Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dzwony w nocy

• Please log in to reply
15 replies to this topic

7th.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam. Mam taki problem, a mianowicie co noc słyszę pojedynczy dzwon o godzinie 1:00 i potrójny o godzinie 3:00. Wydaje mi się to dziwne, gdyż w mojej okolicy nie ma żadnego miejsca, z którego owe dźwięki mogą pochodzić - nie ma żadnego kościoła, a ten dzwon słychać bardzo wyraźnie, jakby był tuż za oknem. Dodatkowo ostatnio nocowała u mnie moja dziewczyna i mimo, że nic nie wspominałem o tych dzwonach, to też je słyszała i się troszkę wystraszyła. Trwa to już kilka lat, odkąd moja ciocia zmarła w moim domu. Oprócz dzwonów są również takie rzeczy jak włączające się samo światło w pokojach, również odkąd ciocia zmarła. Muszę nadmienić, że nie jestem kolejnym oszołomem, który myśli, że ma ducha w domu, mi te dzwony nie przeszkadzają, ale moja dziewczyna się strasznie wystraszyła i panikuje. Trafiłem na to forum przypadkiem i chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat. Pozdrawiam.
  • 0

gruby asg.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co do dzwonu to nic dziwnego, bo każdy dzwon o 1;00 bije raz, a o 3:00 bije 3 razy. Jedyne co mnie dziwi to to że bije w nocy, kiedy nie powinien. Ale może to tylko z jakiegoś kościoła, dźwięk dzwonu potrafi się nieść nawet kilka kilometrów, więc to że w pobliży nie ma kościoła, to nie znaczy że to nie z niego. A co do śmierci Cioci w twoim domu, bardzo mi przykro ale najlepsze wyjście to specjalista od duchów / egzorcysta. Nigdy nie można a od razu wykluczyć duchów, bo nie wiemy co się dzieje na tamtym świecie.

Użytkownik gruby asg edytował ten post 06.08.2010 - 09:53

• 0

Geniusz.
  • Tematów: 23
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Mogą to być dzwony kościelne, których dźwięk faktycznie potrafi nieść się na duże odległości (szczególnie na mniej zabudowanych przestrzeniach). Zawsze może to być stary zegar bijący, który ktoś gdzieś schował i po prostu o tym nie wiesz. Jak to mają stare zegary - raz bije, raz nie. Popytaj rodziny, czy w domu nie ma takiego starego zegara.

Możemy założyć, że to zmarła ciocia próbuje dać o sobie znać. Jeśli w to wierzysz, to woda święcona bądź wizyta egzorcysty faktycznie mogą pomóc. ;)
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Stawiam na to ,że któryś z sąsiadów ma zegar "z kukułką" (dobór dźwięków jest naprawdę duży, nic trudnego sprawić sobie taki udający dzwony kościelne) i w nocy za pośrednictwem nocnej ciszy ich dźwięk nieeeesie. Dziwne tylko, że nie dzwoni dwukrotnie o 2 w nocy, stawiam na błąd mechanizmu albo celowe ustawienie (w końcu w większości zegarów można ustawić by nie dzwoniły w nocy więc dlaczego nie ustawić by nie dzwoniły jedynie o 2 w nocy?).

Moja rada? W nocy się śpi.
  • 0

7th.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Stawiam na to ,że któryś z sąsiadów ma zegar "z kukułką" (dobór dźwięków jest naprawdę duży, nic trudnego sprawić sobie taki udający dzwony kościelne) i w nocy za pośrednictwem nocnej ciszy ich dźwięk nieeeesie. Dziwne tylko, że nie dzwoni dwukrotnie o 2 w nocy, stawiam na błąd mechanizmu albo celowe ustawienie (w końcu w większości zegarów można ustawić by nie dzwoniły w nocy więc dlaczego nie ustawić by nie dzwoniły jedynie o 2 w nocy?).

Moja rada? W nocy się śpi.

Zegar u sąsiada to faktycznie w miarę sensowny pomysł. Jednak ten dźwięk dochodzi zza okna. Stary zegar ukryty u mnie w domu odpada, na pewno nie ma. Teren jest w miarę zabudowany - jest to osiedle. Jedyny kościół jest kilka km dalej i z tego co się dowiedziałem, to nie ma dzwonu.

W nocy się nie śpi jak dziewczyna nocuje ;p
  • 0

Atomowy_jogurt_zagłady.
  • Tematów: 27
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ahhh ci złomiarze...
Ehh u mnie też były jakieś dziwne oznaki obecności "czegoś"... Ale to ucichło ostatnimi czasy... JA bym się nie przejmował tymi dzwonami i nie utożsamiał bym tego ze zmarła ciocią...
  • 0

D.K..

Semper invicta

• Tematów: 2812
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie masz czasem w okolicy jakiejś wody nadającej się do żeglowania? Dużej rzeki, jeziora lub morza? Bo dźwięk dzwonu może pochodzić z żaglowca, którego właściciel/załoga chce utrzymać tradycję, ale nie wie, kiedy się wybija szklanki i w jakich ilościach :)
  • 0

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dżwięki metaliczme potrafią dziwnie rozchodzić w pewnych warunkach . W nocy przy otwartych oknach ja słyszę pociąg jadący 7 km ode mnie .Słyszę też dzwony z kościoła z miejscowoąci odległej 4 km . W dzień ledwo słyszę odgłosy ulicy odległej o 100m . Co do włączającego się samo światła w pokojach zacznij od najprostszej opcji :wymień na porządne kontakty .Powinno pomóc.
  • 0

Mischakel.

Ataman

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeżeli by tobie wystarczająco zależało, to zawsze korzystając z jakiejś ciepłej sierpniowej nocy możesz wyjść na dwór czy nawet tylko postać o godzinie 1 lub 3 i posłuchać skąd dochodzi dźwięk, może wtedy skojarzysz jakieś miejsce.
  • 0

7th.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wody nie ma, to ostatnie rozwiązanie już sprawdzałem - poza budynkiem nie słychać tych 'dzwonów'.
  • 0

Galkas.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W takim razie spróbuj nagrać ten dźwięk i nam go tutaj przedstawić.
  • 0

Brayan.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kiedy ten dzwięk będzię się rozchodził idz w jego kierunku -zobaczysz co to jest,chociaż wyjżyj przez okno i spytaj sie sąsiada czy tez je słyszy.
Co do samo zapalającego sie światła itp. też tak miałem po smierci dziadka.
  • 0

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czasem w starych domach takie dzwonowe dzwięki wywołuje rezonans od drgań ziemi (a tak naprawdę jakiejś warstwy poniżej warstwy ziemi uprawnej.)Przejazd pociagu lub tira nawet wdość dużej odległości powoduje takie stalowe lub odwrotnie stłumione bum . Stare budynki sa czasem klamrowane , maja też pod warstwa tynku pekaniecia itp. Wszystko to potrafi dziwnie zabrzmieć Jak kupiłem stary (częściowo ponad 200 lat) dom to prawie parę miesiecy polowalem na różne "duchy". Polecam .mój blog budowlany

Użytkownik noxili edytował ten post 07.08.2010 - 11:09

• 0

7th.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam ponownie. Odkryłem coś nowego dotyczącego tych dzwonów :P
W nocy ja byłem w kuchni, a moja dziewczyna była w tym czasie w łazience. W pewnym momencie mi krzyczy że słyszy te dzwony teraz. Ja będąc w kuchni nic nie słyszałem(Mimo, że kuchnia sąsiaduje z łazienką) - spojrzałem na zegarek - faktycznie zbliżała się godzina 3, więc to czas na dzwony ;) Pobiegłem do łazienki - faktycznie były te dzwony, było je słychać bardzo głośno i wyraźnie. Ale co jest najciekawsze, dzwony te dochodziły z pomieszczenia naprzeciwko łazienki - pokoju w którym zmarła ciocia. W tym pokoju nie ma żadnych dzwoniących zegarków, ani nic takiego. Zawsze w tym pokoju czuję się dziwnie, jakby coś tam było, mimo, że bardzo sceptycznie podchodzę do takich spraw. Osobie która mieszka w tym pokoju bardzo często śni się ciocia.
  • 0

#15 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.
  • Tematów: 0

Napisano

Dobra odpuść sobie tą marną prowokacje :\

nagraj te dzwony jak chcesz aby ci ktokolwiek uwierzył. I to najlepiej kamerą lub telefonem aby było widać choć troche, że to nie fake. I proszę dodaj na YT orginalny surowy plik.

Użytkownik convers edytował ten post 10.08.2010 - 08:38

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych