Skocz do zawartości

Monogamia a Efekt Coolidge'a

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Gość_Bayakus

Gość_Bayakus.
  • Tematów: 0

Napisano

Efekt Coolidge'a – wzrost libido meżczyzn wywołany zmianą partnerki seksualnej. Fakt, iż atrakcyjność samicy szybko maleje w oczach jej stałego partnera, tłumaczy się tym, że mężczyzna nie jest predestynowany do monogamii.

Pochodzenie terminu

Nazwa "efekt Coolidge'a" pochodzi anegdotycznego zdarzenia z udziałem prezydenta Stanów Zjednoczonych Johna Calvina Coolidge'a. Pewnego razu zwiedzał fermę drobiu wraz z żoną. Ta na wieść, że kogut może odbywać dziesiątki stosunków dziennie, powiedziała: Proszę powtórzyć to panu Coolidge'owi!. Gdy to zrobiono - prezydent spytał: A czy za każdym razem z tą samą kurą?. Usłyszawszy: Nie - ciągle z innymi, polecił: Proszę szybko powtórzyć to pani Coolidge!.

Dowody empiryczne

Eksperymenty na szczurach wykazały, że zmiana partnerki wzmaga libido samca. Późniejsze badania dowiodły, że także u innych gatunków zachodzi to zjawisko. Jego podłożem jest wzrost stężenia dopaminy, która stymuluje układ limbiczny.

Pewne badania pokazują, że efekt Coolidge'a może zachodzić także u samic.

Źródło

• 2

livin.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Pewne badania pokazują, że efekt Coolidge'a może zachodzić także u samic.

Dziękuje, na to zdanie czekałam! :mrgreen:
  • 1

#3 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Cóż ... poligamia była praktykowana przez proroków. Co innego poliandria, to musi być zakazane. ;p
  • 0

pawaw1.
  • Tematów: 29
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Przy jednej dziurze to i kot zdechnie" , ale z drugiej strony lepsza jedna, a zdrowa xD
  • 1

livin.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Cóż ... poligamia była praktykowana przez proroków. Co innego poliandria, to musi być zakazane. ;p

Czasami mam wrażenie, że piszesz pewne rzeczy tylko po to żeby mi lekko mówiąc przysra*.
Chcesz poligamii? Zostań księdzem. Myślę, że oprócz sutanny i koloratki niewiele Ci brakuje :>

Użytkownik livin edytował ten post 06.04.2010 - 15:28

• 0

#6 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

A gdzież tam widzisz nawiązanie do siebie?? :) Wspominam o czasach starotestamentowych i wczesnych nowotestamentowych gdzie poligamia była powszechna, a przynajmniej normalna ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych