Napisano 02.08.2010 - 20:49
Gość_Horror
Napisano 02.08.2010 - 21:19
Pisałem o wierze. Nie o działaniu człowieka na rzecz drugiego człowieka. Ucisk („władzy”) społeczeństwa jest domeną samego człowieka a nie wiary. To, że wykorzystywano do władzy „symbolu” nie jest argumentacją na ograniczenie w kontekście wiary. Nie będę pisał o kościele, bo są oddzielne wątki i swoje już w tym temacie powiedziałem.@fizyk900
to wg ciebie to, ze ludzie stracili 500 lat rozwoju przez religie chrzescijanskie (sredniowiecze, tepienie wszelkiego postepu przed strachem przed utrata absolutnej wladzy kosciola nad owczesnym swiatem) to nie jest ograniczenie?
W naszym pojęciu tak. Wspomniałem o tym pisząc o fanatyzmie. Tak my to widzimy. Wszak jedni jedzą krowy a inni je postrzegają jako święte. Boli Ciebie, że Islam jest taki jaki jest? Mam nadzieję, że nie tłuczesz swojej żony (o ile ją masz) i nie ograniczasz ją w żadnym, nawet najmniejszym stopniu. To samo tyczy się dzieci. Nie robisz burd po pijaku i jesteś wzorem dobroci.a to ze do dzisiejszego dnia islamskie kobiety czesto mimo wielkiego potencjalu intelektu musza zyc z glombami i uslugiwac im jak bogu do konca zycia to nie ograniczenie?
Może i wiesz co mówisz, ale chyba nie wiesz po co to robisz. Piszę o wierze odnosząc się do TEJ treści:Piszesz o wierze jako tylko i wylacznie o wierze katolickiej, a zapominasz ze istnieja inne religie takie jak islam, ktore ograniczaja zupelnie wszelki rozwoj, wiem co mowie, mieszkam w niemczech, na codzien mam z tym stycznosc.
Jest tu coś o Islamie?@sniffer
Praktykujący katolik nie może być człowiekiem o otwartym umyśle i wolnej woli, bo to by się kłóciło z samymi podstawami jego ideologii...
A z Twojej na to, czym jest ignorancja i brak zrozumienia.Zreszta w tej wlasnie wypowiedzi mamy najlepszy przyklad na to, jak religia ogranicza czlowieka(...)
Napisano 02.08.2010 - 21:51
Jest tu coś o Islamie?@sniffer
Praktykujący katolik nie może być człowiekiem o otwartym umyśle i wolnej woli, bo to by się kłóciło z samymi podstawami jego ideologii...Wiara nie ogranicza. Umacnia duchowo. Ogranicza fanatyzm lub ignorancja.
Użytkownik fizyk900 edytował ten post 02.08.2010 - 22:01
Napisano 02.08.2010 - 23:07
Co do tematu to czlowiek wykorzystuje tylko 10-15%
Napisano 02.08.2010 - 23:53
Z tego co ja wiem to jest jeden wielki pic na wodę, co potwierdzić może chociażby to (nie chciało mi się głębiej szukać)
A więc kwestia nie leży w tym, że wykorzystujemy swój mózg w 1, 3, 10 czy 12%, a w tym, że nie wykorzystujemy go efektywnie. To tak jakby mając kompa z super szybkim prockiem i gigantyczną ilością pamięci używać go do układania pasjansa. Mamy po prostu duże możliwości, ale nie każdy umie je wykorzystać. Skoro dziecko autystyczne potrafi w pamięci obliczyć iloraz liczb kilkucyfrowych nic nie stoi na przeszkodzie aby normalny człowiek również to potrafił. Zresztą kiedyś pracowała u mnie sprzedawczyni (po zawodówce), która w pamięci liczyła wartość towarów na wagę i sumowała wszystko również w pamięci. I nie myliła się. Ja sam w czasach gdy studiowałem potrafiłem rozwiązać zadanie z całek na pół strony w zeszycie wykonując działania na wzorach w pamięci. A "Dziady" Mickiewicza (wszystkie 3 części) przeczytałem w liceum w jeden wieczór. Umiejętności liczenia w pamięci trochę straciłem, nie czytam też tak szybko jak kiedyś (ale nadal dość szybko). Co świadczy tylko o tym, że wystarczy trochę treningu.Warto przy okazji powiedzieć o niezwykłych możliwościach ludzkiej pamięci. Ocenia się, że pamięć rozwiniętego mózgu człowieka może pomieścić 1000 miliardów elementów informacji, co jest wielkością dziesiątki tysięcy razy większą niż pojemność pamięci operacyjnej najwyższej klasy komputerów. Gdyby człowiek mógł w pełni wykorzystać te możliwości, to - mówiąc obrazowo - opanowałby sześć języków obcych, przyswoił programy trzech wyższych uczelni i zapamiętał treść wszystkich 82 tysięcy haseł wielkiej encyklopedii powszechnej. Dodajmy jeszcze, że mózg przeciętnego człowieka zdolny jest wykonać w ciągu sekundy liczbę operacji rzędu 1015 (1 kwadrylion). Jednakże tak wielka ilość informacji nie jest przyjmowana nawet przy najszybszym czytaniu. Pomiędzy możliwościami mózgu a ich wykorzystaniem przez człowieka istnieje ogromna dysproporcja. Uczeni twierdzą, że około 95% wykształconych komórek mózgowych jest systematycznie "niedoładowana" informacją i nie uczestniczy w pracy pamięci. Niektórzy wypowiadają też pogląd, że jedynie 1% ludności świata wykorzystuje możliwości mózgu dostatecznie efektywnie. Zatem spożytkowanie chociaż części tych wielkich i nie zawsze uświadamianych sobie "psychicznych rezerw" leży u podstaw szybkiego czytania, maksymalnie aktywizującego uwagę, myślenie i pamięć czytelnika. (źródło: dr Zdzisław Szkutnik - Dyr. Biblioteki A. Mickiewicza w Poznaniu)
Zupełnie się z Tobą nie zgodzę. Przepraszam, ale pojęcie o Średniowieczu masz takie ludyczne trochę. Wbrew pozorom był to czas odkryć, wynalazków i osiągnięć technicznych jak każda inna epoka. Gotyckie katedry powstały w Średniowieczu. Dokładność geometryczna zupełnie nie przystająca do tępienia postępu. W średniowieczu w Europie odkryto lub wynaleziono ponadto: korbę do kołowrotu (na owe czasy wynalazek rewolucyjny), kieraty z systemem kół zębatych, które umożliwiły przełożenie napędu poziomego na pionowy, proch strzelniczy (wiem, proch był chińskim wynalazkiem, ale w średniowiecznej Europie odkryto go niezależnie), młyn napędzany siłą wiatru, taczki, początek arabskiego zapisu liczb i wszelkie prace Fibonacciego, początki księgowości w dzisiejszej postaci (strona winien i ma), zegary mechaniczne, pługi. Nie można tez zapomnieć o tym, że pierwsze uniwersytety powstawały w średniowieczu. A większość z tego sponsorował KK. I dlatego, że to wszystko było kościelne nie bał się utraty władzy.to wg ciebie to, ze ludzie stracili 500 lat rozwoju przez religie chrzescijanskie (sredniowiecze, tepienie wszelkiego postepu przed strachem przed utrata absolutnej wladzy kosciola nad owczesnym swiatem) to nie jest ograniczenie?
Użytkownik Mishka edytował ten post 03.08.2010 - 00:15
Napisano 03.08.2010 - 09:19
Napisano 03.08.2010 - 09:26

Użytkownik noxili edytował ten post 03.08.2010 - 09:41
Napisano 03.08.2010 - 13:07
cała inicjatywa aresztowania papieża przemawia za tym twierdzeniem
Napisano 03.08.2010 - 16:20
Napisano 03.08.2010 - 19:27
Napisano 03.08.2010 - 19:44
Napisano 03.08.2010 - 20:49
Napisano 03.08.2010 - 20:51

Użytkownik Pit edytował ten post 03.08.2010 - 22:12