No ciekawy artykuł
Osobiście nie bylem w Chorwacji ale z opowieści np mojego taty wiem ze mamy w miarę podobne języki możne nie tak jak z Czechami czy Słowakami lecz podobieństwo sugeruje wspólną historie.
dodam tylko ze wedle legend chorwatow biali chorwaci wywedrowali na balkany gdzies z polnocy,po czym po polaczeniu z czerwonymi chorwatami pochodacymi persji utworzyli to czym zwiemy dzisiaj chorwacje

i faktycznie blizej nam do chorwatow z wygladu niz do serbow,czechow czy wszelakich rusow

imho
to ze na terenach malopolski zyly plemiona zwane bialochorwatami i byc moze dalej zyja w pewnym sensie to fakt historyczny(istnieje wiele wmianek o tych plemionach zwanych tez czasem ledzianami? w zrodlach historycznych w przeciwienstwie do tych ktore tradycyjnie uchodza za wiekszosc w tym rejonie-wislan(doklandie dwie wzmianki dwoch kronikarzy ktorzy zdaje ze nie mieli czym zapelnic luki-myle sie Mishka)?

...moze to jedno i to samo kto wie)

co do malopolski...szczerze powiedziawsy nie mam pojecia skad sie wziela taka a nie inna nazwa-wiemy na pewno ze czesc malopolski zostala wcielona do panstwa wielkomorawskiego(stad ruiny kosciola na wawelu pochodzacego jeszcze sprzed roku 966?)

tego samego ktore wykonczyli pozniej madziarzy...czy polanie(kolejna niejasna nazwa) wykorzystali sytuacje i przejeli czy tez odzyskali te ziemie zwac je malopolska po swoim wielkim bracie z wielkopolski?

brzmi nawet rozsadnie ale drugiej strony wiemy ze np przed Wielka Rusia byla Mala Rus wiec to troche dziwne aby w tej sytuacji byla na odwrot...to takie gdybanie ale warto czasem sie nad tym zastanowic(poczatki przyjazni polsko-wegierskiej tez sa ciekawe i rownie tajemnicze)

nie nawzalbym rusi kijowskiej ukraina Mishka-na ziemie wspolczesnie zwane ukraina moge sie zgodzic ale na ukraine-mit banderowcow w zadnym wypadku