Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zabieg wszczepienia soczewek pozwoli ludziom widzieć w HD

• Please log in to reply
7 replies to this topic

spatium.
  • Tematów: 11
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Lekarze rozpoczynają zabieg wszczepienia soczewek do oczu, przy użyciu standardowej procedury dla zaćmy. Kilka dni później, pierwszy raz w Wielkiej Brytanii, mogą ostatecznie dostroić ognisko soczewki.

Technika daje pacjentom obraz tak ostry, że jest nawet doskonalszy niż 20/20. (#/# jest to stopień upośledzenia oka. 20/20 jest to oko zdrowe, o idealnej ostrości widzenia – przyp. Kranolt)
Bobby Qureshi, pierwszy w Wielkiej Brytanii okulista posługujący się takimi soczewkami, opisał je jako "bardzo znaczący rozwój". Wykonane są one ze specjalnego światłoczułego silikonu. Mogą korygować zarówno zaćmę, jak i dalekowzroczności, choroby które zwykle przychodzą z wiekiem.

Świecąc światłem ultrafioletowym na poszczególne części soczewki, chirurdzy mogą zmienić ich kształt i krzywiznę, aby wyostrzyć obraz widziany przez pacjenta.

"Mamy możliwości poprawy jakości wzroku pacjentów do poziomu, jaki mieli go za ich młodości. Zmiana ta jest tak dokładna, że daje nam możliwość wykonania nawet soczewek dwuogniskowych lub zmiennoogniskowych, zapewniając pacjentom dobre widzenie na odległość jak i do czytania. Nie potrzebują już wcale okularów.

Technika ta może skorygować drobne wady oka, które powodują zaburzenia wzroku. Soczewki można dostosowywać parę razy w ciągu kilku dni, do momentu aż pacjenci nie uzyskają doskonałego obrazu. Na koniec strumień światła ostatecznie ustala kształt soczewki.

Gill Balfour była jedną z pierwszych pacjentek w Spire Gatwick Park Hospital, której zostały wszczepione nowe soczewki. Miała pierwsze objawy zaćmy i innych problemów ze wzrokiem. "To jest absolutnie niewiarygodne. Pomyśleć, że jest to dla ciebie robione jak na zamówienie, tak aby pasowało do wszelkich niedoskonałości. To krok naprzód, prawda?”

Źródło
  • 3

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jestem niezmiernie ciekawy, jakie będę miał możliwości poprawy swojego zdrowia gdy już będę miał z nim problemy. Czyli za jakieś 30 lat.
  • 0

m4r1u5z.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A jakbym chcial sobie taka soczewke wszczepic, bo moje -1,5 na kazdym oku przeszkadza a zwyklych soczewek oczy nie toleruja to gdzie mam zadzwonic?
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Myślę że najpierw musisz rozbić świnkę skarbonkę i wyciągnąć nieprawdopodobną ilość pieniędzy. Albo sprzedać rodzinę, razem z wujkami z 3 pokolenia. :P
  • 0

spatium.
  • Tematów: 11
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Heh, dokładnie:> W artykule nic o cenie nie było, ale podejrzewam że te soczewki tanie nie są. A nawet jak są, to sobie odbiją na samej usłudze. m4r1u5z - Śledź portale medyczne. Trzymaj rękę na pulsie. Dowiedz się kiedy te szkiełka będą wchodzić to Polski i zgłoś się na testera :P

Jestem niezmiernie ciekawy, jakie będę miał możliwości poprawy swojego zdrowia gdy już będę miał z nim problemy. Czyli za jakieś 30 lat.

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem. W którymś tam numerze Focusa czytałem o badaniach nad nanorobotami medycznymi, które wpuszczone do naszego organizmu miałyby mieć zdolność regenerowania naszych narządów.
  • 0

FCrimson.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A tu się mylicie co do czasu wprowadzenia na rynek oraz cen :) Mianowicie soczewki nie są drogie w produkcji (jakie by one nie były). Drogie może być natomiast korygowanie i dostosowanie ich do preferencji osobistych pacjenta.

Jest wielce prawdopodobne, że wszczepianie soczewek tego typu nie tylko nie różni się od dotychczasowych zabiegów wszczepiania, ale również będzie kosztowało podobnie (ok. 2,5 tys. za oko). Najfajniejsze jest jednak to, że jak już wspomniano będzie możliwe korygowanie wzroku na bieżąco. Duża przewaga nad zwykłymi soczewkami.

Noszę zwykłe soczewki kontaktowe i przy mojej wadzie wzroku (-6,5) są dla mnie zbawieniem. Okulary przy tej mocy pomniejszają znacząco oczy (wyglądam jak kret :D). Liczę, że tak jak pozostałe nowinki okulistyczne, tak i ta szybko, zaraz po ukończeniu testów pojawi się w całej Europie i będzie dostępna dla nas, zwykłych śmiertelników.

Pozdrawiam
  • 0

GAL.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja już myślałem, że wynaleźli soczewki, które pogarszają wzrok do standardu HD. :P
  • 0

FCrimson.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

GAL, a to co teraz mówisz to wcale nie jest głupie :D w sumie ciekawe jak ma się jedno do drugiego. Oko bez wad może odczytać obraz z niemal idealną precyzją. Jakość HD to po prostu lepsza "rozdzielczość widzenia" (???). Przynajmniej tak to rozumiem. Czyli de facto jedno jest niezależne od drugiego.

To znaczy wg mnie, że widzielibyśmy barwy i kształty tak samo, ale ze znacznie zwiększoną ostrością. Niech ktoś sprostuje, bo nie jestem specem od optyki.

Nawiasem mówiąc, dane z oczu są interpretowane przez mózg, co w praktyce znaczy tyle, że niebieski wcale nie musi być niebieski itd. Nie jest powiedziane, że pies widzi niebieski tak jak my, chociaż podejrzewam, że tak (ssaki mają oczy tej samej budowy jeśli się nie mylę). Cóż, żeby rozwiązać to zadanie potrzebne jest zdanie innej istoty, która jest odmienna od nas, ale potrafi się porozumiewać :)

Pozdrawiam

Mała poprawka. Istoty, której narządy wzroku są zbudowane inaczej i może się z nami porozumiewać :)

Użytkownik FCrimson edytował ten post 11.12.2009 - 08:27

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych