Skocz do zawartości

Zdjęcie

Afera hazardowa w cieniu krzyża?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Afera hazardowa w cieniu krzyża? (28 użytkowników oddało głos)

Czy Twoim zdaniem zamieszanie z krzyżem miało na celu odwrócenie uwagi społeczeństwa od niecnych działań Rządu?

1. Głosowano Tak (14 głosów [50.00%])

Procent z głosów: 50.00%

2. Głosowano Nie (9 głosów [32.14%])

Procent z głosów: 32.14%

3. Głosowano Nie mam zdania (5 głosów [17.86%])

Procent z głosów: 17.86%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

05.08.2010, dwa dni po próbie przeniesienia krzyża, który do teraz jest głównym tematem poruszanym przez media sejmowa komisja śledcza przyjęła raport w sprawie "Afery hazardowej".

"Blokuję tę sprawę dopłat od roku, to wyłącznie moja zasługa" i "na 90 procent, Rysiu, załatwimy" - te słowa nie miały znaczenia dla posłów PO i PSL, którzy przegłosowali raport komisji. Wynika z niego, że politycy Platformy nie brali udziału w nielegalnym lobbingu ws. ustawy hazardowej.

Opozycja ostro protestowała, ale zdecydowała większość. - To wstyd. Jest mi niezmiernie przykro, że przyjęto taki bubel - ocenił Bartosz Arłukowicz z SLD.
"Raport przyjęty przez komisję jest absurdalnie niespójny. Wstyd mi za dokument, który pokazuje, jak szybko i skutecznie można oczyścić kolegów partyjnych i wmówić Polakom, że nic się nie stało. A stało się."

Posłowie Lewicy i PiS przez godzinę usiłowali przekonać pozostałych członków komisji do odrzucenia raportu. Padały mocne słowa, dramatyczne apele i ostra krytyka przewodniczącego i jego raportu. Jednak w głosowaniu niespodzianki nie było: głosami trzech posłów PO i jednego PSL raport Mirosława Sekuły przeszedł. Opozycja była przeciw.

[url="http://www.youtube.com/watch?v=ZZ35bzpRw9k"]http://www.youtube.c...h?v=ZZ35bzpRw9k[/url]

Raport w środku nocy

Sekretariat hazardowej komisji śledczej przygotował ujednoliconą wersję raportu końcowego z sejmowego śledztwa zawierającą wszystkie przyjęte w środę poprawki. Tekst trafił na skrzynki mailowe posłów w środę późnym wieczorem. Nowa wersja raportu z przyjętymi podczas środowego posiedzenia 38 poprawkami ma 297 stron.

W raporcie można przeczytać m.in., że politycy PO nie brali udziału w nielegalnym lobbingu ws. ustawy hazardowej, choć ich zeznania są momentami mało wiarygodne. Dowiemy się też, że źródłem przecieku o akcji CBA mogło być zarówno Biuro, jak i kancelaria premiera.

Posłowie opozycji natychmiast zaczęli zgłaszać zastrzeżenia. Według nich raport nie zawiera poprawek, które wcześniej przegłosowali, ale przede wszystkim jest niespójny i sam sobie przeczy. - Jest mi przykro, że po tylu miesiącach pracy komisja przedstawi raport, który jest po prostu nierzetelny. To jest wstyd. Jeśli w dokumencie są sprzeczności i komisja głosuje na tak, to znaczy, że lekceważy Sejm - stwierdził BartoszArłukowicz."
[...]

Ale od początku, o co całe larum?
Afera hazardowa: wydarzenia związane z ujawnieniem lobbingu politycznego w trakcie prac nad nowelizacją ustawy z dnia 29 lipca 1992 r. o grach i zakładach wzajemnych. Aferę ujawniono 1 października 2009 po opublikowaniu przez "Rzeczpospolitą" stenogramów nagrań rozmów szefa klubu parlamentarnego Platformy Obywatelskiej Zbigniewa Chlebowskiego z biznesmenem z branży hazardowej Ryszardem Sobiesiakiem, które prawdopodobnie zostały uzyskane z Centralnego Biura Antykorupcyjnego. W rozmowach uczestniczyli też m.in. lobbysta Jan Kosek i znajomi Chlebowskiego, pośredniczący w umawianiu spotkań. Wg stenogramów Sobiesiak twierdził, że w tej sprawie rozmawiał również z ministrem sportu i turystyki Mirosławem Drzewieckim.

wersja wideo:

[url="http://www.youtube.com/watch?v=2ogVy3F2R0o"]http://www.youtube.c...h?v=2ogVy3F2R0o[/url]

O czym mówili politycy PO z biznesmenami

Sam pan Palikot nawet gdyby stawał na głowie żonglując przy tym wibratorami, nie dałby rady tak dobrze odwrócić uwagi społeczeństwa, jak to zrobił "krzyż niezgody"...

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 10.08.2010 - 14:30

• 4

#2 Gość_mroova

Gość_mroova.
  • Tematów: 0

Napisano

eee DiBi, jak widzisz społeczeństwo jest podzielone :mrgreen:

moim zdaniem to PiS wywołało tę awanturę krzyżową, ale reszta (episkopat, politycy) powinni
w dupsko dostać za to, że nic nie zrobili, że to tak długo trwa..... a że PO wały kręci to już inna sprawa :mrgreen:

jak każde z resztą rządzące ugrupowanie polityczne

Użytkownik mroova edytował ten post 10.08.2010 - 14:43

• 1

pawaw1.
  • Tematów: 29
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Teraz nic nie dzieje się bez przyczyny, więc ta cała szopka z krzyżem to świetny kamuflaż dla szemranych interesików naszych rządzących...
  • 1

Hunter.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Moim zdaniem nieistotne jest czy rządzi PO, PiS, SLD etc., gdyż mentalność ludzi rządzących w naszym kraju jest nie do określenia. Każde ugrupowanie polityczne, które dojdzie do władzy nagle zapomina o wyborcach, problemach społeczeństwa i co najdziwniejsze o realnym rządzeniu. Dzisiaj wszyscy skupiają się na krzyżu, który nic nie zmienia w kwestiach bytowych Polaków. Posłowie powinni zająć się tym co ma realny wpływ na nasze problemy gospodarcze bo skończymy jak Grecja, czyli druga "zielona wyspa" Pana Premiera. Ja już nie wiem, czy takie rzeczy to tylko w Polsce?

Użytkownik Hunter edytował ten post 10.08.2010 - 15:56

• 1

#5 Gość_Kamret Dołnalt

Gość_Kamret Dołnalt.

Napisano

Skończmy więc z obstrukcją władzy. Skończmy z tym ustrojem. Tylko kto wyciągnie rękę po władzę? Afera hazardowa to był tak oczywisty lobbing i kręcenie biznesu na stołku poselskim, że ktoś z martwicą mózgu zauważył by to. Niestety PO sądzi, że ludzie mają IQ poniżej 60 pkt.

Użytkownik Kamret Dołnalt edytował ten post 10.08.2010 - 16:18

• 2

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Opozycja ostro protestowała, ale zdecydowała większość. - To wstyd. Jest mi niezmiernie przykro, że przyjęto taki bubel - ocenił Bartosz Arłukowicz z SLD.
"Raport przyjęty przez komisję jest absurdalnie niespójny. Wstyd mi za dokument, który pokazuje, jak szybko i skutecznie można oczyścić kolegów partyjnych i wmówić Polakom, że nic się nie stało. A stało się."

No i udało się Rysiu załatwione na 100%. Gdy oglądałem przyjmowanie tego raportu, czytanie fragmentów, elokwentne odpowiedzi na pytania opozycji to <facepalm> Dołączona grafika. Zasłona dymna wyszła wyśmienicie. Rysie, Grzechy i Mira dalej chodzą spokojnie po tym 'dzikim kraju'.
  • 2

Paweł.
  • Tematów: 22
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy Twoim zdaniem zamieszanie z krzyżem miało na celu odwrócenie uwagi społeczeństwa od niecnych działań Rządu?

Ja myślę, że to pytanie jest źle sformułowane. Z tego co widzę, akcja z krzyżem jest raczej spontanicznym działaniem niektórych osób, niż wymyślnym POdstępem zainicjowanym przez rząd w celu sprowokowania tych ludzi do tworzenia zamieszania. Gdyby pytanie brzmiało czy rząd umyślnie wykorzystał zamieszanie z krzyżem w celu odwrócenia uwagi ? Odpowiedziałbym, że tak.
  • 1

Opiart.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Chcieliście taki rząd to macie- a powiem, że to dopiero początek. Niestety, ale Polacy uczą się na błędach, tylko szkoda, że ten błąd popełnili już dziesiątki razy :)
  • 2

#9 Gość_Kamret Dołnalt

Gość_Kamret Dołnalt.

Napisano

Ja myślę, że to pytanie jest źle sformułowane. Z tego co widzę, akcja z krzyżem jest raczej spontanicznym działaniem niektórych osób, niż wymyślnym POdstępem zainicjowanym przez rząd w celu sprowokowania tych ludzi do tworzenia zamieszania. Gdyby pytanie brzmiało czy rząd umyślnie wykorzystał zamieszanie z krzyżem w celu odwrócenia uwagi ? Odpowiedziałbym, że tak.

Sądzę, że masz rację ale przy tak przebiegłej partii nie można wykluczyć też i opcji pobudzania rozruchów. Przypomnijmy sobie kampanię jak to Wilczek na którego powoływał się J.K. wyrecytował przemówienie uderzające w niego. Widać, że go kupili. Na początku ładnie płynnie mówił zamówiony tekst ale jak przyszło powiedzieć z myśli to mówił: "Będę głosował na yyyyy yyyyyy yyyyyy yyyyyyyy yyyyyyy ... kandydata PO." Użyli w tej kampanii wszystkich sił i chwytów więc co im tam szkodzi mała aferka z krzyżykiem. Ale oczywiście odwodów na to nie ma.
  • 0

Paweł.
  • Tematów: 22
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Fakt, różnie to może być. Tym bardziej, że boja się (lub nie potrafią) przeprowadzić porządnych reform dających sporo oszczędności. Wystarczy tylko przypomnieć kampanię prezydencką, w której odcinali się od niektórych swoich pomysłów. Byłbym rad, gdyby Tusk jeszcze raz wszystkich okłamał i wbrew "woli ludu" sprywatyzował szpitale i zrobił porządek z ZUSem i KRUSem.
  • 0

defensis.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przez te pedalskie komisje mamy dziury budżetowy i podwyżki VAT. Ot co.
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych