Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kobieta, która twierdzi, że ma 157 lat.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

kananod.
  • Tematów: 15
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

Podczas spisu ludności w Indonezji urzędnicy dokonali niezwykłego "odkrycia". Na liście znalazła się kobieta, która twierdzi, że ma 157 lat. Niestety, nie zachowały się żadne dokumenty, które potwierdzałyby jej słowa - podaje Yahoo powołując się na agencję AFP.

Kobieta twierdzi, że urodziła się w 1853 r. Nie zachowały się jednak żadne dokumenty, które mogłyby to potwierdzić. - Sądząc jednak z wypowiedzi tej pani oraz wieku jej adoptowanej córki, która ma obecnie 108 lat, można jej wierzyć - mówi jeden z pracowników indonezyjskiego biura statystycznego.

Kobieta jak na 157 lat jest w świetnej formie - nie ma większych problemów z poruszaniem się, jest w stanie sama wykonać większość prac domowych i wciąż pali papierosy. Pomimo swojego wieku ma też wciąż niezłą pamięć, dobry wzrok i słuch.

Do tej pory za najstarszą osobę na świecie uchodzi Francuzka Jeanne Calment. Kobieta zmarła w 1997 r. w wieku 122 lat.

Indonezja pod względem liczby ludności zajmuje czwarte miejsce na świecie. Zamieszkują ją ok. 240 mln ludzi. Prezydent Susilo Bambang Yudhoyono powiedział, że wyniki spisu ludności będą ważne dla przyszłych działań rządu.

Źródło: Wp.pl
  • 0

frosti.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Będzie trzeba zacząć więcej palić i pić żebym ja przypadkiem nie dożył aż tylu lat.
  • 0

Opiart.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Według mnie na świecie mogą się jeszcze znaleźć jeszcze dziesiątki takich przypadków. Wiadomo, 140 lat temu bardzo rzadko odbywały się spisy ludności, więc nie można tego potwierdzić ani obalić. Też chciałbym żyć tak długo pod warunkiem, że byłbym zdrowy tak jak ta "staruszka" na zdjęciu :) .
  • 0

Alexi Arduscoini.
  • Tematów: 85
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Z tego co mi wiadomo w Indonezji jest wielu ludzi w wieku ponad stu lat.
Prawdopodobnie sposób odżywiania (różne zioła itd.) oraz klimat mogą na to wpływać.
  • 0

Sato.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Też chciałbym żyć tak długo pod warunkiem, że byłbym zdrowy tak jak ta "staruszka" na zdjęciu .

No co Ty. Chciałbyś zobaczyć jak umiera cała Twoja rodzina, przyjaciele, znajomi? Mnie przeraża wiek 80 lat, a co dopiero ponad 100.

@V: Ale chodzi o to, że pewnie jest samotna. Poza tym wyobraź sobie, że jesteś na pogrzebie każdego ze swoich bliskich, masakra...

Użytkownik Sato edytował ten post 09.06.2010 - 19:36

• 0

majlO.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale napisali, że jest w dobrej formie :D Piła dużo Actimela poprostu. Wg mnie wielu ludzi w taki wieku może żyć na uboczu, zdala od miast czy wsi :)
  • 0

kananod.
  • Tematów: 15
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Heh, najlepsze jest to że jej córka ma 108 lat ;]
  • 0

majlO.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jej adoptowana córka :) Może ma jakąś energię w sobie, która dalej jej długowieczność?:D
  • 0

#9 Gość_Horror

Gość_Horror.
  • Tematów: 0

Napisano

Wg mnie wielu ludzi w taki wieku może żyć na uboczu, zdala od miast czy wsi

A ja dodam jeszcze z dala od ZUS-u. Ten by ją wykończył ;)
U nas dożyć wieku emerytalnego to sukces, a potem przeżyć każdy jeden dzień za tą nędzną jałmużnę to kolejny wyczyn. A będzie jeszcze gorzej.
Trochę w inną stronę, ale w podobnym kontekście, przytoczę słowa Piotra Bałtroczyka; „Dlaczego żonaty mężczyzna żyje statystycznie o siedem lat krócej od kawalera? Bo taki jest jego wybór”.
Może z powodu mrocznego widma odwiedzin listonosza, ludzie tak długo u nas nie żyją.

Jej adoptowana córka Może ma jakąś energię w sobie, która dalej jej długowieczność?

Co do wieku córki... to adopcja mogła nastąpić wewnątrz rodziny. Sprawa długowieczności byłaby więc jasna.
Trochę jednak chyba naciągana ta historia. Niewiele, o jakieś 30-40 lat w obu przypadkach ;)
  • 0

Yoh.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie ma większych problemów z poruszaniem się, jest w stanie sama wykonać większość prac domowych i wciąż pali papierosy. Pomimo swojego wieku ma też wciąż niezłą pamięć, dobry wzrok i słuch.

Nieźle. 100 lat to już żaden wyczyn, skoro żyją ponad 150 xP

Z tego co mi wiadomo w Indonezji jest wielu ludzi w wieku ponad stu lat.
Prawdopodobnie sposób odżywiania (różne zioła itd.) oraz klimat mogą na to wpływać.

Nie tyle klimat, co na 100% sposób odżywiania się. My u siebie jemy fastfoody, pizze, popijamy Colą etc..
U nich są zioła, robale czy zwykła, zdrowa woda. Różnica w odżywianiu jest, i to widoczna. Mogę być pewny że nie dożyję 100, skoro jadam w KFC co tydzień, a Colę piję jeszcze częściej xD

Cóż.. Jak się dobrze babinka trzyma, to jedynie 200 lat życzyć. Żyj babcia, żyj.. I spokojne życie wiedź...

Użytkownik Yoh92 edytował ten post 10.06.2010 - 03:16

• 0

Sir Combo.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie tyle klimat, co na 100% sposób odżywiania się. My u siebie jemy fastfoody, pizze, popijamy Colą etc..
U nich są zioła, robale czy zwykła, zdrowa woda. Różnica w odżywianiu jest, i to widoczna. Mogę być pewny że nie dożyję 100, skoro jadam w KFC co tydzień, a Colę piję jeszcze częściej xD

Rzeczywiście, papierosy bardzo korzystnie wpływają na zdrowie. Z tego co pamiętam wiele 100+ latków (?) pali papierosy, czyżby nie tylko zabijały ale i wpływały w jakiś tam sposób na przedłużenie się życia? Hmm, interesujące, choć sam się śmieje z własnej teorii.
Pozdrawiam "hoY'a" :)

Użytkownik Sir Combo edytował ten post 10.06.2010 - 20:45

• 0

majlO.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dla mnie to poprostu inne odżywianie i zycie na łonie natury :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych