Skocz do zawartości

Zdjęcie

Terrarystyka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

rgppanc.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Poszukuję osoby z Bydgoszczy, która hoduje węże zbożowe lub zna kogoś, kto się tym zajmuje. Chciałbym kupić młodego osobnika, najlepiej w odmianie barwnej Anerythristic lub Okeetee.
Może mi ktoś pomóc? ;)

Jednocześnie zachęcam do ogólnej dyskusji na temat terrarystyki. Czy ktoś z was się tym zajmuje?

Użytkownik Prawdziwy Dla Gry edytował ten post 29.10.2009 - 22:34

livin.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Prawdziwy świetny temat! Zawsze marzyłam, żeby mieć węża albo skorpiony, wąz uciekł z głowy zostały skorpiony i dołączyła skolopendra :D, niestety póki co nie mam mozliwośc by trzymać, ale wiem, że kiedyś zrealizuje to marzenie!

22z.
  • Tematów: 28
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Hmm... nawet fajny temat.

Nigdy sie nie zastanawialem nad posiadaniem WEZA w domu. Jest to zwiazane z tym, ze bylem w dziecinstwie wychowywany na wsi, a tam wszyscy wiedza co sie z nimi robi, i w ogole nikt ich tam nie lubi. Ja boje sie wezy, a moze nie tyle boje, co czuje wstret do nich. W zyciu widzialem tylko raz weza, a podczas tego cieszsylem sie widzac go, ale nie podszedlbym i nie wzial go w rece.

Wszystko moze byc, jaszczurki, myszy, ale WEZE!?... Moze kiedys uda mi sie pokanac wlasny "lek".

Kiedys sie zastanawialem nad zakupem kameleona albo jakies jaszczurki, a w sumie to nawet zolwia, ale byly to tylko moje rozwazania i nic wiecej. Jesli sa tu jacys eksperci posiadajacy takie zwierzeta to bylbym wdzieczny za udzielenie odpowiedzi na pare pytan.
1) Czy zakup jest mozliwy tylko w sklepach zoologicznych, czy moze sa inne miejsca gdzie mozna je nabyc?
2) Czy ceny sa wysokie?
3) Jak to jest z wypuszczaniem ich z terrarium - czy mozna zostawic ich samych w domu, albo nawet zeby mieszkaly "bez klatek"?
4) Jak jest opieka, czy trzeba zwracac na cos szczegolnie uwage? Czy moze jest jak z psem - nakarmic, wyprowadzic, ewentualnie umyc i do weterynarza zaprowadzic (wiem, nie trafilem z przykladem, ale glownie chodzi o prostote).

rgppanc.
  • Tematów: 60
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

22z, mnóstwo pytań, na które nie da się krótko odpowiedzieć.

Nie uważam się za eksperta, bo moją przygodę z terrarystyką dopiero zaczynam, ale co nieco mogę Ci przybliżyć zagadnienia.

Jeśli chodzi o zakup pupila, to wszystko da się załatwić od prywatnych hodowców, u których ceny są zazwyczaj znacznie przystępniejsze niż w sklepach zoologicznych. Podstawowy problem, to konkretne zwierzę, jakie chciałbyś posiadać. Są gatunki mniej lub bardziej popularne, trudniejsze i łatwiejsze w hodowli i rozmnażaniu. Od tego głównie zależeć będzie dostępność i cena zwierzęcia.

Co do dwóch ostatnich pytań, to nie można jednoznacznie odpowiedzieć, bo wszystko to jest zmienne w zależności od posiadanego zwierzęcia. Mają różne wymagania, jedne wystarczy tylko nakarmić i zadbać, by miały czysto, inne wymagają szczególnej opieki i zapewnienia np. odpowiedniej temperatury, wilgotności powietrza, oświetlenia itd. To samo tyczy się wypuszczania z terrarium - żółw raczej nigdzie nie zniknie, ale np. wąż może zaszyć Ci się pod szafą choćby i na miesiąc, bo tyle jest w stanie wytrzymać bez jedzenia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych