodynamiki, która określa sposób przemiany energii w pracę mechaniczną. Niektórzy wierzą, że urządzenie wykorzystuje legendarną już energie punktu zerowego pobierając ją z fal radiowych.

Jeśli Karpen mówił prawdę i zbudowane przez niego urządzenie jest w stanie wytwarzać energię wiecznie, wówczas współcześnie znaną fizykę trzeba by było wyrzucić na śmietnik, czego nie należy się zbyt szybko spodziewać. Sami Rumuni chcieliby kontynuować badania nad stosem Karpena, ale z braku pieniędzy muszą czekać na lepsze czasy.

Autor: Chris Mekina
Źródło: Nowa Atlantyda, Wolne Media

Edit: po krótkich poszukiwaniach doszukałem się (chyba) opisu zasady działania urządzenia: http://snet.elth.pub...irc/circ_O1.pdf

Użytkownik Ill edytował ten post 08.01.2011 - 12:45

• 6

Eldim.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Bardzo ciekawe urządzenie, czytałem z wielkim zaciekawieniem. Martwi mnie jednak to, że naukowcy nie będą chcieli uznać tego za perpetum mobile, bo wg. fizyki urządzenie to nie istnieje. I co? Załamanie zasad termodynamiki, zupełnie nowe spojrzenie na świat przez fizyków, ogólnie wielki bałagan. Lepiej żyć w błędzie, oto podejście naukowców.
  • 0

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Martwi mnie jednak to, że naukowcy nie będą chcieli uznać tego za perpetum mobile, bo wg. fizyki urządzenie to nie istnieje. I co? Załamanie zasad termodynamiki, zupełnie nowe spojrzenie na świat przez fizyków, ogólnie wielki bałagan. Lepiej żyć w błędzie, oto podejście naukowców.

Nie, perpetuum mobile pierwszego rodzaju nie istnieje (nie może wg obecnie znanych praw), bo oznaczałoby to tworzenie energii z niczego, a to łamie fundamentalną dla fizyki zasadę zachowania energii.
Natomiast maszynę ta można uznać za perpetuum mobile drugiego rodzaju, które nie łamie zasady zachowania energii, ale jest sprzeczne "tylko" z drugą zasadą termodynamiki (do której obalenia zresztą niewiele już brakuje).

Użytkownik Ill edytował ten post 08.01.2011 - 12:58

• 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Też czytałem tego newsa. Poszperałem głębiej, i doszedłem do urządzeń wyglądających bardzo podobnie które nie łamią praw fizyki.

Jest to tzw Oxford Electric Bell.

Oxford Electric Bell

Jest to urządzenie które działa nieprzerwanie od 1840 roku, powoli wyczerpujące swoją energię.
  • 1

Malax.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Właściwie to ile razy większe miałoby być to cuś żeby dostarczało tyle energii żeby stało się to opłacalne a gdy się to okaże prawdą maszyna jak i jej opiekunowie znikną w dziwnych okolicznościach a koncerny energetyczne pogrążone w całkowicie "szczerym" smutku że ludzkość straciła źródło niewyczerpalnej energii dalej będą kosić kasę za prąd czy co tam chcą.
  • 1

pazuzu.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Malax czy wedlug ciebie zbudowanie urzadzenia wielkosci kilkupietrowego (bo mnieje wiecej takich byloby rozmiarow) domu nie wspominajac o kosztach tylko po to aby zasilic np. komputer to jakies wilekie osiagniecie?
sa o wiele lepsze tansze i wydajniejsze urzadzenia przy pomocy ktorych mozna to osiagnac np. baterie sloneczne
koncerny jakos sie ich nie boja i nie blokuja tych technologii bo po co?
  • 0

#7 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.
  • Tematów: 0

Napisano

CO z tego że jest napięcie 1 V ? jaki prąd jest bardziej interesujące.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych