
Sztuczne mięso bliżej naszych stołów
Co, jeśli następny hamburger jaki zjemy będzie wytworzony w ciepłej wzbogaconej o substancje odżycze - zupie wytworzonej w bioreaktorze? Badania nad produktami, które smakują i pachną tak jak prawdziwe wkraczają w ważną fazę i wkrótce możemy takowe znaleźć na sklepowych półkach. Naukowcy stale badają wzrost małych komórek mięśniowych w laboratoriach. Robili to od dawna w celach eksperymentalnych, jednak teraz wzmożone wysiłki wielu niezależnych organizacji badawczych powodują, że sztucznie wytworzone mieso może być faktem. Henk Haagsman, profesor nauk związanych z produkcją mięsa (dosłownie meat science), wraz z kolegami pracują nad wieprzowiną i jej sztucznym wzrostem z dala od komórek macierzystych świni. Mają oni nadzieję w przeciągu kilku lat stworzyć formę mielonego mięsa odpowiedniego np. do hamburgerów. Aktualnie trwają prace nad identyfikacją typów komórek macierzystych, które dzielą się najbardziej, w celu tworzenia większych obszarów mięsa przy wykorzystaniu bioreaktora. Zespół liczy na osiągnięcie konkretnych rezultatów przed 2009 rokiem. Duński rząd przeznaczył na te badania 2 miliony euro.
Tłumaczenie: Eurycide
źródło: unexplained-mysteries.com