Skocz do zawartości

Zdjęcie

Harowie-Harwaci / Biała Chrobacja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

Harzo.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam.
Jakiś czas temu szukałem pochodzenia mojego nazwiska i natrafiłem na stronę:

http://lud.republika.pl/chorwaci.html

Zainteresowało mnie to co tam napisali gdyż znalazłem tam swoje nazwisko, ale nasunęło mi się również tez kilka pytań.

Czy Harowie/Harwaci to mieszkańcy dawnej Chrobacji?

Również o nich znalazłem artykuł:
http://historiakurga...lik/harowie.htm

Druga sprawa jest to co ma oznaczac owy herb umieszczony na w.w stronie?
Czy ktoś go rozpoznaje? I czy może on być utożsamiany z ludem Harów?

Prosiłbym o pomoc w odnalezieniu odpowiedzi. :)
  • 0

Mishka.
  • Tematów: 5
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Chorwaci Północni, czyli Białymi, mieszkali do VI wieku na terenie dzisiejszej Małopolski, Górnego Śląska i części Rusi Halickiej. Podobnież cesarz Herakliusz poprosił Białych Chorwatów o pomoc w obronie imperium przed najazdami Awarów. Siedem plemion białochorwackich pod przewodnictwem dwóch sióstr Bugi i Tugi oraz pięciu braci: Kluka, Lobla, Muhlo, Kosjenica i Horwata ruszyło w długą wędrówkę na Bałkany. Pisze o tym cesarze Konstantyn Bagrianorodnyj w dziele "O zarządzaniu Państwem". Jesli znasz rosyjski to tu jest link. Chorwaci podobno sa też założycielami Rusi Kijowskiej (Ukrainy) i samego Kijowa. Jeden z trzech braci - załozycieli Kijowa miał na imię Horiw, co może być pokrewnym do Horwat.
O Harach Nuruskich możesz poczytać tu. Jest tez wiele informacji o Białej Chorwacji
  • 0

Mischakel.

Ataman

• Tematów: 17
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ten drugi link to zdaje się opis Harów z jakiejś książki, którzy tylko lekko bazują na tych prawdziwych.
Początki Słowian są bardzo ciekawe i tajemnicze, mało o nich wiemy.
A co do Chrobacji - Bolesław I miał przydomek Chrobry jak wiadomo. Ogólnie przyjmuje się, że oznacza to "dzielny" czy "waleczny", ale są tacy którzy uważają, że to przymiotnik pochodzący od nazwy miejsca - Chrobacji właśnie.
W sumie nie wiem, dlaczego nigdzie nie mówi się o Chrobacji, tylko o Małopolsce (bo chyba mniej więcej te terytoria się pokrywają), choć już kiedyś czytałem o tym w internecie.
Edito
Już poczytałem trochę i wiem, że po prostu historycy nie są zgodni, gdzie leżała Chrobacja. Jest to też synonim "Białej Chorwacji", dlatego trochę dziwnie brzmiałoby to jako określenie polskiej krainy geograficznej czy historycznej.

Użytkownik Zevuv edytował ten post 16.09.2010 - 14:09

• 0

Harzo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No tak tez coś o tym czytałem. Ale zastanawia mnie ten herb. Czy ktoś go kiedyś widział? Wydaje się jakby to był wycinek ze zdjęcia zrobionego aparatem wiec zapewne gdzieś znajduje się oryginał. Pierwszy raz spotykam się z herbem który skalda się w sumie z 2 herbów nie pomieszanych ze sobą. Z lewej strony mamy 3 lwy z jęzorami na wierzchu a z prawej? Na środku wydawało mi się ze to coś w stylu łasicy ale to raczej smok. Wyostrzyłem troszkę go w Photoshopie i wydaje się ze ta biała plamka to płomień który się wydobywa z pyska. Ale nie jestem co do tego w 100% pewien. Za to na białych pasach jest coś napisane. Ale nie mogę tego rozszyfrować. Na dole pierwsza litera to 'P' i na pewno jest tam tez 'S'. Kolejna rzeczą dlaczego u góry jest gwiazda żydowska. czy na pewno jest to gwiazda żydowska i ma z związek z kultura żydowska czy porostu gwiazda. Chciałbym abyście mi pomogli to rozszyfrować :D
  • 0

Mischakel.

Ataman

• Tematów: 17
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeżeli podzielimy ten herb na trzy różne, to ten po lewej to herb Dalmacji - głowy 3 złotych lwów na niebieskim tle. Ten po środku to chorwacka krata, herb Chorwacji. Po prawej to herb Slawonii, też krainy w Chorwacji. Wszystkie je znajdziesz na Wikipedii, wpisz tylko herb Chorwacji i tam będą odnośniki do herbów tych krain.
Te pióra ponad nimi to pewnie jakieś heraldyczne oznaki godności w hierarchii czy po prostu element ozdób.
I przepraszam za tak częste użycie słowa "herb".

Użytkownik Zevuv edytował ten post 17.09.2010 - 10:34

• 0

Mishka.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Herby pojawiły się dopiero w XII wieku, więc na pewno nie mają żadnego związku z ewentualnym pochodzeniem Chorwatów z terenów dzisiejszej Polski. Historycznym herbem Chorwacji jest żółta gwiazda na niebieskim polu zwana w heraldyce Leliwą. Dokładni taki sam herb ma.... Tarnów :) Szachownica pojawiła się dopiero w XVII wieku. Po lewej stronie mamy herb Dalmacji (trzy lwy na niebieskim polu), po prawej herb Slawonii (historycznej krainy w Chorwacji) - u góry Leliwa, pod spodem czarna kuna z białym podbrzuszem na biało-czerwono-białym pasie. Tak więc nie jest to smok i nie jest to płomień. Oryginalnie nie było na białych pasach żadnych napisów, czasem pojawiały się gwiazdy.
  • 0

Harzo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A no widzicie. Zaczerpnąć wiedzy u mądrych ludzi i wszystko wyjaśnione :) Dzięki bardzo. :)
  • 0

Mishka.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Będzie trochę offtopic, mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone. Do Chorwacji i Chorwatów mam bardzo duży sentyment. Pierwszy raz tam byłem w 1988, trzeba trafu, że w czasie Mundialu. Akurat byłem w Zagrzebiu, gdy Chorwaci wygrali z Holendrami i zajęli trzecie miejsce. To, co wtedy tam przeżyłem (pod względem pozytywnym) jest nie do opisania. Każdy, kto dowiedział się, że jestem z Polski zaraz chciał stawiać wino, wódkę, byłem zapraszany do domów (zwykły turysta), a to, co się dział na ulicach było przewspaniałe. Bywałem w różnych krajach, ale pierwszy raz w życiu widziałem taką radość. Ludzie machali flagami, rzucali się sobie w ramiona, całowali się, wiwatowali. I choć to było 12 lat temu nadal bardzo mile to wspominam, a takiego wybuchu radości i entuzjazmu nie widziałem nigdy później w żadnym kraju.

Wracając do tematu - poleciłbym jeszcze artykuł koła naukowego na Uniwersytecie Śląskim o historii Chorwatów
  • 0

Harzo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No ciekawy artykuł :) Osobiście nie bylem w Chorwacji ale z opowieści np mojego taty wiem ze mamy w miarę podobne języki możne nie tak jak z Czechami czy Słowakami lecz podobieństwo sugeruje wspólną historie.
  • 0

perun.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No ciekawy artykuł :) Osobiście nie bylem w Chorwacji ale z opowieści np mojego taty wiem ze mamy w miarę podobne języki możne nie tak jak z Czechami czy Słowakami lecz podobieństwo sugeruje wspólną historie.

dodam tylko ze wedle legend chorwatow biali chorwaci wywedrowali na balkany gdzies z polnocy,po czym po polaczeniu z czerwonymi chorwatami pochodacymi persji utworzyli to czym zwiemy dzisiaj chorwacje ;)
i faktycznie blizej nam do chorwatow z wygladu niz do serbow,czechow czy wszelakich rusow ;) imho

to ze na terenach malopolski zyly plemiona zwane bialochorwatami i byc moze dalej zyja w pewnym sensie to fakt historyczny(istnieje wiele wmianek o tych plemionach zwanych tez czasem ledzianami? w zrodlach historycznych w przeciwienstwie do tych ktore tradycyjnie uchodza za wiekszosc w tym rejonie-wislan(doklandie dwie wzmianki dwoch kronikarzy ktorzy zdaje ze nie mieli czym zapelnic luki-myle sie Mishka)?:)...moze to jedno i to samo kto wie) :)

co do malopolski...szczerze powiedziawsy nie mam pojecia skad sie wziela taka a nie inna nazwa-wiemy na pewno ze czesc malopolski zostala wcielona do panstwa wielkomorawskiego(stad ruiny kosciola na wawelu pochodzacego jeszcze sprzed roku 966?) :) tego samego ktore wykonczyli pozniej madziarzy...czy polanie(kolejna niejasna nazwa) wykorzystali sytuacje i przejeli czy tez odzyskali te ziemie zwac je malopolska po swoim wielkim bracie z wielkopolski? :P brzmi nawet rozsadnie ale drugiej strony wiemy ze np przed Wielka Rusia byla Mala Rus wiec to troche dziwne aby w tej sytuacji byla na odwrot...to takie gdybanie ale warto czasem sie nad tym zastanowic(poczatki przyjazni polsko-wegierskiej tez sa ciekawe i rownie tajemnicze) :)

nie nawzalbym rusi kijowskiej ukraina Mishka-na ziemie wspolczesnie zwane ukraina moge sie zgodzic ale na ukraine-mit banderowcow w zadnym wypadku :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych

Google (1)