Napisano
29.10.2009 - 22:58
Hmm... nawet fajny temat.
Nigdy sie nie zastanawialem nad posiadaniem WEZA w domu. Jest to zwiazane z tym, ze bylem w dziecinstwie wychowywany na wsi, a tam wszyscy wiedza co sie z nimi robi, i w ogole nikt ich tam nie lubi. Ja boje sie wezy, a moze nie tyle boje, co czuje wstret do nich. W zyciu widzialem tylko raz weza, a podczas tego cieszsylem sie widzac go, ale nie podszedlbym i nie wzial go w rece.
Wszystko moze byc, jaszczurki, myszy, ale WEZE!?... Moze kiedys uda mi sie pokanac wlasny "lek".
Kiedys sie zastanawialem nad zakupem kameleona albo jakies jaszczurki, a w sumie to nawet zolwia, ale byly to tylko moje rozwazania i nic wiecej. Jesli sa tu jacys eksperci posiadajacy takie zwierzeta to bylbym wdzieczny za udzielenie odpowiedzi na pare pytan.
1) Czy zakup jest mozliwy tylko w sklepach zoologicznych, czy moze sa inne miejsca gdzie mozna je nabyc?
2) Czy ceny sa wysokie?
3) Jak to jest z wypuszczaniem ich z terrarium - czy mozna zostawic ich samych w domu, albo nawet zeby mieszkaly "bez klatek"?
4) Jak jest opieka, czy trzeba zwracac na cos szczegolnie uwage? Czy moze jest jak z psem - nakarmic, wyprowadzic, ewentualnie umyc i do weterynarza zaprowadzic (wiem, nie trafilem z przykladem, ale glownie chodzi o prostote).