Napisano 10.01.2010 - 03:21
Napisano 10.01.2010 - 10:19
Użytkownik convers edytował ten post 10.01.2010 - 10:24
Napisano 10.01.2010 - 13:02
Napisano 10.01.2010 - 15:12
Napisano 10.01.2010 - 21:18
Napisano 02.02.2010 - 15:15
Biblia to rzeczywiste i rzetelne fakty.Potwierdzone przez fizykę teoretyczną i czołowych noblistów z fizyki teoretycznej, którzy wskazują na twórczy umysł Boga. Przyczynę istnienia świata materialnego, umownie zwanego. Wszystkie inne teorie nie mają mocnej podbudowy naukowej.Witam.
Nie wiem czy temat już był, ale chciałbym poruszyć temat Adama i Ewy. Wg biblii są to pierwsi ludzie, ale skąd biblia zaczerpnęła tak dokładne informacje na temat ich imion, ile lat żyli i grzechu pierworodnego. Nikt nawet nie wie kiedy to było, bo nawet nie wiemy ile istnieje świat. Ziemia istnieje ok 4.5mld lat, ale nie jest jedyna we wszechświecie. Wszechświat nie został zbadany, a obserwacje astronomiczne pokazują, że wszechświat istnieje od 13,73 ± 0,12 miliarda lat, więc musiało coś się dziać wcześniej przed powstaniem Ziemi. Za to człowiek współczesny powstał 200–150 tysięcy lat temu ( Adam i Ewa zostali ukazani w formie zbliżonej do współczesnego człowieka, wg historii wcześniej był człowiek prymitywny podobny do zwierząt ). To są tylko moje przemyślenia, widocznie to jest nie do ogarnięcia dla mnie. Jezus nauczał o Adamie i Ewie, czy to po_prostu mit? Jak nie Jezus to skąd to się wzięło? Wyraźcie swoją opinie na ten temat, jeśli było to przepraszam...
Napisano 02.02.2010 - 16:56
Biblia to rzeczywiste i rzetelne fakty.Potwierdzone przez fizykę teoretyczną i czołowych noblistów z fizyki teoretycznej, którzy wskazują na twórczy umysł Boga.
Napisano 02.02.2010 - 17:12
Napisano 02.02.2010 - 20:22
To przecież Biblia (Stary Testament dokładniej od Abrahama) ma najwięcej danych o dawnym Izraelu, choć jest w części "mitem".Nie jest źródłem historycznym
Napisano 02.02.2010 - 21:24
Napisano 02.02.2010 - 22:08
Napisano 03.02.2010 - 14:27
Biblia to rzeczywiste i rzetelne fakty.Potwierdzone przez fizykę teoretyczną i czołowych noblistów z fizyki teoretycznej, którzy wskazują na twórczy umysł Boga.
Myślałeś nad kastracją ? Szerzenie takich pierdoł odciśnie piętno na twoich dzieciach... Biblia nigdy nie była, nie jest i nie będzie zbiorem faktów, to wyeksponowana bajka, pełna alegorii i przenośni. Nie jest źródłem historycznym ani naukowym a jej obecna forma jest tylko szczątkową częścią całości. Po priori mało kto potwierdza twoje słowo, no chyba, że jest takim samym radykałem... uwłaczasz noblistom.
Napisano 19.02.2010 - 18:28
Ahahaahahah ! Tak szczególnie spacery po wodzie, potop zalewający cały świat, wąż wciskając jabłka głupim dziewczynom, i total ownage ożywianie zmarłych
Napisano 19.02.2010 - 19:25
Kościół traktuje to jako opowieść, przypowieść, którą nie należy brać całkowicie dosłownie, ma ona jedynie zobrazować jak mniej więcej Bóg stworzył świat i ludzi.
Co do imion pierwszych ludzi, to pochodzą one z języka hebrajskiego, więc warto znać ich znaczenie, dzięki któremu coś tam Ci się wyjaśni odnośnie tematu.
tak naprawdę wielki wybuch był jednym z etapów tworzenia się naszego świata, lecz co było wcześniej tego jak na razie nie wiadomo
akurat ten potop to jest ciekawa sprawa wg mnie. wiem, że w biblii mity mieszają się ze 'skrawkami' faktów o ile można je nazwać 'faktami'. potop jednak zwraca moją uwagę z racji tego, że pasuje do teorii przebiegunowania, zalania atlantydy itd.
Napisano 19.02.2010 - 19:43
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych