Skocz do zawartości

Zagadka Einstena

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Dolg

Gość_Dolg.
  • Tematów: 0

Napisano

Zagadka Einsteina to zagadka na tzw. "logiczne myślenie". Podobno Albert Einstein powiedział, że 98% ludzi na świecie nie da rady jej rozwiązać. A co wy o tym myślicie?
Oto ona:
5 ludzi różnych narodowości zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy palą papierosy 5 różnych marek i piją 5 różnych napojów. Hodują zwierzęta 5 różnych gatunków. Który z nich hoduje rybki?
-Norweg zamieszkuje pierwszy dom
-Anglik mieszka w czerwonym domu.
-Zielony dom znajduje się bezpośrednio po lewej stronie domu białego.
-Duńczyk pija herbatkę.
-Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów.
-Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille.
-Niemiec pali Marlboro.
-Mieszkaniec środkowego domu pija mleko.
-Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę.
-Palacz Pall Malli hoduje ptaki.
-Szwed hoduje psy.
-Norweg mieszka obok niebieskiego domu.
-Hodowca koni mieszka obok żółtego domu.
-Palacz Philip Morris pija piwo.
-W zielonym domu pija się kawę.

Rozwiązanie jest w internecie , ale chociaż spróbujcie ją rozwiązać. ;)

zagadkaeinsteina.jpg

Atomowy_jogurt_zagłady.
  • Tematów: 27
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Algorytm? EE algebra nieee.... Który hoduje rybki?
odp brzmi: "Ch*j wie" albo... Kto powiedział, że te rybski są tego samego gatunku?
Odpowiedzi jednoznacznej nie ma, nawet jeśkli jest w necie, to odp. jest nieskączenie wiele.

edit Yawgmoth
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownik Yawgmoth edytował ten post 09.08.2010 - 12:28

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Banalne, zwykła łamigłówka. Wystarczy wszystko sobie narysować i wychodzi.

Moje rozwiązanie: (link)
Nie klikajcie zanim sami nie rozwiążecie bo nie będzie zabawy ;).

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

20 minut długopis i kartka . Tyle rozwiazywałem to samodzielnie.

Atomowy_jogurt_zagłady.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Hwh a podobno rekordziście to 7 godzin zajęło. a jakiś koleś na forum się podnecał, że to w 1h zrobił... Ale tłuk. Mi się nie chcę rozwiązywać :D
Wakacje, nie skupię się raczej. Ale tu nie chosdzi chyba, że 2% ludzi to rozwiąże tylko 2% wpadnie na sposób.
Takie coś na maturze powinni dawać, już wiadomo kto logicznie myśli. Nawet nie trzeba być matematykiem...
Edit: dobra, rozwiąże wieczorem :) Może jestem w tych 2%

Użytkownik Atomowy_jogurt_zagłady edytował ten post 09.08.2010 - 12:46

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Było w złudzeniach optycznych, podobnie jak Ana Mert rozrysowałem sobie (ale w paincie) i po 14 minutach było po zabawie, może jakbym rysował na kartce, poszło by jeszcze szybciej. Prosta logiczna zagadka, ale fajna ;]

Algorytm? EE algebra nieee.... Który hoduje rybki?
odp brzmi: "Ch*j wie" albo... Kto powiedział, że te rybski są tego samego gatunku?
Odpowiedzi jednoznacznej nie ma, nawet jeśkli jest w necie, to odp. jest nieskączenie wiele.

Jakbyś się troszkę wysilił to byś wiedział, że odpowiedź może być tylko jedna :P

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 09.08.2010 - 12:59

Opiart.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

W tej zagadce raczej chodzi o to, żeby rozwiązać w pamięci :] To właśnie tak jest w stanie zrobić tylko 2% ludzi.

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W tej zagadce raczej chodzi o to, żeby rozwiązać w pamięci :] To właśnie tak jest w stanie zrobić tylko 2% ludzi.

Też mi się tak wydaje, bez rozrysowania próbowałem, ale pogubiłem się szybciej niż mi się wydawało :P

Kompi.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dłuzej robiłem i wycinałem rysunki do tego niz rozwiązywałem ^^

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Stare i odpowiedź łatwo przychodzi jak się rozrysuje, a bez rysowania około godziny zajmuje jak dzieci marudzą za plecami. Należę do tych dwóch procent, ale i tak mi nikt nie wierzy :mrgreen: Podobno Einstein lubił takie łamigłówki i uważał, że powinno się je rozwiązać w pamięci w kilka minut by do tych 2% się zaliczyć.

Atomowy_jogurt_zagłady.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Pierw trzeba się wykłuć tekstu :)

D.B a taką zagatke rozwiąż:
5 murzynów płynie 5 galerami. Ile mieli wioseł?

#12 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.

Napisano

Teoretycznie rozrysowanie nic ci nie da. To jest tak pomyślane ze trzeba wykorzystać wyobraźnie jakby przestrzenną . Trzeba łączyć wiele faktów jednocześnie w jedną całość. Podejrzewam, zę Einstein stwierdził, że tylko 2 % ludzi da rade to rozwiązać bo ok 2% ludzi jest sawantami. Taka odmiana autyzmu prawdopodobnie miał ją tez Einstein. Choroba ta umożliwia wykorzystać mózg w obrębie nie znanym zdrowym ludziom.

Dla normalnego człowieka ta zagatka brzmi. Ile lat ma moja ciotka która 25 lat temu kupiła sobie 10 letni samochód. Dla ułątwienia dodam że u mnie w domu nie ma ciepłej wody. xD

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

convers

Napisano wczoraj, 23:47
" 2 % ludzi da rade to rozwiązać bo ok 2% ludzi jest sawantami. "

Nieprawda!!Nauka zna tylko ok 100 przypadków tego schorzenia. Najasłyniejszym sawantem był Kim Peek .Postać jego posłużyła w 1988 twórcom filmu Rain Man jako pierwowzór postaci Raymonda Babbita, którą odgrywał Dustin Hoffman.

Użytkownik noxili edytował ten post 10.08.2010 - 06:48

#14 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.

Napisano

convers

Napisano wczoraj, 23:47
" 2 % ludzi da rade to rozwiązać bo ok 2% ludzi jest sawantami. "

Nieprawda!!Nauka zna tylko ok 100 przypadków tego schorzenia. Najasłyniejszym sawantem był Kim Peek .Postać jego posłużyła w 1988 twórcom filmu Rain Man jako pierwowzór postaci Raymonda Babbita, którą odgrywał Dustin Hoffman.

Przypadek rainmana to jest wersja hardkorowa. On jest zajebiscie inteligetny ale nie moze samodzielnie egzystowac. A Sawantyzm o którym mówie nie przeszkadza w życiu. Można nawet go nie rozpoznać. Widziałem czy czytałem kiedys, że np Mozart a nawet Van Gogh mogli byc sawantami.

W głowie masz taki mały ośrodek, jakby filtr. U sawantów nie działa on poprawnie. U niektórych blokuje informacje ze świata do okoła. To najpowszechniejsza wersja autyzmu. A u nie których pozwala postrzegać dużo więcej. Był nawet na discovery odcinek poświęcony sawantom. To byli ludzie któży na przykład słysząc muzyke lub jedząc coś widzieli kolory I to żę jest 100 potwierdzonyhc przypadków to bzdura. Chyba że chodzi ci o samo hardkorowe wersje tak jak Rainman. Tak naprawdę to ludzie mogąbyć sawantami i nawet o tym nei wiedzą a częśc nawet z tym nie idzie do lekaża bo myśli, że ma jakiś dar od boga czy coś w tym stylu

Fresco.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ta zagadka to fajna rzecz :) Kiedyś już się na nią natknęłam i postanowiłam rozwiązac. Na początku w pamięci, co nie szło mi zupełnie, zbyt szybko się gubiłam ale potem spróbowałam na papierze i dopiero wtedy się udało. Wbrew pozorom można ją rozwiązac z pomocą kartki i długopisu. Może jeszcze kredek, jeśli ktoś lubi posługiwac się kolorem i ułatwia mu to rozwiązanie sprawy. Jeżeli chodzi o odpowiedź to "wiem ale nie powiem", nie będę zabierac frajdy :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych