O Zhang Ruifang z Linlou we wschodnich Chinach zrobiło się głośno w ubiegłym miesiącu, kiedy jej zdjęcia obiegły serwisy informacyjne na całym świecie. Charakterystyczny róg wyrastający z lewej strony jej czoła przyciągnął uwagę wielu internautów. Jak się teraz dowiadujemy, "kobieta-kozioł", jak ją ochrzciły media, zasmakowała w byciu popularną. Sława tak bardzo przypadła jej do gustu, że nie zgodziła się na operacyjne usunięcie "poroża".
Od czasu, kiedy zaczęto mówić o 101-latce, zgłosiło się do niej kilku chirurgów, którzy zaproponowali bezpłatną pomoc w zlikwidowaniu wystających z głowy narośli. Zhang Ruifang pozostaje jednak nieprzejednana. Przyznała, że od czasu, kiedy jest sławna, odwiedzają ją setki przyjaźnie nastawionych do niej ludzi ludzi, którzy często przynoszą podarunki i jedzenie oraz robią zdjęcia. "Na początku rogi były dla mnie udręka w czasie snu, ale teraz ludzie odwiedzają mnie przez cały czas." - wyznaje Chinka.
Zhang Ruifang w czasie jednego z wywiadów przyznała, że nie tylko nie zamierza się pozbywać okazałego, widocznego "gołym okiem" rogu, ale z coraz większą niecierpliwością wypatruje drugiego, który powoli zaczyna wyrastać z prawej strony.
W tej chwili na nic zdają się też "prośby i groźby" synów kobiety, którzy starali się ją namówić na operację. - poinformował brytyjski serwis Metro. Wszystko wskazuje na to, że nikomu nie uda się już jej skłonić do zmiany decyzji.
Narośl na czole 101-letniej Zhang Ruifang pojawiła się w ubiegłym roku i na początku była niewielka. Potem jednak stopniowo zaczęła wzrastać aż osiągnęła swój aktualny rozmiar. Jak podał dziennik "Daily Mail", róg mierzy obecnie ponad 6 centymetrów.
Rodzina kobiety na początku nie zwracała uwagi na pojawiające się na czole krewnej zmiany skórne. Jednak z czasem, kiedy zaczęły się one coraz bardziej uwidaczniać, jej bliscy zaczęli się niepokoić. "Na początku nie przywiązywaliśmy do tego wagi." - opowiada 60-letni syn Zhang Ruifang. "Ale z biegiem czasu róg coraz bardziej wyrastał z jej głowy, a teraz ma 6 centymetrów. Teraz także coś zaczęło wyrastać z prawej strony jej czoła. Jest wielce prawdopodobne, że to kolejny róg."
Kobieta cierpi prawdopodobnie na dolegliwość znaną jako róg skórny. Rogi skórne powstają ze zbitej keratyny - białka występującego m.in. we włosach i paznokciach u ludzi oraz np. w rogach u zwierząt. Zwyrodnienie takie kształtuje się najczęściej u ludzi w podeszłym wieku i o jasnej karnacji, którzy w przeszłości narażeni byli na intensywne promieniowanie. Osiąga zwykle rozmiar kilku milimetrów. Mimo że pojawienie się takiego guza na skórze nie jest rzadkością, to w przypadku pochodzącej z prowincji Henan 101-latki ewenementem pozostaje jego wielkość.
Źródła: http://niewiarygodne.pl/gid,12154048,img,12154056,kat,1017185,title,Mam-rogi-i-jestem-z-tego-dumna,galeriazdjecie.html
http://austriantimes...6/Horny_Granny_
EDIT.
Skoro taki temat już istnieje to myślę,że ten należałoby zamknąć.